Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ενοχή για κοσμηματοπώλη και μεσίτη ζήτησε ο εισαγγελέας- Πρόταση για απαλλαγή των αστυνομικών

 Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ενοχή για κοσμηματοπώλη και μεσίτη ζήτησε ο εισαγγελέας- Πρόταση για απαλλαγή των αστυνομικών

Την ενοχή του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και του μεσίτη για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας Σωτήρης Μπουγιούκος.

Αντίθετα, πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι οι τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο.

Ο εισαγγελέας αποτίμησε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και επισήμανε ότι οι δύο κατηγορούμενοι έδρασαν τιμωρητικά και με βάση τα ιατροδικαστική ευρήματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δικά τους σφοδρά χτυπήματα συνδέονται αιτιώδως με τις ισχααιμικού τύπου αλλοιώσεις που ενεργοποιήσαν μηχανισμό αυτές στο θύμα και οδήγησαν στο θάνατο του.

Σε μία προσπάθεια να καταδείξει ότι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης δεν επεδίωξαν τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, παρά τη “σφοδρότητα της επίθεσης” και την “τιμωρητική” τους διάθεση, αλλά έδρασαν… “απερίσκεπτα”, ο εισαγγελέας Σωτ. Μπουγιούκος, ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο να κριθούν ένοχοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία και από κοινού.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, η κατηγορία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως καθώς “δεν αποδέχθηκαν ως ενδεχόμενο τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή”.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η Ελένη Κωστοπούλου κατά την έξοδο της από το δικαστήριο. Σε δηλώσεις της είπε σχετικά: “Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας. Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη δόλος. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχτηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, όπως είχε πει και ο άντρας μου, διπλά υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους”. Από την πλευρά του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, επεσήμανε: “Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;”

Σε όλη τη διάρκεια της εισαγγελικής αγόρευσης ήταν παρόντες στο δικαστήριο οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου και η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με αγορεύσεις συνηγόρων της οικογένειας του θύματος.

Χρήστος Σταθόπουλος