Διαρροές: Αυτή είναι η προκλητική τουρκική ατζέντα για τις διερευνητικές – Νέες απειλές και στήριξη της Αθήνας από Κομισιόν

 Διαρροές: Αυτή είναι η προκλητική τουρκική ατζέντα για τις διερευνητικές – Νέες απειλές και στήριξη της Αθήνας από Κομισιόν

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων υποστηρίζει ότι οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών που θα ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη είναι:

  • υφαλοκρηπίδα,
  • χωρικά ύδατα,
  • εναέριος χώρος,
  • αποστρατικοποίηση νησιών,
  • καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων,
  • κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και
  • δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πάντως από χθες, Δευτέρα, είχε προϊδεάσει για τη στάση της Άγκυρας, κάνοντας λόγο για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις».

Παράλληλα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα.

Μιλώντας σε πρεσβευτές των χωρών μελών της Ε.Ε. ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι».

Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα για την πατέντα των εμβολίων και ο διεμβολισμός της επικαιρότητας από τα ελληνοτουρκικά

«Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα» είπε ακόμα ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας πως «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε., τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην ΕΕ. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Eνώ η ΕΕ δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης».

Κομισιόν: Στήριξη στην Αθήνα

Την ανάγκη να υιοθετήσει η Τουρκία “εποικοδομητική συμπεριφορά” απέναντι στα κράτη-μέλη της ΕΕ επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Έχουμε ήδη συζητήσει πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά απέναντι στα κράτη-μέλη, γιατί η ΕΕ σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, την Κύπρο και έχουμε επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη να επιλυθούν όλα τα διμερή θέματα και η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για τα κράτη-μέλη μας εάν ζητήσουν στήριξη» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

Προσέθεσε ότι «εάν η Ελλάδα αποφασίσει ότι χρειάζεται στήριξη από την ΕΕ σ’ αυτές τις διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία, οι Έλληνες εταίροι μας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να λάβουν τέτοια στήριξη. Μπορώ μόνο να υπενθυμίσω πόσο ισχυρή και πόσο ξεκάθαρη ήταν η ΕΕ στο να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα. Είναι καλό εάν οι ανακοινώσεις και οι προθέσεις μεταφραστούν σε σταθερές πράξεις» κατέληξε.

Διπλωματικές πηγές: Δεν έχει προγραμματισθεί συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου για το προσεχές διάστημα

Δεν έχει προγραμματισθεί ή συμφωνηθεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρινίζουν διπλωματικές πηγές αναφερόμενοι σε σημερινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή του με πρέσβεις κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.

«Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές

Σχετικά Άρθρα