• 30 Νοεμβρίου, 2020

Αυτά είναι τα νέα σκληρότερα μέτρα – Εισηγήσεις για πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας και το απόγευμα

 Αυτά είναι τα νέα σκληρότερα μέτρα – Εισηγήσεις για πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας και το απόγευμα

Εισηγήσεις για την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Τα μέτρα που φαίνεται πως τυγχάνουν της αποδοχής μερίδας στελεχών, θέλουν την καθιέρωση της απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια χρονική ζώνη διάρκειας 12 ωρών.

Κάποιοι μάλιστα προκρίνουν το ορόσημο για την έναρξη της, ακόμη και στις απογευματινές ώρες. Μια επιλογή όμως με προφανείς δυσκολίες αλλά και παρενέργειες στο συνολικό εγχείρημα αναχαίτισης της διασποράς και προστασίας όλων των παραγόντων.

Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί εάν όλα αυτά προτείνονται ως συμπλήρωμα στο lockdown ή εάν οι εισηγητές της προκρίνουν την υιοθέτηση της μετά την λήξη της πανελλαδικής καραντίνας στις 30 Νοεμβρίου.

Ζητούμενο του ίδιου σχεδίου είναι η αναβάθμιση του επιπέδου ελέγχου της τήρησης των περιορισμών. Σε αυτό το πεδίο φαίνεται να προτείνεται κατά τις ίδιες πληροφορίες να εισαχθούν μέτρα αλλά γαλλικά.

Δηλαδή να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και με άλλα σώματα όπως για παράδειγμα η δημοτική αστυνομία, η οποία θα επιτρέψει την απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων κυρίως της Ελληνικής Αστυνομίας και την αναδιανομή τους σε άλλα πεδία του ίδιου στρατηγικού σχεδιασμού.

Από την άλλη εντός της κυβέρνησης υπάρχουν φωνές που δεν συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Υποστηρίζουν δε, ότι με μικρές προσαρμογές στο υπάρχον πλαίσιο, των οριζόντιων περιορισμών, θα επιτραπεί στην πολιτεία να δρέψει περισσότερους καρπούς, στη μάχη αναχαίτισης της διασποράς του Covid-19. Κομβικής για την συνολική απόδοση των μέτρων είναι η αύξηση των ποσοστών τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Για το δημόσιο προτείνεται το μοντέλο οριζόντιας εφαρμογής της τηλεργασίας, και η λειτουργία του μόνο με προσωπικό ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση επιμένουν ότι το στρατηγικό όπλο της στον πόλεμο κατά της πανδημίας είναι η έξοδος από την φαρέτρα της, μέτρων νωρίτερα από τον απαιτούμενο χρόνο.

Για αυτό όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς τα στοιχεία προμηνύουν ένα δεκαήμερο-φωτιά κατά τη διάρκεια του οποίου οι πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα υγείας θα γίνουν ακόμη πιο ασφυκτικές.

Έτσι δεν αποκλείεται αποκλείεται ακόμη και η συνταγή μιας καραντίνας – ακορντεόν. Ένα κράμα δηλαδή καθολικού lockdown συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και επιστροφής στην κανονικότητα με περιορισμένο άνοιγμα κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και με μόνιμα μέτρα όπως το μειωμένο ωράριο λειτουργίας στις λεγόμενες «εστίες υπερμετάδοσης», η υποχρεωτική χρήση μάσκας κ.α.