• 8 Μαΐου, 2021

Τελευταίες πληροφορίες από την επιτροπή των ειδικών: Ανοίγει η εστίαση 3 Μαΐου

 Τελευταίες πληροφορίες από την επιτροπή των ειδικών: Ανοίγει η εστίαση 3 Μαΐου

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί προσανατολίζονται στο άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα δηλ. στις 3 Μαΐου. Επίσης εξετάζεται πως θα ανοίξουν τα υπόλοιπα σχολεία με τις προτάσεις να συγκλίνουν προς την 10η Μαΐου.

Τέλος τη Μεγάλη Εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 10 ενώ μετά το Πάσχα στις 11.

Η εισήγηση αυτή θα διαμορφώσει τον οδικό χάρτη για το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν είτε από υπουργούς, είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις επόμενες ώρες. 

Προς το παρόν δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται η αρνητική εισήγηση της επιτροπής προς την απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αποθαρρυντικά και την ίδια στιγμή διατηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας.

Σημειώνεται πως το πρωί της Τετάρτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ επεσήμανε πως παρόμοια είναι και η θέση της κυβέρνησης.

«Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Πελώνη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετακίνηση από των πολιτών από τις πόλεις στην επαρχία είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος για μεταφορά ιικού φορτίου από περιοχές σε βαθύ κόκκινο, σε άλλες με μικρό αριθμό κρουσμάτων.

Παράλληλα οι επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι για τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και κυρίως για το βράδυ της Ανάστασης.

Η ανησυχία τους έγκειται στο γεγονός ως μπορεί να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού που θα αυξήσουν περαιτέρω το ιικό φορτίο και ενδεχομένως να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς για επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας εντός του Μαΐου και βεβαίως το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον Επιτάφιο προκρίνεται η περιφορά του σε εξωτερικούς χώρους με μάσκες και αποστάσεις.

Επίσης οι λοιμωξιολόγοι φέρεται να έχουν καταλήξει για τον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να μπαίνουν στις εκκλησίες και ο οποίος θα είναι βάση των τετραγωνικών του ναού.

Για την Ανάσταση η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ σε εξωτερικούς χώρους, ενώ για μόνο το Μεγάλο Σάββατο συζητείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 10.30.

Σε ό,τι αφορά στο πασχαλινό τραπέζι ο σχεδιασμός προβλέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο των Χριστουγέννων.

Η μετακίνηση, δηλαδή, να γίνεται με αποστολή sms με κωδικό 6 στο 13033 και στα τραπέζια σε σπίτια να βρίσκονται έως δύο οικογένειες που ίσως να προταθεί να έχουν κάνει self test.