Εγκύκλιος φωτιά για συνταξιούχους: Παρακράτηση 12 συντάξεων αν δεν δηλώσουν ότι εργάζονται

 Εγκύκλιος φωτιά για συνταξιούχους: Παρακράτηση 12 συντάξεων αν δεν δηλώσουν ότι εργάζονται

Πρόστιμο που αντιστοιχεί σε παρακράτηση 12 συντάξεων (κύριες και επικουρικές) για όσους συνταξιούχους δεν δηλώσουν την εργασία τους προβλέπεται σε εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η ισχύς της εγκυκλίου ανατρέχει στην 1η Ιανουαρίου 2024 και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάνω από 50.000 συνταξιούχοι διαπίστωσαν ήδη ότι εισέπραξαν όλη τη σύνταξη χωρίς την περικοπή του 30% που είχαν λόγω της απασχόλησής τους. Για τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και του πόρου υπέρ ΕΦΚΑ, θα υπάρξει ξεχωριστή εγκύκλιος.

Όπως προβλέπεται στην υφιστάμενη εγκύκλιο, καταργείται από 1/1/2024 η παρακράτηση του 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους είναι και εργαζόμενοι και δηλώσουν την απασχόλησή τους, ενώ οι επιπλέον εισφορές που θα καταβάλλουν θα αυξάνουν τη σύνταξή τους.

Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης. Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης, μετά τη συνταξιοδότηση, συνεχίζουν να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον φορέα οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ:

  1. Λόγω γήρατος.
  2. Λόγω γήρατος με αιτία την αναπηρία.
  3. Λόγω αναπηρίας.

Σχετικά Άρθρα