• 20 Απριλίου, 2021

Αστυνομική βία: Ο Άρης Π. καταγγέλλει βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ – Οι 4 περιπτώσεις που ερευνά το Εσωτερικών Yποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ

 Αστυνομική βία: Ο Άρης Π. καταγγέλλει βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ – Οι 4 περιπτώσεις που ερευνά το Εσωτερικών Yποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ

Πληθαίνουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας, με μία νέα επώνυμη καταγγελία να βλέπει το φως της δημοσιότητας και αφορά τον βασανισμό στη ΓΑΔΑ ενός εκ των συλληφθέντων στη Νέα Σμύρνη. Παράλληλα εξετάζονται άλλες 4 περιπτώσεις από το Εσωτερικών Υποθέσεων.

Καταρχάς όσον αφορά στην νέα υπόθεση βασανιστηρίων ο Άρης Π. μίλησε στην Εφημερίδα των Συντακτών καταγγέλοντας αστυνομική βία και πρακτικές από άλλες εποχές. Όπως υποστηρίζει, εκτός από το γεγονός ότι ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς, παράλληλα του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην τουαλέτα ενώ δεν του εδωσαν ούτε νερό.

  • «Η σύλληψή µου έγινε την επόµενη µέρα των γεγονότων στη Νέα Σµύρνη, σε απόσταση λίγων µέτρων από το κτίριο που φιλοξένησε τη συνέλευση της Αναρχικής Συλλογικότητας Μασόβκα, στην οποία είµαι µέλος. Είχα συµµετάσχει στη διαµαρτυρία ενάντια στην αστυνοµική βία, δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να µε ενοχοποιεί για κάτι ή να µε συσχετίζει µε το συµβάν. Ηταν περίπου 19.30 και θα έπαιρνα ταξί για το σπίτι µου πριν ισχύσουν τα µέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Αρχικά σταµάτησε µπροστά µου µία µηχανή µε δύο άτοµα που φορούσαν κουκούλες, έδειξα την ταυτότητά µου, σε δευτερόλεπτα έφτασε δίπλα µου ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες και ενώ ήταν εν κινήσει µε πέταξαν στο καπό. Με έδεσαν πισθάγκωνα µε χειροπέδες, µου φόρεσαν κουκούλα και µε έβαλαν στο αυτοκίνητο µε µπουνιές και κλοτσιές. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν ήξερα αν έχω να κάνω µε αστυνοµικούς ή µε µαφιόζους. Απ’ ό,τι αποδείχθηκε, ίσως ήταν καλύτερο να έχω να κάνω µε µαφιόζους. Μέσα από την κουκούλα µπορούσα να διακρίνω αµυδρά, αλλά µε χτυπούσαν όποτε σήκωνα το κεφάλι. Κάποια στιγµή άκουσα έναν ασύρµατο αλλά όχι από το αυτοκίνητο και κατάλαβα ότι το αυτοκίνητο είχε συνοδεία άλλες µηχανές. Πριν από τη δική µου απαγωγή είχα ενηµερωθεί για την εξαφάνιση του κολλητού µου, αδερφικού µου φίλου, ο οποίος προφυλακίστηκε µε ένα σαθρό κατηγορητήριο» λέει ο συλληφθείς.

∆εξιά και αριστερά (σ.σ στο υπόγειο της ΓΑΔΑ) διέκρινα πως ήταν παρατεταγµένοι δεκάδες αστυνοµικοί. Με έβγαλαν έξω και άρχισαν να µε χτυπάνε, µε πέταξαν στο ασανσέρ και µου έλεγαν «θα βιάσουµε µέχρι και το κουτάβι σου». Με ρώτησαν πόσων χρονών είµαι και όταν απάντησα 21, µου είπαν «δυνατά πόδια έχεις για 21» και µε βάραγαν εκεί. Με έβαλαν σε ένα δωµάτιο. Συνέχιζα να είµαι δεµένος πισθάγκωνα και να φοράω κουκούλα, σαν αιχµάλωτος πολέµου. Από το γραφείο αυτό δεν ξέρω πόσοι πέρασαν, µάλλον όλη η αστυνοµική δύναµη ανεβοκατέβαινε για να µε δέρνει. Αλλοι µε χτυπούσαν χωρίς να µιλάνε, άλλοι µε έβριζαν, µου ζητούσαν επανειληµµένα να πω ποιας οµάδας είµαι οπαδός. Τους εξηγούσα -τρόπος του λέγειν το «εξηγούσα», στην κατάσταση που ήµουν- ότι δεν είµαι ούτε οπαδός ούτε χούλιγκαν και πήρα την απάντηση: «Στ’ @ρχίδια µας, θα πεις µια οµάδα». Κάποια στιγµή έσβησαν τα φώτα και τότε το µόνο φως που µπορούσα να διακρίνω ήταν όταν ανοιγόκλεινε η πόρτα για να µπει κάποιος να µε χτυπήσει. Για ένα πεντάλεπτο µε άφησαν να πάρω ανάσα. Τότε κοπανάγανε τα θρανία και άκουγα ήχους εργαλείων και φερµουάρ και να µε ρωτάνε «είσαι έτοιµος;». Απαντούσα αρνητικά, ήταν σαν περιβάλλον εικονικής εκτέλεσης. Ενας κοπάνησε µε βία το πρόσωπό µου στο θρανίο.

  • «Δεν υπήρχε σηµείο του σώµατός µου που να µη χτυπηθεί επί ένα οκτάωρο. Συµπέρανα ότι ήµουν στον 13ο όροφο όταν κάποια στιγµή µε κατέβασαν από τα σκαλιά στον κάτω όροφο και µπόρεσα να διακρίνω ένα λογότυπο που έλεγε ∆ΑΕΕΒ. Πλέον ήµουν στον 12ο όροφο και είχε µόλις τελειώσει ο πρώτος γύρος βασανισµού µου. Ο δεύτερος ξεκίνησε δείχνοντάς µου ένα παράθυρο και λέγοντάς µου: “Αν θες να λυτρωθείς, δεν θα σε εµποδίσει κάποιος. Αλλιώς σε τέσσερις µέρες από τώρα θα πας φυλακή για απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνοµικού και εκεί θα έχεις την ευκαιρία να µετράς τα λάικ στα ποστ σου», λέει ο καταγγέλλων.

«Είχα σχολιάσει στο facebook -ακόµα αναρτηµένο είναι- ότι πρόκειται για αστείους Κλουζό που αποδίδουν µαφιόζικες κατηγορίες, αναφερόµενος στη σύλληψη του νεαρού που έχασε το πορτοφόλι του, τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά. Εµένα µου ζητούσαν συνεχώς ονόµατα, οποιουδήποτε, µου έλεγαν να δώσω πολιτικούς αγωνιστές. Ελεγα ότι δεν γνωρίζω και δέχτηκα αγκωνιές στη σπονδυλική στήλη. Νόµιζα ότι θα έµενα παράλυτος. Προσπαθούσα και ευχόµουν να λιποθυµήσω για να µε µεταφέρουν στο νοσοκοµείο ή να πεθάνω. Εχανα τις αισθήσεις µου, έπεσα από την καρέκλα και µε σήκωσαν τραβώντας µε από τις χειροπέδες. Ξαφνικά κάποιος µου τράβηξε την κουκούλα. Είπα «δεν νιώθω καλά» και µου απάντησαν «γιατί δεν είσαι καλά; Χτύπησες κάπου;».

Τότε µου ζήτησαν να υπογράψω τη σύλληψή µου και οφείλω να αναγνωρίσω ότι τα κατασχεθέντα ήταν ό,τι είχα πάνω µου, τίποτε περισσότερο. ∆εν ήθελα να δώσω δακτυλικά αποτυπώµατα φοβούµενος κάποιο κατασκευασµένο κατηγορητήριο µετέπειτα και όταν ανέφερα την περίπτωση της Ηριάννας, µου είπαν «µη βλέπεις πολύ Netflix». Τελικά µου απέσπασαν τα δακτυλικά αποτυπώµατα διά της βίας και παρά τη συναίνεση µου. Στη συνέχεια οδηγήθηκα σε ένα κελί στον έβδοµο όροφο» συνεχίζει ο Άρης Π.

  • «Στο κελί αρχικά ήµουν µόνος µου, αλλά φώναξα το όνοµα του φίλου µου και εκείνος ανταποκρίθηκε. Μετά µας έβαλαν στο ίδιο κελί σε διαφορετικό καθεστώς από τους υπόλοιπους, εµείς ήµασταν σε πλήρη αποµόνωση. Ούτε νερό ούτε τουαλέτα. Η µόνη βοήθεια ήταν των παιδιών που συνελήφθησαν στη Νέα Σµύρνη, αυτοί µας έβαλαν στα κάγκελα µπουκάλια µε νερό. Αυτό ήπιαµε και στη συνέχεια εκεί κατουρούσαµε. Ξαπλώναµε στο τσιµέντο, ούτε στρώµα ούτε κουβέρτα, τίποτα. ∆ύο µέρες δεν είχαµε πρόσβαση στην τουαλέτα. ∆εν µας επέτρεπαν να µιλήσουµε µε δικηγόρο, κάποια στιγµή µας άφησαν να επικοινωνήσουµε µε τις οικογένειές µας για 30 δευτερόλεπτα και µας έδειχναν το κλοµπ να ξέρουµε τι µας περιµένει αν ξεπεράσουµε τον χρόνο του µισού λεπτού. Ακόµα και στην Ευελπίδων, δίπλα στη δικηγόρο µας ήταν η Αντιτροµοκρατική» λέει μεταξύ άλλων ο συλληφθείς…

Οι περιπτώσεις που διερευνά το εσωτερικών υποθέσεων

Την ίδια ώρα τέσσερις περιπτώσεις αστυνομικής αλλά και σεξουαλικής βίας και αυθαιρεσίας εις βάρος πολιτών εξετάζει το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα γεγονότα που εξελίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Σμύρνη.

  • Η πρώτη περίπτωση αφορά στην καταγγελία μια 18χρονης, η οποία καταγγέλλει πως αστυνομικός την παρενόχλησε σεξουαλικά, λέγοντάς της ότι θα την κακοποιήσει, κάτι που ισχυροποιείται από δύο ακόμα καταθέσεις. Σημειώνεται ότι για την 18χρονη που είχε προσαχθεί στη Νέα Σμύρνη είχε γίνει η παρακάτω επίμαχη καταγγελία:

«Το βράδυ της 9/3/2021 στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, κάποιες ώρες μετά τα επεισόδια που διεξήχθησαν, η Ελληνική Αστυνομία με σκοπό την εκδίκηση για τα συμβάντα που προηγήθηκαν, ξυλοκοπούσε ανελέητα και μοίραζε πλαστές κατηγορίες σε όσους βρίσκονταν εκεί. Ένα από τα θύματά τους ήταν και η 18χρονη Έφη. Αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε στους δρόμους της Νέας Σμύρνης από άντρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ, στη συνέχεια οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ όπου το μαρτύριο της συνεχίστηκε.

Σύμφωνα με την ίδια, ένας από τους αστυνομικούς την απείλησε λέγοντάς της: «Εσύ θα γαμ…, να το θυμάσαι”. Ενώ ο άλλος αστυνομικός της ομάδας ΜΑΤ της έπιασε τα οπίσθια και της είπε «Πάμε στο στενό να σε γα…». Όταν εκείνη διαμαρτυρήθηκε, της έδωσε μπουνιά στο πρόσωπο και μετά από περεταίρω διαμαρτυρίες της, ξυλοκοπήθηκε και από τους υπόλοιπους ΜΑΤατζηδες που βρίσκονταν εκεί.

Ενώ η Έφη έκανε εμετό με αίμα, οι ΜΑΤατζηδες της φώναζαν “Σου άρεσε πουτ..”; Στη συνέχεια, ζήτησε ιατρική βοήθεια αλλά οι αστυνομικοί της απάντησαν “Θα φτύσει πολύ αίμα σήμερα” και τη ξαναχτύπησαν στο πρόσωπο. Σχεδόν 24 ώρες μετά τη σύλληψη της, όχι μόνο δεν της έχει προσφερθεί ιατρική περίθαλψη, αντιθέτως έχει δεχθεί πολλαπλές απειλές βιασμού». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega η 18χρονη δε ζήτησε την ποινική δίωξη του αστυνομικού.

  • Δεύτερη υπόθεση: Την ίδια νύχτα στη Νέα Σμύρνη, καταγράφηκε βίντεο το οποίο έκανε το γύρο του Διαδικτύου το οποίο απεικονίζει αστυνομικούς της ομάδας «ΔΡΑΣΗ», να εισβάλουν σε συνεργείο και να χτυπούν βίαια με γροθιές και κλωτσιές άτομο, ενώ ο άγριος ξυλοδαρμός συνεχίστηκε και έξω από το μαγαζί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου επεισοδίου τραυματίστηκαν τρία άτομα.
  • Η τρίτη υπόθεση αφορά φωτογραφίες ενός νεαρού που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο από αστυνομικό, ο οποίος ισχυριζόταν πως ο άνθρωπος αυτός ήταν εκείνος που έριξε τον αστυνομικό που χτυπήθηκε βίαια από τη μηχανή του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έρευνας αποδείχτηκε ότι τελικά ο νεαρός δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση. Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε μόνος του στη ΓΑΔΑ και αφού προέκυψε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα επεισόδια, ενώ επιφυλάχθηκε να κινηθεί νομικά εναντίον στα μέσα που τον στοχοποίησαν.
  • Η τέταρτη περίπτωση αφορά άνδρα που υπηρετεί στα ΥΜΕΤ, ο οποίος δημοσιοποίησε στα social media και αισχρά σχόλια και απείλησε διαδηλωτές πως θα χρησιμοποιήσει σφαίρες εναντίον τους. Επειτα από σάλο που προκλήθηκε ο αστυνομικός κατέβασε την ανάρτησή του. Ωστόσο έχει ταυτοποιηθεί και εναντίον του έχει ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος.