• 17 Ιανουαρίου, 2021

Αντίδραση ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα

 Αντίδραση ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα

Tα νοσοκομεία δεν προσφέρονται για να καλύψουν τις ανάγκες του εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών και όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ δεν μπορεί να μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, τα στελέχη της έχουν δεχθεί σήμερα πλήθος τηλεφωνημάτων από συγγενείς κατάκοιτων υπέργηρων που βρίσκονται σε απόγνωση επειδή δεν έχει προβλεφθεί τρόπος διακομιδής των γονιών τους σε εμβολιαστικά κέντρα και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς τα εμβολιαστικά κέντρα που είχαν σχεδιασθεί στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και είναι κοντά στα σπίτια τους δεν φαίνεται να λειτουργούν.

Οι καταγγελίες δε, κάνουν λόγο ότι οι συγγενείς των ηλικιωμένων που περιμένουν να εμβολιαστούν, απευθύνονται στα εμβολιαστικά κέντρα και παίρνουν την απάντηση πως «εάν δεν έχουν τρόπο να μεταφέρουν τους γονείς τους να μην κλείσουν ραντεβού και να περιμένουν άλλης εταιρείας εμβόλιο!»

Αποκάλυψη Politico: Επιστολή Μητσοτάκη στην ντερ Λάιεν – Πρότεινε πιστοποιητικό εμβολιασμού για ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία που ξαφνικά θα λειτουργούν με μεγάλη επικινδυνότητα για τον εμβολιασμό των υπέργηρων πολλοί εκ των οποίων είναι κατάκοιτοι δεν σχεδιάστηκαν για αυτό το σκοπό. Αρκετά βρίσκονται σε σημεία που δεν μπορούν να υποδεχθούν φορεία με κατάκοιτους».

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα πρέπει να γίνει με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την μέριμνα για τη διακομιδή τους.

Στο πλαίσιο αυτό ζητάει επίσης να υπάρχουν Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στελεχωμένες και εξοπλισμένες προκειμένου να εμβολιάζουν στα σπίτια όσους αδυνατούν να μετακινηθούν, όπως στις προνοιακές μονάδες.

Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι «το εμβόλιο είναι ασφαλές εκτός ψυγείου 2 ώρες μέχρι τη διάλυση και έξι ώρες μετά. Ως εκ τούτω είναι δικαιολογία ότι δεν αντέχει το εμβόλιο».

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα ήδη από χτες το βράδυ ηλικιωμένοι δέχονται μηνύματα ώστε να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία και όχι κέντρα Υγείας.

«Τα νοσοκομεία δεν γνωρίζουν τίποτα. Δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε για το προσωπικό, ούτε για την διεύρυνση του ωραρίου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχ. Γιαννάκος κάνοντας λόγο για κρυφό σχεδιασμό με κίνδυνο μάλιστα την διασπορά του ιού μέσα από τα νοσοκομεία.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στο παρακάτω μήνυμα, ηλικιωμένος που κατοικεί στο Περιστέρι και ξεκίνησε τη διαδικασία για να κάνει το εμβόλιο, αφού υπέβαλε τα στοιχεία του, έλαβε μήνυμα SMS να προσέλθει στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, «Γεννηματάς» προκειμένου να εμβολιαστεί.