Χαλβατσιώτης στο libre: Δύσκολο το επόμενο δίμηνο για το υγειονομικό σύστημα – Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 9%

 Χαλβατσιώτης στο libre: Δύσκολο το επόμενο δίμηνο για το υγειονομικό σύστημα – Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 9%

Την ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, σχεδόν μονοπώλησε η έξοδος των πολιτών από την πρωτεύουσα, κυρίως και τα μεγάλα αστικά προς την περιφέρεια, ο τρόπος συμμετοχής στη λειτουργία στις εκκλησίες και η ασφάλεια κατά το άνοιγμα της εστίασης.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία σήμερα; Άλλαξε κάτι θετικά ως προς τη μείωση της πίεσης στις εισαγωγές στα νοσοκομεία νέων κρουσμάτων και τους διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ;

Τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ (3 Μαΐου) δείχνουν ότι πολλά από τα self test που διενεργήθηκαν έδειξαν θετικό αποτέλεσμα στον κοροναϊό. Ανάμεσα στα άτομα που διαγνώστηκαν με κοροναϊό είναι και πολλοί εργαζόμενοι στην εστίαση, οι οποίοι κλήθηκαν να υποβληθούν σε self test προκειμένου να πιάσουν και πάλι δουλειά με ασφάλεια, αφού τη Δευτέρα του Πάσχα άνοιξαν και πάλι καφέ και εστιατόρια.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως την 1η Μαΐου 2021, είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά 1.978.625 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 51.762 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο, αφού το αποτέλεσμα στο τεστ ήταν θετικό.

Το libre μίλησε με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική –Μονάδα Έρευνας– Διαβητολογικό Κέντρο, Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Α. «Αττικόν», Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο δύσκολο δίμηνο που μας περιμένει …..

Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική –Μονάδα Έρευνας– Διαβητολογικό Κέντρο, Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Α. «Αττικόν», Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

«Χωρίς να έχω στα χέρια μου τα απόλυτα νούμερα, η γενική εικόνα είναι ίδια. Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω, μιλώντας ως επιστήμονας Υγείας, είναι ότι ο αριθμός των νοσούντων και κυρίως εκείνων οι οποίοι κινδυνεύουν να πεθάνουν, είναι πολύ υψηλός. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι έχουμε χάσει περίπου 10.670 άτομα και βαδίζουμε πάρα πολύ γρήγορα στην απώλεια άλλων πέντε χιλιάδων, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό το τονίζω επειδή, όταν έχουμε καθημερινά περίπου 800 διασωληνωμένους με δεδομένο ότι η στατιστική έχει δείξει ότι ένα ποσοστό 30% έως 40% αυτών δε θα τα καταφέρει, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς αναγκαίο θάνατο. Δηλαδή, αν δεν ήταν κοροναϊός, τα άτομα αυτά δε θα πέθαιναν.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι έχουμε αποτύχει ως χώρα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς πληθυσμούς, τα άτομα των μεγάλων ηλικιών που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Έχει εμβολιαστεί μόνο το 60% των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας και αντί να επιμείνουμε στην εκστρατεία εμβολιασμού στα άτομα αυτά (επειδή αυτοί είναι που αρρωσταίνουν βαριά και μπαίνουν στις μονάδες) έχουμε εστιάσει στους τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, οι οποίοι -και να μολυνθούν- ελάχιστοι θα νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι τριαντάρηδες εμβολιάζονται για να έχουν πιστοποίηση εμβολιασμού ώστε να μπορούν να μετακινηθούν και να ταξιδέψουν ελεύθερα.

Για το Υγειονομικό σύστημα, προβλέπω ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα τον επόμενο ένα ή δύο μήνες, επειδή θα συνεχίσουμε να έχουμε πολλά κρούσματα, πολλούς ασθενείς. Αν το συνδυάσουμε αυτό με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ που αναφέρουν ότι από τα self test, τη Μεγάλη Εβδομάδα, καταγράφηκαν περίπου 52.000 ασυμπτωματικοί πολίτες, άτομα που ανήκουν κυρίως στις δυναμικές ηλικίες, καθώς ανοίγει και η εστίαση και οι άλλες δραστηριότητες, καταλαβαίνουμε πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί το ιικό φορτίο και μεταξύ των νεότερων αλλά και στα άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και συγκατοικούν, ζουν στην ίδια στέγη, με νεαρότερα άτομα.

Υπάρχει πιθανότητα οι εξελίξεις για τους ασθενείς, τους νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους να επιδεινωθούν το επόμενο διάστημα. Χωρίς να το θεωρώ σίγουρο, με φοβίζουν οι εξελίξεις».

Το παράδειγμα της Καλαμάτας

Θέλοντας να εξηγήσει ο κ. Χαλβατσιώτης πώς οι συστηματικοί έλεγχοι μπορούν να εμποδίσουν τη διασπορά του ιικού φορτίου στην κοινότητα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Καλαμάτας, μίας πόλης η οποία έδειξε τους τελευταίους μήνες ότι ελέγχει καλά την πανδημία. Από το Νοέμβριο του 2020, έχει οργανωθεί σωστά ο τακτικός έλεγχος των πολιτών στην Καλαμάτα για τον εντοπισμό των κρουσμάτων του κοροναϊού, με προσλήψεις νοσηλευτών, δημιουργία κλιμακίων και διενέργεια συστηματικών ελέγχων στα κεντρικά σημεία της πόλης (εμπορικό κέντρο, λαϊκές αγορές κ.α.) μέχρι και στις ελαιοσυγκομιδές για τον έλεγχο των εργατών.

Η συστηματική δουλειά απέδωσε και ως προς την εύρεση και ιχνηλασία των κρουσμάτων και ως προς την ευαισθητοποίηση του κόσμου, που προσερχόταν μόνος του για να κάνει μετρήσεις. Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος Δήμος όπου έγιναν τεστ μέσα από τα αυτοκίνητα, το χειμώνα που ο καιρός ήταν κρύος.

  • «Τώρα, που έχουμε τα self tests αποδεικνύεται ότι ήμασταν πολύ πίσω στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, φαίνονται τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση της πανδημίας και αποδεικνύεται ότι το να κλείνουμε τον κόσμο μέσα δεν αρκεί! Διότι αυτοί οι περίπου 52.000 ασυμπτωματικοί ήταν κλεισμένοι μέσα, έως προχθές που άνοιξε η εστίαση. Έμεναν  κλεισμένοι μέσα και συνέχιζαν να μεταδίδουν ο ένας στον άλλον (στον κοινωνικό τους περίγυρο) τη νόσο. Δε φτάνει, λοιπόν, ο εγκλεισμός στο σπίτι, απαραίτητοι είναι οι συστηματικοί έλεγχοι», τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης.

Να εστιάσουμε στα σημαντικά ζητήματα Υγείας

  • «Αντί να εστιάζουμε στα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας υγείας, μιλάμε συνεχώς για τα αυτοκίνητα που πέρασαν από τα διόδια… Πρέπει να ιεραρχηθούν τα πραγματικά προβλήματα στον τομέα της Υγείας. Δεν μπορεί να ξεχνάμε ότι ακόμα υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, επειδή δεν επαρκούν οι κλίνες, και εμείς να ασχολούμαστε με τα fake news, αφήνοντας ασχολίαστα αυτά τα γεγονότα».

Πώς θα διαχειριστούμε τους ασυμπτωματικούς

  • «Τα πολλά κρούσματα που φανέρωσαν τα self tests, ιδιαίτερα τώρα που ανοίγει η αγορά, θα πρέπει να μας προβληματίσουν σαν κοινωνία για το ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουμε, πώς θα τους εποπτεύει κάνεις για να μη διασπείρουν τον ιό. Τα μέτρα δεν είναι να κλειστούμε μέσα αλλά να αυξηθούν τα τεστ και να ελέγχονται οι άνθρωποι που είναι θετικοί εάν αυτοπεριορίζονται. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ευαισθησία και πειθαρχία στα άτομα που αποδεικνύονται θετικά, ώστε να αυτοπεριοριστούν για να μην μεταδώσουν τον ιό. Σε αυτό το σημείο, θα έπρεπε να αυξήσουμε την ιχνηλάτηση και τους ελέγχους: στα θετικά κρούσματα Εκεί, θα έπρεπε να πέφτουν τα αυστηρά πρόστιμα. Στο εξωτερικό, αυτό γίνεται».

Πώς θα μειωθούν οι θάνατοι

«Επίσης, σημαντικό είναι να κάνουμε κάτι για να μειωθούν οι θάνατοι. Θα μειωθούν μόνο όταν εμβολιαστούν οι μεγάλες ηλικίες σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. Ακόμα και αν έχουν αποφορτιστεί λίγο τα νοσοκομεία μας, σε ένα ποσοστό 5% έως 10% το πολύ, αυτό δε γίνεται ιδιαίτερα αισθητό το μεγάλο φόρτο εργασίας που εξακολουθεί να υπάρχει. Αλλά δεν περιμέναμε και μεγάλες αλλαγές, καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι στην κοινότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα είναι κάτω του 9%. Είναι πολύ μικρό αυτό το ποσοστό: ούτε ο ένας στους 10…

Δεν αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα το ποσοστό αυτό, ενώ ο Τουρισμός ανοίγει σε λίγες ημέρες. Στην Αγγλία, να μην ξεχνάμε ότι έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. Στο Ισραήλ, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Στην Αμερική, που αυτή τη στιγμή που έχει χαλαρώσει η χρήση της μάσκας τους εξωτερικούς χώρους, ο ένας στους τρεις πολίτες είναι εμβολιασμένος. Εμείς καθυστερήσαμε πολύ τον εμβολιασμό και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Ωστόσο, ας δούμε την Ουγγαρία, που αντέδρασε σε αυτή την πολιτική και έχει εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού της, αγοράζοντας από μόνη της ως χώρα το εμβόλιο σπούτνικ.

Συμπερασματικά, στη χώρα μας τα πιο σημαντικά ζητήματα για την καλύτερη πορεία της πανδημίας είναι οι εμβολιασμοί στις μεγάλες ηλικίες και η μεγάλη προσοχή να ανιχνευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ασυμπτωματικοί φορείς του κοροναϊού αλλά και να ελέγχονται αφού καταγραφούν οι ασυμπτωματικοί φορείς γιατί τώρα με το άνοιγμα οι ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν πιο εύκολα στην κοινότητα εάν μείνουν χωρίς έλεγχο.

Σε αυτόν τον τομέα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός και ο φαρμακοποιός μπορούν να βοηθήσουν και για την ενημέρωση και για την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξει ο πολίτης στον εμβολιασμό, στα self tests και στον αυτοπεριορισμό σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος», κατέληξε ο κ. Χαλβατσιώτης.

Σχετικά Άρθρα