Αλέξανδρα/Μονάδα Βραχυθεραπείας: Θύελλα για το επ’ αόριστον “λουκέτο”-“Δώρο” οι καρκινοπαθείς στα ιδιωτικά, καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

 Αλέξανδρα/Μονάδα Βραχυθεραπείας: Θύελλα για το επ’ αόριστον “λουκέτο”-“Δώρο” οι καρκινοπαθείς στα ιδιωτικά, καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως το libre για τα συνεχή αιτήματα και τις επίμονες ενημερώσεις στους αρμόδιους φορείς ώστε να μην κλείσει η Μονάδα Βραχυθεραπείας, για γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Η Μονάδα κλείνει και επίσημα στις 5 Απριλίου, λόγω μη ανανέωσης του παλαιωμένου εξοπλισμού, με άγνωστο χρονικό ορίζοντα ενδεχόμενης επαναλειτουργίας. Οι εργαζόμενοι είχαν ενημερώσει από το 2019 και όπως καταγγέλουν πρόκειται για ακόμα ένα κλείσιμο του ματιού στα ιδιωτικά κέντρα, στα οποία αναγκαστικά οι γυναίκες θα αποταθούν.

Σε συνέχεια χθεσινού ρεπορτάζ του libre για το κλείσιμο της Μονάδας Βραχυθεραπείας για γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο, λόγω μη ανανέωσης του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, επανερχόμαστε με νέα αποκαλυπτικά στοιχεία. Πρόκειται για μια μονάδα που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1956, ακτινοθεραπεύοντας γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου μήτρας,  ενδομητρίου, ωοθηκών, κόλπου και αιδοίου.

Όπως εξηγεί στο libre η ταμίας του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Αλεξάνδρα Ρούσση, πρόκειται για ακόμη ένα τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια υγεία, αφού δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας επαναλειτουργίας της μονάδας. Η τελευταία θεραπεία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου.

«Από το 2019 χρονολογείται το πρώτο αίτημα ανανέωσης του ήδη τότε γερασμένο εξοπλισμού… Από τότε λειτουργούμε με πολλά προβλήματα και με το φιλότιμο του προσωπικού που κάνει τα πάντα για να “κρατήσει στη ζωή” τα μηχανήματα.  Κι αυτό γιατί οι 250 με 300 γυναίκες που απευθύνονται σε μας από όλη την Ελλάδα για θεραπεία θα πρέπει να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να μείνουν αβοήθητες. Κι αυτό γιατί είμαστε το μόνο δημόσιο τμήμα Βραχυθεραπείας που έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία αντιμετώπισης ανεγχείρητων και “προχωρημένων στη νόσο” περιστατικών» επισημαίνει η ίδια.

Μάλιστα, τονίζει πως «το κόστος του βασικού μηχανήματος που πρωτίστως χρήζει αντικατάστασης και που περιέχει την ραδιενεργό πηγή Ιριδίου 192, είναι μόνο 280.000 (στοιχείο από ΔΙΑΥΓΕΙΑ).

  • Παραθέτουμε τα επίμονα και συνεχή αιτήματα που έχουν γίνει για επίλυση του ζητήματος, ήδη από το 2019:

Το πρώτο αίτημα ανανέωσης του εξοπλισμού έγινε το 2019, του τότε διευθυντή της Μονάδας Α. Αμούς. Πρόσφατα εστάλησαν δύο επείγοντα έγγραφα προς τις Διοικήσεις του 2022 και 2023, του νυν διευθυντή Ακτινοθεραπειας Γ. Πισσάκα. Υπάρχει ακόμα η από έτους εισήγηση του Τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του νοσοκομείου μας για την αναγκαιότητα άμεσης (πριν ένα χρόνο) λύσης, με τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την επιβίωση της Βραχυθεραπείας. Έχει, επίσης, σταλεί ενημερωτική επιστολή του Σωματείου προς ΠΟΕΔΗΝ ΥΠΕ και Υπουργείου, καθώς και ε Ερώτηση-ενημέρωση  του Προέδρου του Ογκολογικού Συμβουλίου του νοσοκομείου προς τον Καθηγητή Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, για την αδυναμία του νοσοκομείου να δέχεται και να πραγματοποιεί περιστατικά Βραχυθεραπείας. Να σημειωθεί πως υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου για την συνέχιση λειτουργίας της Μονάδας. Υπάρχει και ερώτηση του Καθηγητή προς την Διοίκηση ως το πού θα παραπέμπονται αυτά τα περιστατικά, ενώ τέλος παραθέτουμε και τον ορισμό της Επιτροπής προδιαγραφών για το εν λόγω μηχάνημα. «Μας πληροφόρησαν ότι η προμήθεια έχει μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης με χρονικό ορίζοντα άγνωστο…» υπογραμμίζει η κα. Ρούσση.

Έγγραφο_2024-03-29_120658

Έγγραφο_2024-03-29_130215

Έγγραφο_2024-03-29_131142

Χειρόγραφο_2024-03-29_12124

Tα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως το libre έρχονται σε αντίθεση με όσα μας είπε στο προηγούμενο ρεπορτάζ η πρόεδρος του Σ.Ε.Ν.Α., Σοφία Χαζίδου. Η ίδια, μετέφερε πως έπειτα από συνάντησή με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη το θέμα λύθηκε, το αίτημα για αντικατάσταση του εξοπλισμού μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και «τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο» θα είναι κλειστή η μονάδα.

  • Αυτό δεν προκύπτει κάπως αφού το Ταμείο Ανάκαμψης δε δίνει χρονικό ορίζοντα για την εκταμίευση και την ταχύτητα των διαδικασιών.

«Η συνάντηση της προέδρου του Σωματείου κας Χατζίδου με τον Υπουργό έγινε παρουσία 2 άλλων μελών του Σωματείου και εν αγνοία μου….Τα δύο άλλα μέλη ήταν ένα της πλειοψηφίας Πασοκονδ και ενός του ΚΚΕ. Ο δε φάκελος με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον Υπουργό είναι αγνώστου περιεχομένου αν και αυτό είναι δευτερεύον» σχολιάζει στο libre η κα. Ρούσση.

Όσο για το μέλλον της Μονάδας, θα πει: «η προσωπική μου εκτίμηση για το μέλλον της Μονάδας είναι οτι εάν δεν σηκωθεί το θέμα ψηλά, δεν θα υπάρξει καμία θετική κίνηση από το Υπουργείο. Τα ΜΜΕ είναι η μόνη μας ελπίδα και κυρίως των ογκολογικών ασθενών μας. Και είναι αλήθεια ότι δεν είναι πολλά αυτά που ενδιαφέρονται για το θέμα…».

Όσον αφορά την προώθηση των ογκολογικών ασθενών στα ιδιωτικά, όπως επισημαίνει, «το κίνητρο είναι οικονομικό προφανώς. Μία ολοκληρωμένη Ακτινοθεραπεία στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να κοστίσει από 3.500 μέχρι και 20.000 ευρώ μείον την συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ που αφορά τις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ Ιδιωτικές Κλινικές και φυσικά δεν ισχύει για ανασφάλιστους ασθενείς».

Ο καρκίνος πεδίο εκμετάλλευσης

Η στροφή προς την ιδιωτικοποίηση της υγείας, είναι πλέον με κάθε τρόπο έκδηλη. Τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

Τα χτυπήματα στους καρκινοπαθείς συνεχή. Μονάδες θεραπείας κλείνουν, αντικαρκινικά νοσοκομεία καταρρέουν. Θυμίζουμε τις εικόνες που είχαν προκαλέσει οργή, με ασθενείς να περιμένουν για τη χημειοθεραπεία τους στα σκαλιά του ‘’Μεταξά’’. Τα δύο μεγαλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας, ο Άγιος Σάββας και το Μεταξά, οδηγούνται προς κατάρρευση, με κλειστές κλίνες και μηχανήματα εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Προσωπικό που «καλύπτεται» με συμβάσεις ορισμένων μηνών, σε νοσοκομεία που τα απογεύματα λειτουργούν σαν ιδιωτικά ιατρεία.

Πέραν του πρακτικού κομματιού, υπάρχει και το παιχνίδι της πολιτικής εκμετάλλευσης. Για παράδειγμα το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», είχε νομοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με διαφορετικά κριτήρια, ενώ οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού το 2020, είχαν προκαλέσει μεταξύ άλλων την έντονη αντίδραση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματα. «Υπάρχουν ζητήματα που δεν προσφέρονται για επικοινωνία» είχε υπογραμμίσει τότε η Φώφη Γεννηματά. Είχε θυμίσει ότι 45 γυναίκες βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν υποβάλει αυτό το αίτημα το 2016, ότι αυτό έγινε δεκτό από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό το 2017, κι ότι το μέτρο ισχύει από το 2017.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα αφορά γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών. Να σημειωθεί ότι στον Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας «κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40- 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου». Σύμφωνα με τον τότε  νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, γυναίκες 40 έως 50 ετών μπορούσαν να κάνουν δωρεάν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια. Και κάθε χρόνο, γυναίκες άνω των 50 ετών. Όπως επίσης, κάθε χρόνο μπορούσαν να κάνουν δωρεάν μαστογραφία και γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Κριτήρια που η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε…

Σχετικά Άρθρα