Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση “φόρεσε καπέλο” δικές της αποφάσεις στην επιτροπή των ειδικών

 Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση “φόρεσε καπέλο” δικές της αποφάσεις στην επιτροπή των ειδικών

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας μέσα από τις δικές της επιλογές και ταυτόχρονα έχει χάσει και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στο «Κανάλι Ένα 90.4 FM».

Μιλώντας για τα self tests ανέφερε ότι από τα πρακτικά της επιτροπής που βγήκαν στη δημοσιότητα χτες φάνηκε ότι «δεν υπήρχε για αυτά υγειονομική εισήγηση αλλά ήταν μια απόφαση που η κυβέρνηση “φόρεσε καπέλο” στην επιτροπή των ειδικών». Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ, τα self tests μόνο ως συμπληρωματικό εργαλείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος σε ασυμπτωματικούς φορείς». Τόνισε ότι η λύση είναι να ακολουθήσουμε την πρόταση των ειδικών, τη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ και σημείωσε ευρύτερα ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει μέτρα για τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς και να ενισχύσει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Αντίθετα, είπε, «επέλεξε πολύ συνειδητά να μην ασχοληθεί με τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού, τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς» και δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Έκανε λόγο για «ιδεοληψίες που είναι επικίνδυνες για την κοινωνία».

Ο Κων.Φίλης αναλύει στο libre το “επεισόδιο” Δένδια – Τσαβούσογλου- Οι λόγοι και τα σενάρια

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε εδώ και 5 μήνες σε ένα lockdown το οποίο ξεκάθαρα δεν δουλεύει, όταν από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 8.836 συμπολίτες μας» και πως «μετά από τόσους μήνες εφαρμογής ενός αποτυχημένου lockdown, τα σημάδια ψυχολογικής κόπωσης των πολιτών να είναι πλέον ξεκάθαρα». Ως προς αυτό επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της «όταν έχουμε έναν πρωθυπουργό να μην τηρεί ούτε ο ίδιος τα μέτρα στην Πάρνηθα και στην Ικαρία ή όταν γίνεται κορωνο-γλέντι την Τσικνοπέμπτη στα γραφεία του ΕΟΔΥ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ένας τομέας που τα έχει πάει καλά η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας, είναι οι απευθείας αναθέσεις» Αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο του “σκόιλ ελικικού”, τις 5 απευθείας αναθέσεις 1 εκατ. ευρώ που έκανε η κ. Νικολάου μέσα σε μία εβδομάδα -αναθέτοντας δουλειές σε εταιρείες που είχαν πριν λίγες μέρες αλλάξει το καταστατικό τους για αυτό το σκοπό-, τα 240.000 ευρώ που έδωσε ο κ. Καραμανλής για γάντια σε έναν επιπλοποιό στις Σέρρες και κατάφερε να πάρει τιμή πιο υψηλή από τη λιανική». Για την προμήθεια των self tests είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε 10 εκατ. «σε μια εταιρεία με εξόφθαλμα μικρό κεφάλαιο, η οποία τελικά δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της».

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αποτυχία» και στο σκέλος της οικονομικής επιβίωσης». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά «φέρνει ζωή-λάστιχο και εργασία χωρίς δικαιώματα, ενώ καταργεί ουσιαστικά το οκτάωρο. «Θεσμοθετεί τη δυνατότητα ένας εργαζόμενος να δουλεύει για 6 μήνες σερί δεκάωρα, χωρίς να πληρωθεί ούτε μία ώρα υπερωρία». Επιπλέον είπε ότι το ν/σ «κάνει την ατομική σύμβαση κανόνα, άρα στερεί από τον εργαζόμενο τη στοιχειώδη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας του που γίνεται μόνο μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις». Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι δείγμα μιας αντίληψης που ακολούθησε η ΝΔ από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «το πρώτο πράγμα που έκανε όταν ανέλαβε, ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας και να διαλύσει ουσιαστικά την Επιθεώρηση Εργασίας». Τόνισε ότι αντίθετα «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, επί διακυβέρνησής του, θεσμοθετούσε το ψηφιακό ωράριο και την ψηφιακή καταγραφή των υπερωριών, ήταν ο σημερινός στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σκέρτσος -που τότε δούλευε για τον ΣΕΒ- ο οποίος διαφωνούσε». «Η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει αυτό το νομοσχέδιο, μας γυρνά πίσω στις χειρότερες μέρες του 2012, στις χειρότερες μέρες της ελληνικής χρεοκοπίας», υπογράμμισε.