• 28 Φεβρουαρίου, 2021

Άνοιγμα εστίασης – Λινού: Να λειτουργήσει σε εξωτερικούς χώρους – Παγώνη: Να ανοίξει Φεβρουάριο

 Άνοιγμα εστίασης – Λινού: Να λειτουργήσει σε εξωτερικούς χώρους – Παγώνη: Να ανοίξει Φεβρουάριο

Θετική και στο άνοιγμα της εστίασης εφόσον τα καταστήματα λειτουργήσουν σε εξωτερικούς χώρους με θερμαντικά σώματα και ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τους εργαζόμενους εμφανίστηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το ζήτημα της εστίασης θα τεθεί στην επιτροπή αλλά χρονικά μια τέτοια απόφαση πηγαίνει προς τα μέσα ή προς τα τέλη Φεβρουαρίου και εφόσον πρώτα κριθεί επιτυχημένο το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Νωρίτερα φαίνεται όμως πως θα αρθεί η μετακίνηση από νομό σε νομό καθώς πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά καθώς αν φύγει ο χειμώνας το πλήγμα θα είναι τεράστιο.

Μιλώντας για το θέμα η κα.Λινού είπε πώς ναι μεν στους εξωτερικούς χώρους των χιονοδρομικών κέντρων δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά για τα σαλέ ήταν ξεκάθαρη πώς δεν γίνεται να ανοίξουν.

«Πού θα αλλάζεις; Πού θα κόβεις εισιτήριο;» διερωτήθηκε πράγμα που σημαίνει πώς πρέπει να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Αθηνά Λινού η μετακίνηση από νομό σε νομό θα μπορούσε να επιτραπεί ανεξαρτήτως των χιονοδρομικών αν είχαμε ξεκάθαρη εικόνα για κάθε νομό.

«Αν είχαμε στοιχεία για κάθε νομό ξεχωριστά θα μπορούσαμε να ανοίξουμε κάποιους. Αυτό όμως χρειάζεται πολλά και αξιόπιστα τεστ» σημείωσε επαναλαμβάνοντας πώς χρειάζονται περισσότερα μοριακά τεστ και όχι μόνο rapid.

Μάλιστα σημείωσε πώς η καλή επιδημιολογική εικόνα σε κάποιες περιοχές όπως η Ήπειρος και οι Κυκλάδες ενδεχομένως να είναι και πλασματική αν δεν στηρίζετε σε τεστ.

Παγώνη: Να ανοίξει η εστίαση αρχές Φεβρουαρίου

Σε τρεις εβδομάδες μπορεί να ανοίξει η εστίαση, δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, που αναφέρθηκε σε εστιατόρια και καφέ. Εξέφρασε ωστόσο ενδοιασμούς για τα μπαρ, όπου οι πελάτες είναι όρθιοι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και για τα σχολεία είπε ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πρέπει να ανοίξουν την επόμενη βδομάδα. «Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή μπορούν να ανοίξουν, τονίζοντας πως οι δείκτες τώρα είναι ελεγχόμενοι και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα

Η ίδια ανέφερε πως οι θάνατοι μειώθηκαν, αυτοί που δεν μειώθηκαν είναι οι διασωληνωμένοι. «Πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τόνισε πως πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πρώτα και μαζί με το σχολεία να ανοίξει και το άνοιγμα από νομό και νομό γιατί θα υπάρχει θέμα στις μετακινήσεις.

Η κ. Παγώνη ανέφερε πως συγκριτικά με το πληθυσμό τα τεστ δεν είναι πολλά και τόνισε την αναγκαιότητα να γίνονται πολλά τεστ.

Σχετικά με τις ουρές στο άνοιγμα των καταστημάτων η ίδια είπε πως μέσα στα καταστήματα φάνηκε ότι τηρήθηκαν οι αποστάσεις, ενώ έξω οι αποστάσεις δεν ήταν οι απαιτούμενες.

«Έπρεπε να υπάρχει 1,5 μέτρο απόσταση ή εφόσον το ραντεβού το είχαν έτσι κι αλλιώς να κάνουν βόλτα μέχρι να έρθει η σειρά τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με εμβόλια είπε πως δεν προχωρά γρήγορα ο εμβολιασμός και επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς με τα υπάρχοντα εμβόλια.