Δραματική προειδοποίηση Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνη: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες, η πανδημία δεν τελείωσε

 Δραματική προειδοποίηση Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνη: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες, η πανδημία δεν τελείωσε

Όπως επεσήμαναν, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, η επιδημία, σε παγκόσμια κλίμακα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση από το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν σημεία σταθεροποίησης, συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντιθέτως, στην Ευρώπη, η εικόνα της πανδημίας επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά. Η λύση για να μη δούμε τις εικόνες της αντίστοιχης περσινής περιόδου της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός του ποσοστού που παραμένει ανεμβολίαστο αλλά και η 3η δόση των ήδη εμβολιασμένων πολιτών, που θα ενισχύσει κατά πολύ και επί μακρόν την αντίστασή μας απέναντι στον ιό.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε αύξηση για τρίτη εβδομάδα στη σειρά.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης«εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε αύξηση της τάξης του 8%, αν και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δει 9% μείωση. Η πίεση στο σύστημα υγείας εμφανίζεται σχετικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα με τάσεις επιδείνωσης και με τον αριθμό  των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αυξάνεται κατά 4%.

Συνοπτικά, εξακολουθούμε να βλέπουμε- σε παγκόσμιο επίπεδο όμως- τη βελτίωση, τόσο στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, όσο και στους θανάτους, που, ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα δείχνει επιβράδυνση.

Από την άλλη και με αρκετά σημαντική αντίθεση, παρατηρούμε μία μικρή σημαντική επιδείνωση στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο αυτή να μεταφράζεται σε σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας ή στους θανάτους στις χώρες που έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Έχουμε μία επιδείνωση στην Ευρώπη, αλλά στις περισσότερες χώρες που έχουν καλή εμβολιαστική κάλυψη αυτό δεν μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας.

Η παγκόσμια εικόνα οφείλεται τόσο στη συμβολή του εμβολιασμού, όσο και στην άνοδο των θερμοκρασιών στο νότιο ημισφαίριο που υπάρχει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Από την άλλη, η πτώση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο προκαλεί τη σημαντική επιδείνωση της επιδημίας στην Ευρώπη, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι είναι ηπιότερη και επιβραδύνεται εξαιτίας του σχετικά υψηλού ποσοστού εμβολιασμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Μέχρι και το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου, αναμένουμε να εκτιμήσουμε στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά από τον μαζικό εμβολιασμό.

«Αναμένουμε σίγουρα μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Ήδη τις τελευταίες δυο εβδομάδες όπως έχει αναφερθεί είδαμε μια σημαντική ήπια αύξηση των εισαγωγών συνολικά στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Επί του παρόντος αναμένουμε, ωστόσο, να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για μια απλή διακύμανση ή για αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με την ημέρα. Η εικόνα θα είναι ωστόσο πιο ξεκάθαρη στις αρχές Νοεμβρίου», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Το μήνυμα δεν είναι ότι τέλειωσε η πανδημία, ότι πετάξαμε τις μάσκες και ξενοιάσαμε

Από τη μεριά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σχολίασε ότι «η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι δυστυχώς η αναμενόμενη. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρούμε μια μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της νοσηρότητας σε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας που θα νοσήσουν βαρύτερα, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους.

Ένα σημαντικό μερίδιο των συνανθρώπων μας της Βόρειας Ελλάδας που δεν έχουν πειστεί ακόμα για την άμεση ανάγκη να εμβολιαστούν, ενώ ζουν στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά τους σε επίπεδα που θυμίζουν την προ εμβολιασμού εποχή.

Στην Ελλάδα, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό. Τα εμβόλια προσφέρουν προστασία, όχι μόνο στους ιδιαίτερα ευάλωτους ενήλικες άνω των 60 ετών, αλλά και στους νεότερους συνανθρώπους μας μικρότερης ηλικίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω κοροναϊού ήταν ανεμβολίαστοι. Τις τελευταίες μέρες είδαμε να χάνονται άτομα νεότερης ηλικίας από κορονοϊό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός των νεότερων συνανθρώπων μας προστατεύει, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τις οικογένειές τους.

Σχολιάζοντας τα μέτρα σχετικής απελευθέρωσης των δραστηριοτήτων των εμβολιασμένων συνανθρώπων μας, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι: «οι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι αν και η προστασία του εμβολίου είναι ιδιαίτερα σημαντική ακόμα και ο εμβολιασμένος ενδέχεται να κολλήσει εφόσον εκτεθεί στον ιό.

Συνεπώς, διαφορετικά θα κινηθούν οι νέοι μας που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τους ευάλωτους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Όσο ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας πρέπει όλοι να επιλέγουμε τις δραστηριότητες μας ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και την ηλικία μας.

Το μήνυμα δεν είναι ότι τέλειωσε η πανδημία, ότι πετάξαμε τις μάσκες και ξενοιάσαμεΛέμε όχι στον εφησυχασμό! Θα πρέπει όλοι να κάνουμε χρήση της κοινής λογικής και να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε ένα περιβάλλον που νοιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό, είτε σε κλειστούς είτε ακόμη και σε ανοικτούς χώρους.

Είναι προφανές ότι κατά την παρακολούθηση της παρέλασης, στρατιωτικής ή μαθητικής, όπου και αν γίνει αυτή, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Αττική ή στην Κρήτη, σε πόλη ή σε χωριό, όλοι θα πρέπει να φοράμε την μάσκα μας, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική διάταξη, αφού αφορά σε μια δραστηριότητα, σε έναν εξωτερικό χώρο, αλλά υπό συνθήκες συγχρωτισμού.

Καθώς ο καιρός κρύωσε και κλειστήκαμε μέσα στα σπίτια μας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού έχει σημαντικά αυξηθεί. Όλοι, νομίζω, θα παρατηρήσατε ότι φέτος το φθινόπωρο είναι λίγο διαφορετικό από το περσινό, καθώς όλο και κάποιος από το περιβάλλον μας εμφανίζει μια ίωση.

Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπεριφορά μας άλλαξε και προμηνύει ότι φέτος το χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι  πιο αυξημένη. Προτρέπουμε, λοιπόν, όλους τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι  μεγαλύτερης ηλικίας να μην αμελήσουν να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης.

Αλλά και να προσέλθουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα για τη χορήγηση της 3ης δόσης, εφόσον έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού.

Ιδιαίτερα τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού με την 3η δόση για όσους διαβιούν σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ή έχουν στο περιβάλλον τους, είτε εργασιακό, είτε οικογενειακό, ανεμβολίαστους συνανθρώπους ή και άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, βέβαια, προτρέπουμε μία φορά ακόμα όσους είναι  ανεμβολίαστοι και δυστυχώς είναι  πολλοί στη χώρα μας ακόμα», σχολίασε καταλήγοντας η κα Παπαευαγγέλου. 

Σχετικά Άρθρα