• 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Διπλωματικές εξελίξεις στο Λιβυκό: Η Γαλλία προωθεί άρση της αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ

 Διπλωματικές εξελίξεις στο Λιβυκό: Η Γαλλία προωθεί άρση της αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ

Λιβυκά ΜΜΕ μεταδίδουν, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, ότι η Γαλλία κινείται για να αρθεί η διεθνής αναγνώριση του ΟΗΕ προς την ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης στη Λιβύη. Όπως μεταδίδει η αιγυπτιακή ιστοσελίδα eg24, το Παρίσι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ισλαμιστική κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ και θα επιδιώξουν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα αποσύρει τη διεθνή της αναγνώριση.

Η ίδια διπλωματική πηγή -όπως μεταδίδουν τα λιβυκά ΜΜΕ και αναμεταδίδει η αιγυπτιακή ιστοσελίδα- είπε ότι η αποστολή στη Λιβύη του νέου ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ θα είναι να βρει μια φόρμουλα που να ικανοποιεί όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, μια εναλλακτική της συμφωνίας του Σκιράτ που έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2017.

Να σημειωθεί ότι με τη λήξη της συμφωνίας του Σκιράτ έχει λήξη και η οποιαδήποτε διεθνής νομιμότητα του καθεστώτος του Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Η γαλλική απόφαση να αρθεί η διεθνής αναγνώριση το καθεστώς της Τρίπολης οφείλεται στην τουρκική ανάμιξη στη λιβυκή κρίση και στην υπογραφή των δύο άκυρων και έκνομων συμφωνιών του καθεστώτος Σαράτζ με την Τουρκία, η μία αφορά τη στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα και η δεύτερη την εξωφρενική οριοθέτηση μεταξύ τους ΑΟΖ.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του Τυνήσιου προέδρου τη Δευτέρα από το Παρίσι, που αναφέρθηκε σε «προσωρινή νομιμότητα» της κυβέρνησης Σαράτζ.

“Θα ζητήσουμε στρατιωτική επέμβαση της Αιγύπτου αν χρειαστεί”

Εξελίξεις όμως υπάρχουν και εντός Λιβύης καθώς ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ δήλωσε σήμερα ότι ο λαός της Λιβύης θα ζητήσει τη στρατιωτική επέμβαση της Αιγύπτου, όταν χρειαστεί.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA της Αιγύπτου, ο κ. Σάλεχ είπε ότι αυτό «θα ήταν νόμιμη πράξη βάσει της εντολής του λαού της Λιβύης».

«Θα ζητήσουμε την υποστήριξη του αιγυπτιακού στρατού σε περίπτωση παραβίασης στη Σύρτη», τόνισε ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι Στις 21 Ιουνίου και αφού είχε προηγηθεί επιθεώρηση του Αλ Σίσι των αεροπορικών δυνάμεων της Αιγύπτου που σταθμεύουν κοντά στα σύνορα με την Λιβύη, προειδοποίησε πως για το Κάιρο είναι «κόκκινη γραμμή» ενδεχόμενη κατάληψη της Σύρτης από τις δυνάμεις του Σάρατζ (άρα και της Τουρκίας…) και πως αν αυτή η γραμμή ξεπεραστεί, τότε «κάθε άμεση επέμβαση της Αιγύπτου καθίσταται νόμιμη στο διεθνές επίπεδο, είτε βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη νόμιμη αυτοάμυνα είτε βάσει της μόνης νόμιμης αρχής εκλεγμένης από τον λαό της Λιβύης: το κοινοβούλιο της Λιβύης».