• 24 Νοεμβρίου, 2020

Χριστούγεννα με lockdown: Όλα κρίνονται από την “κατάρρευση” του ΕΣΥ – Αγωνία για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων

 Χριστούγεννα με lockdown: Όλα κρίνονται από την “κατάρρευση” του ΕΣΥ – Αγωνία για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων

Η έλλειψη σχεδιασμού για τη λειτουργία των ΜΕΘ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει κινήσεις “πανικού”, με τις απαγορεύσεις να είναι διαρκείς και τα όρια της αντισυνταγματικότητας αλλά η πανδημία να σαρώνει και να μην φαίνονται σημάδια ανακοπής. Χθες άλλοι 71 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Διαπιστώνεται σημαντική έλλειψη έμψυχου δυναμικού. Έμμεσα αυτό το παραδέχεται και το Υπουργείο Υγείας, όταν ανακοινώνεται πως έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ταχύρρυθμού προγράμματος ειδίκευσης ιατρών.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βρίσκεται στο όριο των αντοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 3300 συμπολίτες μας νοσηλεύονται λόγω του νέου ιού καταλαμβάνοντας σχεδόν το 70% του συνόλου των κλινών covid που έχουν στη διάθεση τους τα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν προσεγγίσει πλέον τους 450 όταν διαθέσιμες είναι 551. Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, αποτύπωσαν δύο νέα αρνητικά ρεκόρ. Αφενός σημειώθηκαν 71 νέοι θάνατοι, αφετέρου είχαμε 392 νέες διασωληνώσεις.

Την ίδια ώρα τα σοβαρά περιστατικά δείχνουν να αυξάνονται συνεχώς. Είναι γεγονός ότι πλέον καθημερινά 400-500 άτομα εμφανίζουν συμπτώματα πνευμονίας λόγω κορονοϊού, με αποτέλεσμα να χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Οι εκατοντάδες εισαγωγές γεμίζουν σταθερά τις διαθέσιμες κλίνες για covid οι οποίες είναι της τάξης των 5200. Η δυναμικότητα αυτή σταδιακά μειώνεται, καθώς οι εισαγωγές πλέον είναι υπερδιπλάσιες των εξαγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, είχαμε 509 νέες εισαγωγές και μόλις 200 εξιτήρια. Καταλαβαίνει κανείς το δραματικά αυτό “αρνητικό ισοζύγιο”, το οποίο πολύ σύντομα μπορεί να βγάλει εντελώς εκτός τη λειτουργικότητα των νοσοκομείων.

Χθες ανακοινώθηκαν 1698 νέα κρούσματα, αριθμός σημαντικά μειωμένος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η επιδημία υποχωρεί, καθώς τα κρούσματα αυτά αφορούν σε ιδιαίτερα μειωμένους εργαστηριακούς ελέγχους. Μάλιστα η θετικότητα διαμορφώθηκε και πάλι στο 11% δηλαδή από το σύνολο των τεστ, πάνω από το 1 στα 10 ήταν θετικό.

Επίσης η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να “παράγει” συνεχώς νέα κρούσματα αν και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 2 εβδομάδες από την επιβολή του lockdown. Επίσης και η Αττική ακολουθεί.

Όμως πάνω από τις μισές νέες διαγνώσεις αφορούν σε άλλες περιφερειακές ενότητες και αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Σίγουρη η παράταση του lockdown

Με βάσει αυτά τα δεδομένα η άρση της γενικής καραντίνας θα εξαρτηθεί από τους δείκτες – «κλειδιά», όπως η αποσυμπίεση του ΕΣΥ και ο ρυθμός μεταδοτικότητας. Όπως αναφέρουν, ωστόσο, οι ειδικοί μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του ιού θα έχουμε την τρίτη εβδομάδα της καραντίνας του Νοεμβρίου.

Τις αποφάσεις η κυβέρνηση, σύμφωνα με «Τα Νέα» θα τις πάρει μετά τις 25 Νοεμβρίου, με την παράταση του lockdown, το οποίο λήγει, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς προγραμματισμούς, στις 30 του μηνός, να είναι σχεδόν σίγουρη!

Παράλληλα στο τραπέζι είναι και νέα πιο σκληρά μέτρα, τα οποία δεν αποκλείεται να τεθούν σε ισχύ ακόμα και τα επόμενα 24ωρα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Πριν την καθολική καραντίνα, η Ελλάδα είχε μπει σε δύο ζώνες επικινδυνότητας ανάλογα με το ιικό φορτίο της κάθε περιοχής, όπου στις «κόκκινες», απαγορευόταν η νυχτερινή κυκλοφορία, το λιανεμπόριο παρέμενε ανοιχτό, αλλά η εστίαση, τα θέατρα και τα γυμναστήρια παρέμεναν κλειστά.

Ωστόσο, αυτό το πλάνο δεν έδειξε πώς δουλεύει στην ουσία, καθώς λίγα 24ωρα μετά την παρουσίασή του ήρθε το «λουκέτο« σε όλη την Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, σύμφωνα με «Τα Νέα», αναφέρουν ότι δεν είναι απίθανο μετά τη λήξη του lockdown να επανέλθουμε σε αυτό το μοντέλο.

Αυτή τη φορά, το άνοιγμα της χώρας ενόψει Χριστουγέννων αναμένεται να γίνει υπό ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με τον Μάιο.

Αρμόδιες πηγές ιεραρχούν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ως εξής:

  • Αρχικά σχολεία και λιανεμπόριο (αρχικά τα μικρά καταστήματα και αργότερα τα πολυκαταστήματα)
  • Και σε δεύτερη φάση εστίαση και τα μπαρ.

Ωστόσο, στη διασκέδαση αναμένονται να τεθούν πολύ αυστηροί περιορισμοί, πολύ περισσότεροι από εκείνους του Μαΐου. Εξετάζεται και το «σφράγισμα» των εσωτερικών χώρων.

Ενώ, προκρίνεται και η υιοθέτηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, είτε σε όλη την Ελλάδα είτε στις επιβαρυμένες περιοχές.

Παράλληλα δεν έχει εγκαταλειφθεί και το σενάριο με τα «μέτρα – ακορντεόν». Αυτό σημαίνει άρση και επιβολή περιοριστικών μέτρων, δηλαδή άνοιγμα – κλείσιμο των δραστηριοτήτων είτε σε τοπικό είτε σε γενικό επίπεδο.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί τέλος είναι ότι τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε σίγουρα με «μάσκα παντού», ενώ προκρίνεται και η κατάργηση του SMS μετακίνησης στο 13033, μετά το τέλος της καραντίνας.