Δημόσιοι υπάλληλοι σε κύκλωμα με μετανάστες και μεταβιβάσεις ακινήτων – Κέρδισαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ

 Δημόσιοι υπάλληλοι σε κύκλωμα με μετανάστες και μεταβιβάσεις ακινήτων – Κέρδισαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ

Στην αποδόμηση δύο εγκληματικών οργανώσεων που μέσω της έκδοσης πλαστών εγγράφων και στοιχείων, διευκόλυναν την παράνομη διαμονή μεταναστών στη χώρα μας αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ προχώρησαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ.

Για την αποδόμηση των οργανώσεων πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες της Πέμπτης (11/4) στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 12 άτομα, μεταξύ των οποίων τα δύο αρχηγικά, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος εννέα ακόμα μελών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση– για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδή ιατρική πιστοποίηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, τα όπλα και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Προηγήθηκε καταγγελία σχετικά με άτομο, το οποίο σε συνεργασία με δημόσιο υπάλληλο, εκδίδει παράτυπα έγγραφα για δημόσια χρήση έναντι χρηματικών ποσών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη δύο επιχειρησιακά δομημένων εγκληματικών οργανώσεων, στις οποίες ενεργό ρόλο είχε κοινό τους μέλος.

Ειδικότερα, η πρώτη εγκληματική οργάνωση, δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, με τη συμμετοχή ιδιωτών αλλά και υπαλλήλων δημόσιων υπηρεσιών (Ιατρών Δημόσιων Νοσοκομείων, Δ.Ο.Υ., Ε.Φ.Κ.Α. κ.λπ). Τα μέλη της, έναντι αντιτίμου, δραστηριοποιούνταν σε ολόκληρη την επικράτεια στην έκδοση πλαστών εγγράφων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για την έκδοση φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στη χώρα μας.

Είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους και συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modusoperandi):

66χρονη, ως αρχηγικό μέλος, παρουσιαζόταν ψευδώς ως λογίστρια, ενώ προέβαινε στην κατάθεση ηλεκτρονικών αιτήσεων για χορήγηση άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Χρησιμοποιούσε ως έδρα φωτοτυπικό κέντρο ιδιοκτησίας 57χρονης, μέλους της οργάνωσης, ενώ δήλωνε αναληθή περιστατικά μέσω εγγράφων που πλαστογραφούσε και υπέβαλε τις σχετικές αιτήσεις χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Με τον τρόπο αυτό κατάφερνε την έκδοση προσωρινού τίτλου νόμιμης διαμονής (μπλε βεβαίωση) και στη συνέχεια εξέδιδε άμεσα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία (Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α. κ.α.) για τους αλλοδαπούς, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο, αφού απολάμβαναν οικονομικές παροχές και ασφαλιστική ικανότητα.

60χρονος, έτερο αρχηγικό μέλος και επιχειρησιακός βραχίονας, καθώς και μέλος και της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, συναλλασσόταν απευθείας με τους αλλοδαπούς ή μεσάζοντές τους. Είχε αναλάβει την προώθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της οργάνωσης, διαπραγματευόταν τις τιμές και εισέπραττε τα αντίτιμα.

Δύο υπάλληλοι δημοσίων φορέων, 62χρονοι, παρείχαν άμεση συνδρομή, εκδίδοντας τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά για λογαριασμό της οργάνωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, έναντι αμοιβής,

66χρονος, ιατρός δημόσιου νοσοκομείου, χορηγούσε τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις για προγενέστερα έτη, έναντι χρηματικής αμοιβής, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Σχετικά Άρθρα