• 27 Οκτωβρίου, 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα τρία κριτήρια για τις αναστολές ή μη των ποινών – Από Δευτέρα οι αποφάσεις για το ποιοι θα πάνε “μέσα” – Έτοιμη η Αστυνομία

 Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα τρία κριτήρια για τις αναστολές ή μη των ποινών – Από Δευτέρα οι αποφάσεις για το ποιοι θα πάνε “μέσα” – Έτοιμη η Αστυνομία

Στο τελικό στάδιο οδεύει η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής καθώς το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για αύριο, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα του ανασταλτικού αποτελέσματος στις εφέσεις.

Σχέδιο ΕΛ.ΑΣ: Πώς θα οδηγηθούν στη φυλακή οι καταδικασθέντες ναζιστές της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με την Ιωάννα Μάνδρου κι όσα ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ «οι πληροφορίες μου λένε ότι δεν θα τελειώσουμε μέχρι την Παρασκευή για το ποιοι θα πάνε μέσα», εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς εξήγησε πως τρία είναι τα βασικά κριτήρια που θα λάβει υπόψη το δικαστήριο για την απόφασή του σχετικά με την αναστολή ή μη των ποινών των καταδικασθέντων.

Τόνισε, επίσης, ότι το δικαστήριο με την απόφασή του επί των ποινών κάνει μία σαφέστατη διάκριση ανάμεσα σε αυτούς που είχαν την ευθύνη της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης και στους καταδικασθέντες για ένταξη και συμμετοχή σε αυτήν.

Όσο ψηλότερα είμαστε, όπως στην προκειμένη περίπτωση, στο ανώτερο στάδιο, στην οροφή της ποινικής μεταχείρισης, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να χορηγηθεί αναστολή στην ποινή μέχρις ότου εκδικαστεί στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας» δήλωσε ο κ. Μαντάς.

Τα βασικά κριτήρια που ανέφερε ότι θα λάβει υπόψη το δικαστήριο είναι τα εξής:

  1. εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι φυγής
  2. να πιθανολογήσει το δικαστήριο ότι στο Εφετείο θα εμφανιστούν, θα συμμετέχουν, θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας
  3. κατά πόσον εάν αφεθούν ελεύθεροι, θα τελέσουν παρόμοια αδικήματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας. Αυτό το κριτήριο, όπως είπε ο Θεόδωρος Μαντάς, θα ασκήσει καταλυτική επιρροή στην τελική απόφαση του δικαστηρίου για την αναστολή.

Ο ποινικολόγος εκτίμησε ότι «τα δικαστήρια συνεχίζουν να είναι φειδωλά στο να χορηγούν το ευεργέτημα της αναστολής υπό ηλεκτρονική επιτήρηση» και πρόσθεσε: «Μένει να το δούμε».

«Η αστυνομία είναι πανέτοιμη»

«Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους. Η αστυνομία είναι πανέτοιμη και γνωρίζει πού είναι ο καθένας», τόνισαν, πριν από λίγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της ανακοίνωσης των ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται, ότι αστυνομικοί παρακολουθούν διακριτικά, εδώ και πολλές ημέρες, στελέχη της Χρυσής Αυγής και γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις κινήσεις τους.

Η περίπτωση του Λαγού

Για το θέμα του Λαγού η Ιωάννα Μάνδρου ανέφερε στον ΣΚΑΪ: «Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι μόλις τελειώσει και το θέμα των αναστολών, δηλαδή αν δεν πάρει ο Λαγός αναστολή, θα εκδοθεί ένα απόσπασμα, έτσι λέγεται αυτό το χαρτί, που θα διαβιβαστεί αυθημερόν από τον Άρειο Πάγο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (εισηγητής, επιτροπή, ολομέλεια). Κι όταν αυτά τελειώσουν θα συλληφθεί και θα παραδοθεί στις ελληνικές αρχές, αφού ο ευρωπαϊκός χώρος ως προς τις συλλήψεις και τους καταδικασθέντες είναι ενιαίος».