• 12 Μαΐου, 2021

Δωρεάν self tests… με έως και 8 ευρώ για όσους δεν έχει περαστεί το ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα – Περίοδος “χάριτος”, λέει το Υπουργείο

 Δωρεάν self tests… με έως και 8 ευρώ για όσους δεν έχει περαστεί το ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα – Περίοδος “χάριτος”, λέει το Υπουργείο

Εργαζόμενοι και εργοδότες αναζητούν από το πρωί self test στα φαρμακεία, αλλά δεν βρίσκουν άκρη. Όχι, γιατί υπάρχει έλλειψη, αλλά γιατί πολλοί εκ των εργαζομένων παρότι δίνουν τον ΑΜΚΑ τους για να διασταυρωθεί και να πάρουν το self test δωρεάν η πλατφόρμα τους ενημερώνει ότι… δεν δικαιούνται!

Η εξήγηση που δίνεται από τους φαρμακοποιούς είναι ότι δεν έχουν μπει από την ΕΡΓΑΝΗ όλοι οι ΑΜΚΑ καθώς από το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι είναι εβδομάδα προσαρμογής και οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από την επόμενη Δευτέρα 26 Απριλίου.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως ούτε για τους εργοδότες υπάρχει ενημέρωση για το τι ισχύει καθώς και αυτοί είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα και δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μπούν ή όχι, με αποτέλεσμα να αγοράζουν self test τα οποία δεν έχουν συγκεκριμένη τιμή, αλλά πωλούνται ανάλογα με τις …διαθέσεις του κάθε φαρμακοποιού από 5 εώς 8 ευρώ!

Διαρροή emails στο Guardian που ανεβάζουν έως και στο 62% τα ψευδώς θετικά self tests – Τι απαντά ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη μίλησε στην ΕΡΤ για «περίοδος χάριτος ώστε να το προμηθευτούν οι εργαζόμενοι και να κάνουν τη διαδικασία χωρίς άγχος», αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τους εργοδότες….

  • «Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση που περιλαμβάνει πάρα πολύ κόσμο. Δόθηκε η δυνατότητα την πρώτη εβδομάδα, που δεν θα επιβληθούν κυρώσεις, οι εργαζόμενοι να προμηθευτούν τα self test με την ησυχία τους να κάνουν τη διαδικασία και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις μέσω της πλατφόρμας. Αυτό ξεκινά από σήμερα, οι διαδικασίες ελέγχου και κυρωτικών κανόνων ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα. Δηλαδή εάν κάποιος προμηθευτεί το self test μπορεί να το κάνει, σήμερα Δευτέρα και να πάει στη δουλειά του, αλλά τη δήλωση μπορεί να την ανεβάσει και την Τετάρτη, όμως από την ερχόμενη εβδομάδα 24 ώρες πριν την προσέλευση στην εργασία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής. Πρόκειται για με περίοδο χάριτος. Η αυστηρή διαδικασία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Αυτήν την εβδομάδα το τεστ γίνεται, αλλά χωρίς τον περιορισμό της αποκλειστικής προθεσμίας του 24ωρου πριν την προσέλευση», είπε η κ. Άννα Στρατινάκη.

Όπως εξήγησε την Πέμπτη ξεκινά η προμήθεια του 2ου τεστ με το οποίο θα προσέλθουν στις εργασίες την ερχόμενη Δευτέρα. “Είμαστε σε αυτήν τη συνεννόηση ώστε να μην μποτιλιαριστεί ο κόσμος”, είπε και διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, η ημέρα που ο εργαζόμενος κάνει τον επαναληπτικό έλεγχο είναι πληρωτέα από τον εργοδότη.

Στην περίπτωση που βγει ξανά θετικό το τεστ υπάρχει διάταξη ώστε στις 14 ημέρες καραντίνας να πληρώνεται κανονικά.

Η σχεση παροχής – αντιπαροχής καλύπτεται με ένα αποταμιευτήρα χρόνου εργασίας που θα έρθει αργότερα ο εργαζόμενος να την καλύψει με μια ώρα εργασίας την ημέρα. Η όλη διαδικασία στηρίζεται στο στοιχείο της αλληλέγγυας ευθύνης, είπε και πρόσθεσε πως ο εργαζόμενος που δεν θα υποβάλει το τεστ δεν θα έχει δικαίωμα να προσέλθει στην εργασία του.

Για τον εργοδότη προβλέπονται πρόστιμα σε περίπτωση που δεχτεί χωρίς δήλωση εργαζόμενο, 500 ανά άτομο και 1500 σε περίπτωση που δεχθεί εργαζόμενο που είναι θετικός. Για τις εξετάσεις οδήγησης που ξεκινούν σήμερα, είπε πως τέλος πως επίσης γίνονται με self test καθώς αποτελούν κομμάτι εκπαιδευτικής διαδικασίας.