• 24 Ιουλίου, 2021

Απογοήτευση για τα αναδρομικά – Τα ποσά για όλα τα ταμεία ανάλογα με τη σύνταξη (πίνακες)

 Απογοήτευση για τα αναδρομικά – Τα ποσά για όλα τα ταμεία ανάλογα με τη σύνταξη (πίνακες)

Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των συνταξιούχων μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αναδρομικά των συντάξεων τα οποία όμως απέχουν… κατά 60% από την απόφαση του ΣτΕ και όλα δείχνουν πώς πάμε σε νέο κύκλο προσφυγών και διεκδικήσεων.

Επιπλέον με βάση τους πίνακες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος αποδεικνύεται ότι οι μεγάλοι χαμένοι (από την κυβερνητική απόφαση να μην αποδοθούν αναδρομικά κομμένα δώρα και επικουρικές) είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς ευνοούνται οι υψηλές συντάξεις.

Δεν θα πάρουν επιστροφές 630.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν τα Δώρα και 700.000 συνταξιούχοι με επικουρική.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μια λύση που δεν καλύπτει το σύνολο των διεκδικήσεων, παρότι οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 που επιστρέφονται στις κύριες κρίθηκαν αντισυνταγματικές και για τις επικουρικές αλλά και για τα καταργημένα Δώρα σε κύριες και επικουρικές!

Επίσης με την καταβολή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αναφέρεται στην τροπολογία, «οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016, αποσβέννυνται».

Αυτό σημαίνει ότι με τα αναδρομικά κύριων συντάξεων εξαλείφεται η υποχρέωση της Πολιτείας για πληρωμή αναδρομικών επικουρικών και Δώρων.

Οι συνταξιούχοι πάντως μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά επικουρικών και Δώρων διά μέσω της δικαστικής οδού, καθώς όπως λέει η τροπολογία «διασφαλίζεται η ακώλυτη πρόοδος των εκκρεμών δικών, αναφορικά με αξιώσεις για την καταβολή ποσών πέραν των διά της παρούσας ρυθμίσεως καταβαλλόμενων».

Προσφυγές μπορούν να ασκηθούν και μετά την ψήφιση της τροπολογίας αν λάβει κανείς υπόψη ότι περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι έχουν διακόψει την 5ετή παραγραφή των απαιτήσεών τους ως και το 2023.

Έτσι, ο δρόμος για τα αναδρομικά επικουρικών και Δώρων δεν έκλεισε καθώς οι δίκες δεν θα τελειώσουν και οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται για δεύτερο γύρο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ