Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα για την πατέντα των εμβολίων και ο διεμβολισμός της επικαιρότητας από τα ελληνοτουρκικά

 Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα για την πατέντα των εμβολίων και ο διεμβολισμός της επικαιρότητας από τα ελληνοτουρκικά

Η “βεντάλια” των εξελίξεων άνοιξε την επικαιρότητα, έστω και αν η επανέναρξη του διαλόγου στα ελληνοτουρκικά έγινε γνωστή μέσω των δηλώσεων του Μεσούτ Τσαβούσογλου, έστω και αν θα μας απασχολήσει λίγο αργότερα. Οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας αν και αρχικώς διαψεύστηκαν από τον εκπρόσωπο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών μετά από λίγες ώρες επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά και μάλιστα με καθορισμό ημερομηνίας την 25 του τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου του έτους 2021.

Έτσι το νέο έτος, θα μπορούσε να πει κάποιος, συνεχίζεται όπως το προηγούμενο. Δηλαδή να μαθαίνουμε πρώτα απ’ έξω τις εξελίξεις για σημαντικά θέματα και δη μείζονα εθνικής σημασίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με χαρακτηριστικότερο όταν έγινε η περίφημη μυστική συνάντηση στο Βερολίνο. Και τότε ο κ. Τσαβούσογλου ήταν αυτός που το αποκάλυψε.

Αν θέλαμε να υποθέσουμε τους λόγους της αρχική διάψευσης από ελληνικής πλευράς μπορούμε να καταλήξουμε σε τρεις λόγους:

  • Είτε δεν ήταν ενημερωμένος ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ,
  • είτε η επίσημη πρόταση δεν είχε όντως ακόμη φθάσει,
  • είτε ακόμη η ελληνική πλευρά δεν ήταν έτοιμη να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα.

Όπως και να’ χει παραμένει άκομψο, οι… εξελίξεις να γίνονται γνωστές πάντα από το εξωτερικό.

Η σκληρή πραγματικότητα των διερευνητικών επαφών και το δίλλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Όπως και η πρόσφατη αποκάλυψη του politico για τα… χαμένα 2 εκατ. εμβόλια της Moderna, τα οποία η Ελλάδα αν και θα μπορούσε να παραγγείλει τα άφησε «ελεύθερα» να τ’ αρπάξει η πάντα έτοιμη Γερμανία…

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν για το δημοσίευμα του Politico- Πόσες δόσεις εμβολίου θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα;

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξάλλου βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πήγες της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για κατάσταση πλήρους απώλειας ελέγχου και συνέχιζαν:

  • «Η κυβέρνηση συνεχίζει να υπόσχεται ανοσία με εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι, την ώρα που η πορεία εμβολιασμού είναι εξαιρετικά αργή και όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως έτσι δεν επιτυγχάνεται ανοσία εντός του 2021. Από τις 28/12 ως σήμερα έχουν γίνει μόλις 44.000 εμβολιασμοί. Τα μαθηματικά, ακόμα και με αύξηση στις 17.000 εμβολιασμούς τη μέρα, που υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση, δεν βγαίνουν».

Γύρω από αυτό ζήτημα και μετά τις αποκαλύψεις για την παράβαση της κοινοτικής συμφωνίας από πλευράς Γερμανίας, έχει αναπτυχθεί μία έντονη συζήτηση στην Ευρώπη για την παραχώρηση της πατέντας του εμβολίου από τις εταιρείες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα, αφού είχε πραγματοποιηθεί η παρέμβαση του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Ξανθό.

Όμως ανάλογο αίτημα έχουν διατυπώσει και επιστήμονες όπως Μόσιαλος και Γεροτζιάφας, “ώστε να μπορούν να παραχθούν μαζικότερες ποσότητες εμβολίων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες”. Είναι προφανές πως ακόμη και αν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργοστάσια μαζικής παραγωγής, αυτά υπάρχουν στην Ευρώπη.

Παράλληλα φουντώνουν τα ερωτήματα μετά και την… αδικαιολόγητη επίθεση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

ΟΕΝΓΕ: Η κυβέρνηση είναι ένοχη για το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του λαού

«Η ατομική ευθύνη μετά τη στοχοποίηση της νεολαίας, και όλων των πολιτών, πέρασε στους ειδικούς της Επιτροπής την οποία έδειξαν ως υπεύθυνη για δικές τους αποφάσεις και τώρα στους νοσοκομειακούς γιατρούς» λένε στην Κουμουνδούρου και υπογραμμίζουν:

  • «Τώρα, με 4637 από τις αρχές Νοεμβρίου και ενώ παρενέβη η δικαιοσύνη για τη Θεσσαλονίκη, στοχοποιούν τους γιατρούς. Και όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να δώσει απαντήσεις τόσο στους υγειονομικούς όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε ερώτηση, για τις καταγγελίες πως 80% των θανάτων του δεύτερου κύματος ήταν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι μόνοι που είναι άμοιροι ευθυνών είναι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, αυτοί δηλαδή που αποφασίζουν».

Τελευταίες στην πολιτική κριτική αλλά όχι αμελητέες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν μιλούν μόνο για παλινωδίες της κυβέρνησης, αλλά ότι δημιουργούνται όροι μαζικής εκκαθάρισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πραγματικού αδιεξόδου για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Προτείνουν μάλιστα εξής:

  • ‘Αμεσα η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση
  • κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών
  • ουσιαστική στήριξη των μισθών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία με κούρεμα της βασικής οφειλής.

Και προαναγγέλλουν το επόμενο διάστημα νέες πρωτοβουλίες τόσο για το θέμα της πατέντας του εμβολίου όσο και για το ζήτημα του αναγκαίου κουρέματος των κορονοχρεών.

Παναγιώτης Ι. Δρίβας

Σχετικά Άρθρα