Αποφάσεις για άρση μέτρων: Αναθεωρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω τουρισμού – Τι θα γίνει με τις μάσκες

 Αποφάσεις για άρση μέτρων: Αναθεωρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω τουρισμού – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Στη συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων αναμένεται να συζητηθεί η πιθανότητα διεύρυνσης στη χωρητικότητα καταστημάτων, αλλά και η αναθεώρηση τουριστικών πρωτοκόλλων ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Λιγότερο πρόθυμοι δηλώνουν προς το παρόν οι επιστήμονες, στην πιθανότητα να συναινέσουν στην κατάργηση της μάσκας για τον κοροναϊό στους εξωτερικούς χώρους. Μέτρο που είναι πολύ πιθανόν να πάρει παράταση για τις αρχές του ερχόμενου μήνα. Όπως λένε μιλώντας στο iatropedia.gr, θα ήταν συνετή η απόφαση να περάσουν και οι Απόκριες πριν καταργηθεί η μάσκα, καθώς είναι το μόνο μέτρο που προφυλάσσει από τη πιθανότητα υπερμετάδοσης σε τόπους συνάντησης με μεγάλο συγχρωτισμό.

Παρά την περιρρέουσα αισιοδοξία μάλιστα για την αρχή του τέλους της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για τα παρακάτω βήματα. “Δεν βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση”, δήλωσε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.

  • Σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν στον τουρισμό και συγκεκριμένα, αυτά που σχετίζονται με τη διεύρυνση της χωρητικότητας σε τουριστικά λεωφορεία και πλοία. Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ενδέχεται να συζητηθεί και η αύξηση της χωρητικότητας στα ΚΤΕΛ, στα τρένα και τα επιβατηγά αυτοκίνητα.

Θέματα διεύρυνσης της χωρητικότητας σε πολλούς χώρους αναμένεται να τεθούν γενικότερα επί τάπητος στις συνεδριάσεις της επιστημονικής Επιτροπής, από σήμερα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

  • Μεταξύ αυτών εντάσσεται, η περαιτέρω αύξηση των θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων σε ποσοστό άνω του 50%, αλλά και η αύξηση του αριθμού πελατών -με την ταυτόχρονη μείωση του κανόνα της κοινωνικής απόστασης του 1,5 μέτρου που ισχύει σήμερα- σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα και ορισμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με την σταδιακή άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων θα φτάσουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται στη χώρα μας να ξεκινήσουν να συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές, ώστε να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Τα κρούσματα μπορεί να συνεχίσουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, όμως, εάν δεν πιέζεται το υγειονομικό σύστημα με αυξημένες βαριές νοσηλείες και εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν θα υπάρχει ανάγκη τήρησης μέτρων και αυστηρών πρωτοκόλλων.

Έτσι, ισχύοντα μέτρα εδώ και δύο χρόνια, θα τεθούν υπό αίρεση τους επόμενους μήνες στο όνομα της επιδίωξης της κανονικότητας. Αυτά είναι:

  • η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, η δήλωση των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid, η πενθήμερη απομόνωση των θετικών ατόμων και η καραντίνα των επαφών τους, όπως και το εκτεταμένο testing σε ειδικούς χώρους, όπως π.χ. στα σχολεία.

Κάποια από τα παραπάνω μέτρα δεν αποκλείεται να καταργηθούν -όπως συμβαίνει ήδη σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού- και να αντικατασταθούν από περισσότερο “κανονικές” διαδικασίες που παραπέμπουν σε ενδημικούς λοιμογόνους ιούς, όπως είναι η γρίπη.

Η νέα κανονικότητα, ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνει άμεσα τους ανεμβολίαστους, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

“Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι”, κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα