DPA: Αυτή είναι η τελική συμφωνία για μείωση κατανάλωσης του φυσικού αερίου στην ΕΕ – Παρέμβαση Μητσοτάκη στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας

 DPA: Αυτή είναι η τελική συμφωνία για μείωση κατανάλωσης του φυσικού αερίου στην ΕΕ – Παρέμβαση Μητσοτάκη στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου, το οποίο καταρτίστηκε με σκοπό να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της δυνητικής πλήρους διακοπής του εφοδιασμού των 27 από τη Ρωσία, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο. Το σχέδιο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023, εξήγησαν διπλωμάτες στο dpa νωρίς σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Για την επίτευξη συμφωνίας χρειάστηκε να μετριαστούν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου και να θεσπιστούν αρκετές ρήτρες εξαίρεσης, ενώ η οροφή των δεσμευτικών ορίων εξοικονόμησης ανέβηκε.

Δυνάμει των όρων της τροποποιημένης συμφωνίας, οι δεσμευτικοί στόχοι για την εξοικονόμηση αερίου θα επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία έγκρισης του τροποποιημένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αρχίσει αργότερα σήμερα, σε ειδικό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, η έγκρισή του με ενισχυμένη πλειοψηφία αναμένεται να είναι εύκολη.

Οι εξαιρέσεις που συμφωνήθηκαν σημαίνουν ότι χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύουν απόθεμα αερίου, αφού τα συστήματα διανομής τους δεν συνδέονται απευθείας με εκείνα άλλων κρατών μελών.

Η υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου θα μπορεί εξάλλου να μειώνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες, σε περιπτώσεις διακοπών της ηλεκτροδότησης ή για τη χρήση του αερίου από τη βιομηχανία, ως πρώτης ύλης.

  • Χθες Δευτέρα, ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του.

Ακριβώς αυτό το σενάριο ώθησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υποβάλει πρόταση για την εξοικονόμηση και την αποθήκευση αποθεμάτων αερίου σε όλη την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες χθες το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των χωρών μελών της ΕΕ, τέσσερα κράτη μέλη εξέφρασαν μείζονες επιφυλάξεις και ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, πάντα σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Γερμανία, μια από τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, υποστηρίζει σθεναρά το σχέδιο. Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναμένεται να είναι παρών στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αργότερα σήμερα.

  • Με τις εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο να αλλάζουν συνεχώς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σκοπεύει να προβεί σε νέα παρέμβαση, ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κεντρική ιδέα της ελληνικής πρότασης είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν Οϋρσουλα Φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι οι οικονομίες των κρατών της ΕΕ είναι τόσο συνδεδεμένες μεταξύ τους που μια κρίση φυσικού αερίου σε μια χώρα, όπως η εύπορη Γερμανία, θα επηρέαζε και άλλες εθνικές οικονομίες. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη-μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο», πρόσθεσε.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην ειδική συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Το αντικείμενο της Συνόδου θα είναι οι προτάσεις της Κομισιόν για την επερχόμενη κρίση το χειμώνα, όταν η Ρωσία πιθανώς να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου ή να κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες.

Η Φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε βέβαιη ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τύχουν ευρείας συναίνεσης.

  • «Είμαι βέβαιη ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους», τόνισε. «Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες», σημείωσε.

Η Κομισιόν έχει προτείνει μείωση κατά 15% από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον ερχόμενο Μάρτιο της κατανάλωσης φυσικού αερίου, προσκρούοντας στις αντιδράσεις αρκετών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Προσπάθειες μείωσης των ελλείψεων στα τρόφιμα μέσω της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών
Όπως είναι ήδη γνωστό, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η παγκόσμια έλλειψη σιταριού είναι μερικές από τις πιο εκτεταμένες επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και απειλούν με πείνα εκατομμύρια ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες.

Η Ουκρανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι η συμφωνία -με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών- για την προσπαθεία μείωσης των ελλείψεων στα τρόφιμα με την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα αρχίσει να εφαρμόζεται αυτή την εβδομάδα.

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν την Παρασκευή ότι δεν θα γίνουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που κινούνται μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς τα Στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας και προς τις αγορές και δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν ένα κέντρο παρακολούθησης.

Σχετικά Άρθρα