• 23 Ιανουαρίου, 2021

Δένδιας: Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω

 Δένδιας: Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο ήταν η κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας και μεγάλης προεργασίας.

«Η συμφωνία είναι προϊόν πολλής προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, για να προσθέσει ότι οι διμερείς συνεννοήσεις έγιναν το τελευταίο διάστημα ιδιαιτέρως έντονες.

Μάλιστα, αποκάλυψε το παρασκήνιο του τελευταίου 48ώρου, με άκρως ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και ως προς την ενημέρωση των ΗΠΑ και της Γερμανίας:

«Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν» είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν ελάχιστες ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

«Εγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον Σάμεχ Σούκρι (υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου) ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με τον Σούκρι την προηγούμενη μέρα, μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες, η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι τόσο η προεδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γερμανία, όσο και οι ΗΠΑ, είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και μάλιστα αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τηλεφώνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», συμπλήρωσε.