Ανοίγει η οικονομία της Κούβα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

 Ανοίγει η οικονομία της Κούβα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

Το άνοιγμά της σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν στους περισσότερους κλάδους, ανακοίνωσε η Κούβα σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στην ελεγχόμενη από το κράτος οικονομία της.

Η υπουργός Εργασίας Μάρτα Έλενα Φέιτο είπε ότι ο κατάλογος των εγκεκριμένων βιομηχανιών επεκτάθηκε από 127 σε πάνω από 2.000.

Λίγες μόνο βιομηχανίες θα παραμείνουν για το κράτος, πρόσθεσε. Μόνο 124 βιομηχανίες θα εξαιρούνται από την ιδιωτική συμμετοχή, εξήγησε χωρίς να αναφέρει ποιες είναι αυτές.

Η οικονομία της σοσιαλιστικής χώρας έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και τις αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, σημειώνει το BBC.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 11%. Πρόκειται για την χειρότερη πτώση της σε σχεδόν τρεις δεκαετίες, και οι Κουβανοί αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών αγαθών.

Ειδικοί στην οικονομία της Κούβας υποστηρίζουν ότι το βήμα αυτό ουσιαστικά ανοίγει σχεδόν όλη την οικονομική δραστηριότητα του νησιού σε κάποια μορφή ιδιωτικής επιχείρησης.

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή για τις οικογένειες και τα άτομα που φιλοδοξούν να προχωρήσουν πέρα ​​από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μεσαίες επιχειρήσεις.

Εκτός από εκατοντάδες χιλιάδες μικρές φάρμες, ο μη κρατικός τομέας της Κούβας αποτελείται κυρίως από μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις που διευθύνονται από τεχνίτες, οδηγούς ταξί και εμπόρους. Σχεδόν 600.000 άτομα, περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού, προσχώρησαν στον ιδιωτικό τομέα όταν προέκυψε η ευκαιρία.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών επιχειρήσεων εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία του νησιού, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και τις κυρώσεις.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις τείνουν να κινούνται αργά στην Κούβα, ενδέχεται να πάρει χρόνο προτού γίνει αισθητή στην καθημερινότητα αυτή.

Πηγή: CNN

Μπάμπης Χριστακόπουλος