• 13 Ιουνίου, 2021

Σοκ από τις προσβλητικές εκφράσεις on camera του εφοπλιστή Λασκαρίδη κατά πρωθυπουργού – Άφωνος ο Πλακιωτάκης (vid)

 Σοκ από τις προσβλητικές εκφράσεις on camera του εφοπλιστή Λασκαρίδη κατά πρωθυπουργού – Άφωνος ο Πλακιωτάκης (vid)

Ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλεί η απροσδόκητη αμηχανία του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στις χυδαίες εκφράσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, του πρωθυπουργού αλλά και της Ελλάδας, στο ντοκιμαντέρ Black Trail με υπότιτλο «πώς να σκοτώσετε τον πλανήτη και να το ξεφύγετε». Το εν λόγω ντοκιμαντέρ αγγίζει έναν τομέα που είναι σχεδόν ανέγγιχτος καθώς λαμβάνει εντυπωσιακές επιδοτήσεις και μειώνει τα κέρδη του σε φορολογικούς παραδείσους.

Ουσιαστικά επικεντρώνεται στο πως ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ) έχει καταστεί υποχείριο των ναυτιλιακών συμφερόντων και πως ο τομέας της ναυτιλίας έχει αποφύγει τη συζήτηση για το κλίμα καθώς συνεχίζει να καίει τα πιο βρώμικα από όλα τα καύσιμα μεταφορών.

Οι εκπομπές πλοίων ευθύνονται για περισσότερους από 50.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, καθώς σωματίδια όπως ο μαύρος άνθρακας αυξάνουν τα ποσοστά καρκίνου στις λιμενικές πόλεις της Μεσογείου.

Εν τω μεταξύ, οι ίδιες εκπομπές συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή καθώς επιταχύνουν την τήξη των παγοκρημικών της Αρκτικής.

Στη μέση του ντοκιμαντέρ, θέλωντας να δείξουν τη σχέση εποπτείας των εθνικών κυβερνήσεων με την εμπορική ναυτιλία χωρών οι δημοσιογράφοι επισκέπτονται τον Γιάννη Πλακιωτάκη, τον «πιο σημαντικό» υπουργό (κατά τη γνώμη του) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη ροή του ντοκιμαντέρ προηγείται η δήλωση του εφοπλιστή Πέτρου Λασκαρίδη που επισημαίνει ότι:

 • “Αυτό πρέπει να καταλάβετε καλά: Οι άνθρωποι που εμπλέκονται με τη ναυτιλία δεν έχουν ανάγκη την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχουν ανάγκη το υπουργείο, δεν έχουν ανάγκη τον ΙΜΟ, δεν έχουν ανάγκη τον πρωθυπουργό. Μπορούν να «χέσουνε πάνω» στον πρωθυπουργό. Δε τον έχουν ανάγκη τον πρωθυπουργό. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Κανένας εφοπλιστής δεν κερδίζει τίποτα από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία από την Ελλάδα, δεν υπάρχουν συμβόλαια στην Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία του εφοπλιστή είναι εδώ. Το 80% των πλοίων έχουν ξένη σημαία. Δεν ενδιαφέρονται για την Ελληνική σημαία”.

Εν συνεχεία ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος πλήρως απομαγνητοφωνημένος:

 • Δημοσιογράφος: Είναι σημαντικό που κάνουμε τη συνέντευξη μαζί σας διότι είστε ο αρμόδιος υπουργός για τη Ναυτιλία…
 • Πλακιωτάκης: Ο πιο σημαντικός
 • Δ: Ο ποιος;
 • Π: Ο πιο σημαντικός υπουργός για την ναυτιλία σε ολόκληρο τον κόσμο
 • Δ: Ναι [συγκαταβατικά]
 • Π: Τουλάχιστον στην ΕΕ
 • Δ: Την ίδια στιμγή υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής…
 • Π: Βεβαίως και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο (σ.σ. εννοεί της καταπολέμησης της). Βεβαίως λαμβάνουμε μέτρα και εκπονούμε πολιτικές χωρίς καμία απόδειξη. Εντάξει είμαστε δεσμευμένοι να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυτός είναι ένας βέβαιος στόχος για όλους είναι εμπλεκόμενοι σε αυτό το χώρο (σ.σ. εννοεί της ναυτιλίας). Αλλά έχουμε κάποια απόδειξη αν τέτοιες πολιτικές θα μειώσουν εν τέλει τις εκπομπές;
 • Δ: Είδαμε τη λίστα των συμβούλων που εκπροσωπούν την Ελλάδα στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) και συγκεκριμένα στην περιβαλλοντική επιτροπή του IMO και σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή τη λίστα έχουν στενούς δεσμούς με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Θα μπορούσατε να έχετε εκπροσώπους από περιβαλλοντικά κινήματα, ειδικούς επιστήμονες…
 • Π: Μιλάμε για τη ναυτιλία τώρα, άρα δε καταλαβαίνω την ερώτηση…
 • Δ: Η ερώτηση είναι ότι εφόσον υπάρχει το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής…
 • Π: Εννοώ ότι αυτή η επιτροπή αφορά ζητήματα ναυτιλίας…
 • Δ: Όχι μιλάμε για τη περιβαλλοντική επιτροπή…
 • Π: Ναι πρόκειται για περιβαλλοντική επιτροπή που ασχολείται ειδικά με θέματα ναυτιλίας άρα ποιο είναι το ερώτημα; Ο ΙΜΟ είναι ο παγκόσμιος ρυθμιστής των ναυτιλιακών ζητημάτων και πολιτικών, οπότε είναι προφανές πως η αντιπροσωπεία μας πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που εμπλέκονται με τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα. Ο ΙΜΟ είναι κάτι σαν τα Ηνωμένα Έθνη για τη ναυτιλία.
 • […]
 • Δ: Πόσο ελληνική είναι η ελληνική ναυτιλία;
 • Π: 100%
 • Δ: Θα θέλαμε να σας δείξουμε κάτι, είναι μια συνάντευξη που κάναμε με τον κ. Λασκαρίδη, τον κ. Πάνο Λασκαρίδη.
 • Π: Α ναι τον Πάνο

[στο σημείο αυτό πηγαίνουν ένα tablet και προβάλλουν στον κ. Πλακιωτάκη βίντεο όπου ο εφοπλιστής δίνει συνέντευξη]

στο απόσπασμα που δείχνουν ο εφοπλιστής δηλώνει:

Λασκαρίδης: Αυτό πρέπει να καταλάβετε καλά: Οι άνθρωποι που εμπλέκονται με τη ναυτιλία δεν έχουν ανάγκη την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχουν ανάγκη το υπουργείο, δεν έχουν ανάγκη τον ΙΜΟ, δεν έχουν ανάγκη τον πρωθυπουργό. Μπορούν να «χέσουνε πάνω» στον πρωθυπουργό. Δε τον έχουν ανάγκη τον πρωθυπουργό. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέδη με την Ελλάδα. Κανένας εφοπλιστής δε κερδίζει τίποτα από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία από την Ελλάδα, δεν υπάρχουν συμβόλαια στην Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία του εφοπλιστή είναι εδώ. Το 80% των πλοίων έχουν ξένη σημαία. Δεν ενδιαφέρονται για την Ελληνική σημαία.

 • Δ: Έχετε κάποιο σχόλιο για αυτή τη δήλωση;

[σιωπή και αμηχανία]

 • Πλακιωτάκης: Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία για να έχει αυτή τη τεράστια ανάπτυξη τη τελευταία δεκαετία.

N. Σαντορινιός: Ντροπιαστική για τη χώρα η αμηχανία του Υπουργού Ναυτιλίας

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε με αφορμή τη παραπάνω συνέντευξη του κ. Πλακιωτάκη:

«Η ντροπιαστική, για τη χώρα, αμηχανία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξη που παραχωρούσε στο ξένο ειδησεογραφικό Δίκτυο EIC (European Investigative Collaboration), κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις προσβλητικές δηλώσεις του εφοπλιστή, κ. Λασκαρίδη, για την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Απορίας άξιο όμως είναι, πώς σε ό,τι αφορά την προστασία της ελληνικής ναυτεργασίας, η Κυβέρνηση δεν επέδειξε την ίδια «αμηχανία», αφού μέχρι τώρα έχει φέρει πλήθος τροπολογιών που απορυθμίζουν το εργασιακό περιβάλλον των ναυτικών και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Το σημερινό βίντεο του «εμβρόντητου» και «άλαλου» Υπουργού Ναυτιλίας αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την παντελή απουσία συγκροτημένης πολιτικής της ΝΔ για τον κλάδο της Ελληνικής Ναυτιλίας, για την ενίσχυση του ελληνόκτητου στόλου και για τους Έλληνες ναυτικούς. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η αυτή η Κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρέτης συμφερόντων».