Δεκαπενταύγουστος, η γιορτή της Παναγίας και ο θρησκευτικός τουρισμός

 Δεκαπενταύγουστος, η γιορτή της Παναγίας και ο θρησκευτικός τουρισμός

Η γιορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο είναι μια από τις πλέον σημαντικές για την Ορθοδοξία αλλά και για τον κλάδο του τουρισμού και ειδικά για την μορφή εκείνη που ονομάζουμε προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό. Χιλιάδες πιστοί επιλέγουν να συνδυάσουν αυτές τις μέρες τις διακοπές τους, με την επίσκεψη σε μια από τις εκκλησίες της Παναγίας για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Και παρόλο που η εκκλησία της Τήνου είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πόλους έλξης στη χώρα μας, είτε από πιστούς που συρρέουν αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό είτε από επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν το νησί της Παναγίας και να προσκυνήσουν στην Εκκλησία και στο μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας, το οποίο χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα. Οι επαγγελματίες του τουρισμού μάλιστα κάνουν λόγο φέτος για 100% πληρότητα στο νησί ενώ υπάρχει συγχρόνως η έγνοια να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα.

Το ίδιο ισχύει και “στα βόρεια” στην “Παναγία των Ποντίων”, την Παναγία Σουμελά, ο εορτασμός της οποίας γίνεται κάθε χρόνο η αφορμή για να κατακλύσουν το Βέρμιο χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι όχι μόνο γεμίζουν τα καταλύματα της περιοχής αλλά διανυκτερεύουν και σε σκηνές.

Ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο η γιορτή της Παναγίας, τουλάχιστον προ-covid, συνδέονταν με πολλά πανηγύρια και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός στη χώρα μας, που συνήθως συγχέονται αλλά δεν αποτελούν ενιαία μορφή κατά τους ακαδημαϊκούς, έχουν πολλές δυνατότητες και αυτό, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, το έχουν αντιληφθεί αρκετοί άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μάλιστα, επειδή απευθύνεται σε μια βαθύτερη ανάγκη του ατόμου, πνευματική, φαίνεται πως αναδεικνύεται σε μια μορφή τουρισμού τόσο ισχυρή όσο και ανθεκτική στην μετα-covid εποχή.

Ως αρμόδια για τις θεματικές μορφές τουρισμού, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, είπε πρόσφατα ότι «αποτελεί αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού και βέβαια πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες των μεγαλύτερων θρησκευτικών μνημείων και προσκυνημάτων, ξεπέρασαν τα 300.000.000. Ένα τέταρτο δηλαδή των αφίξεων διεθνώς (συνολικά) σημειώνοντας τζίρο περί τα 15δις ευρώ».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία και με άλλες Περιφέρειες βάζει στόχο την ανάδειξη μιας άλλης θρησκευτικής διαδρομής, που αφορά «τα βήματα του Αποστόλου Παύλου των Εθνών» (In the footsteps of St Paul the Apostle of the nations). Στόχος κατά τον τομεάρχη Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Θάνο, να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο προϊόν ειδικής μορφής τουρισμού και να συνδράμει στην τόνωση του τουρισμού στη μετα-κορονοϊό εποχή, καθώς έλκει πλήθος επισκεπτών από όλον τον κόσμο που θέλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του Απόστολου των Εθνών, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τα μέρη από όπου πέρασε.

Σχετικά Άρθρα