• 19 Οκτωβρίου, 2020

Xρυσή Αυγή: Για ποιον εκδίδεται ένταλμα σύλληψης, κρίσιμος ο ανασταλτικός χαρακτήρας της έφεσης

 Xρυσή Αυγή: Για ποιον εκδίδεται ένταλμα σύλληψης,  κρίσιμος ο ανασταλτικός χαρακτήρας της έφεσης

H ισόβια κάθειρξη και 10 χρόνια για τον ναζιστή Γιώργο Ρουπακιά, σημαίνει ότι δεν προβλέπεται ανασταλτικός χαρακτήρας της έφεσης.

Εάν ο Γιώργος Ρουπακιάς παρίστατο αυτοπροσώπως στο δικαστήριο θα υπήρχε σύλληψη και άμεση φυλάκιση.

Διαφορετικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα αποστείλει το απόσπασμα της απόφασής του για τον Γιώργο Ρουπακιά στην Εισαγγελία Εκτέλεσης Ποινών και θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους, το δικαστήριο θα χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, άρα δεν οδηγούνται στη φυλακή, αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η άμεση έκτιση ποινης θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον εκάστοτε καταδικασθέντα ή για την οικογένεια του.

Όμως το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει ανασταλτικό αποτέλεσμα όταν κρίνει ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του.

Επίσης, δεν χορηγείται ανασταλτική δύναμη της έφεσης οταν κατά το παρελθόν ο κατηγορούμενος υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.

Η έκτιση ποινής εξαρτάται από την απόφαση του δικαστηρίου για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης.