• 20 Απριλίου, 2021

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για το self testing: “Άλλη πρόταση καταθέσαμε” – Λουράντος: “Δεν έχουμε καμία ενημέρωση”

 Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για το self testing: “Άλλη πρόταση καταθέσαμε” – Λουράντος: “Δεν έχουμε καμία ενημέρωση”

Αιφνιδιασμένοι είναι οι φαρμακοποιοί από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για για το θέμα του self-testing, της διεξαγωγής δηλαδή rapid test από τους πολίτες.

«Δεν έχω καμία απολύτως ενημέρωση για τη διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6  ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Είχε συζητηθεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και υπήρχε μία απόφαση, η οποία έλεγε ότι μπορούμε να τα πάρουμε τα τεστ, αλλά να τα κάνουμε στο φαρμακείο με ειδικούς όρους και ειδικές προϋποθέσεις. Όμως το να βγαίνει η κυβέρνηση ξαφνικά χθες και να λέει δωρεάν τα τεστ από τα φαρμακεία, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να γίνει αυτό. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στη διακίνηση του φαρμάκου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που ή δεν τα έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ή τα αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται», τόνισε ο κ. Λουράντος, θέτοντας ερωτήματα όπως «το ποιος θα τα διαθέσει στα φαρμακεία, πώς θα δοθούν, με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια, αν τα φαρμακεία θα τα παίρνουν δωρεάν ή θα τα αγοράζουν».

Σάλος με το βίντεο του δυστυχήματος στη Βουλή με θύμα τον Ιάσονα- Έρευνα διέταξε ο Τασούλας- Ερωτηματικά για τον οδηγό και τον (απόντα) τροχονόμο (vid)

«Έχω μείνει έκπληκτος. Το ζητούμενο είναι να μάθω εγώ αν είμαι άρρωστος; Το ζητούμενο είναι να μάθει η πολιτεία πόσοι νοσούν και τι μέτρα πρέπει να λάβει. Όλη αυτή η κατάσταση δεν νομίζω ότι συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν γίνονται οργανωμένα, γίνονται στο πόδι δυστυχώς. Το παν είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καλό αν δεν υπάρχει οργάνωση στη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε ο κ. Λουράντος.

Για το θέμα του self-testing, της διεξαγωγής δηλαδή rapid test από τους πολίτες μίλησε και ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Πάτρας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανοπουλο, άλλη πρόταση κατατέθηκε και άλλη τελικά έγινε αποδεκτή, η οποία δεν έχει κανένα ποσοστό κέρδους για τα φαρμακεία. «Δεν είμαστε δημόσια δομή», δήλωσε και πρόσθεσε πως «οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν την ικανότητα της αυτοδιάγνωσης, κατά συνέπεια θα έχουμε κομφούζιο στα φαρμακεία».

Απαντώντας ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι περαιτέρω εξειδικεύσεις για το θέμα θα δοθούν από τον υπουργό υγείας τις επόμενες ημέρες.

Για τη συνεισφορά των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, είπε πως «στη μάχη κατά της πανδημίας δεν περισσεύει κανείς» και πως ήδη ο ιδιωτικός τομέα συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό.

Για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών, διευκρίνισε πως δεν είναι υποχρεωτικός και πως το 77% των γιατρών και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού έχει ήδη εμβολιαστεί.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθεια για να αυξηθεί το ποσοστό αυτό», τόνισε.

Είπε ακόμα, πως στις 26/3 θα ανοίξει ο εμβολιασμός για την ηλικιακή ομάδα των 70-74 και στις αρχές Απριλίου η ηλικιακή ομάδα των 65-69.

«Θα ολοκληρωθούν και οι εμβολιασμοί στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και μετά ο γενικός πληθυσμός», κατέληξε.