• 27 Νοεμβρίου, 2020

Σύγκλητος ΕΜΠ: Δεν συμφωνούμε με την αστυνομική επέμβαση στο Πολυτεχνείο- Πρόσκληση για εορτασμό της 17 Νοέμβρη με λιτό και συμβολικό τρόπο

 Σύγκλητος ΕΜΠ: Δεν συμφωνούμε με την αστυνομική επέμβαση στο Πολυτεχνείο- Πρόσκληση για εορτασμό της 17 Νοέμβρη με λιτό και συμβολικό τρόπο


Με μια ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Κυριακής η Γραμματεία Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τοποθετείται με κατηγορηματικό τρόπο κατά της αστυνομικής επέμβασης στον χώρο του Πολυτεχνείου τις προηγούμενες ημέρες και αντιτίθεται ουσιαστικά στην πολιτική καταστολής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον χώρο των πανεπιστημίων.

Σαφής είναι και η αναφορά στον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου, καταλήγοντας πως “Εν μέσω πανδημίας σε έξαρση, η απόδοση τιμής στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για ελευθερία και δημοκρατία, θα γίνει με λιτό και συμβολικό τρόπο, όπως αποφάσισε η επιτροπή εορτασμού. Καλούνται οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα να τιμήσουν την επέτειο στοπλαίσιο των υφιστάμενων μέτρων για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού”

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η επέμβαση της Αστυνομίας στο συγκρότημα Πατησίων του ΕΜΠ και στο κτίριο Διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, έπειτα από σοβαρά γεγονότα που προηγήθηκαν, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Τέτοια περιστατικά τραυματίζουν τον επικείμενο εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Η διοίκηση του Ιδρύματος δεν συμφωνεί με αστυνομικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων των πανεπιστημίων καισυστηματικά επιδιώκει με κάθε τρόπο, όπως και επίμονα έπραξε στην προκειμένη περίπτωση, την αποτροπή της αστυνομικής επέμβασης.

Η βία, η παραβατικότητα και οι επεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους είναι αντίθετες στουςεκπαιδευτικούς και ερευνητικούς στόχους του Πανεπιστημίου, που στηρίζονται στην ελευθερία τωνιδεών. Υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του και διαμορφώνουν μια εικόνα που αδικεί τοσημαντικό έργο που επιτελείται σε αυτό.
Εν μέσω πανδημίας σε έξαρση, η απόδοση τιμής στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για ελευθερία και δημοκρατία, θα γίνει με λιτό και συμβολικό τρόπο, όπως αποφάσισε η επιτροπή εορτασμού. Καλούνται οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα να τιμήσουν την επέτειο στοπλαίσιο των υφιστάμενων μέτρων για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού.