• 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Ανησυχία για τους εμβολιασμούς: Κυβερνητική πηγή: “Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού, εμβολιάζουμε τα παιδιά επειδή αποτύχαμε με τους μεγαλύτερους”- Απροθυμία στις ηλικίες άνω των 60

 Ανησυχία για τους εμβολιασμούς: Κυβερνητική πηγή: “Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού, εμβολιάζουμε τα παιδιά επειδή αποτύχαμε με τους μεγαλύτερους”- Απροθυμία στις ηλικίες άνω των 60

Στην συνδρομή των οικογενειακών γιατρών και ειδικά των παιδιάτρων μεταθέτει τώρα την ελπίδα της η κυβέρνηση για να ενισχυθεί το εγχείρημα του εμβολιασμού, καθώς η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες προκαλεί έντονη ανησυχία. Όπως αναφέρουν πληροφορίες στην κατηγορία άνω των 60 ετών, το 25-30% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί και κυρίως δεν δείχνει σχετική πρόθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως τα “Νέα” αναφέρουν σήμερα πως σε αυτήν την κατηγορία “η κυβέρνηση ρίχνει λευκή πετσέτα”.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε, μάλιστα, στο Open πως “ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού σχετικά με τον εμβολιασμό”, ενώ επισημαίνει πως “εάν είχαμε κατορθώσει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στις κατηγορίες άνω των 50 και 60 ετών, δεν θα χρειαζόταν ίσως να εμβολιαστούν τα παιδιά”. Είναι προφανές πως ακόμα και οι απειλές περί υποχρεωτικότητας σε νέες επαγγελματικές ομάδες δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ η λειτουργία των σχολείων παραμένει αστάθμητος παράγοντας.

Ένα στα τρία παιδιά, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μπορεί να μολυνθεί και να μεταφέρει τον ιό -μεταξύ των παιδιών κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα- σε πιο ηλικιωμένους που εφόσον νοσήσουν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, γεγονός που θα επιβαρύνει εκ νέου το δημόσιο σύστημα υγείας.

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ θα καταγράφει αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά λόγω της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα δεδομένα από άλλες χώρες έδειξαν ότι δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των σχολείων το ποσοστό των νέων κρουσμάτων στα παιδιά αποτελούσε το 30% του συνόλου. Στη χώρα μας όμως το ποσοστό αυτό σχεδόν επιβεβαιώθηκε κατά τη πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων και πολύ πιθανόν σύντομα να βλέπουμε πως το 1 στα 3 νέα κρούσματα θα αφορά σε παιδιά.

Ο Οκτώβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας και γιατί τότε θα φανεί στην πραγματικότητα εάν θα έχουν υπάρξει συνέπειες από το άνοιγμα των σχολείων, δεδομένου του μικρού ποσοστού εμβολιασμού των εφήβων. Το γεγονός ότι τα 805 από τα 2919 κρούσματα της Τρίτης αφορούσαν ανήλικους προβληματίζει, όχι μόνο για τις συνέπειες στην υγεία των παιδιών, αλλά και για τυχόν μετάδοση του ιού στους γονείς και παππούδες τους.

Η σύγχυση εντάθηκε από το μπρος -πίσω σχετικά με την είσοδο παιδιών σε χώρους εστίασης, καθώς η κυβέρνηση με νέο ΦΕΚ αναγκάστηκε άρον άρον να αποσύρει την πρώτη απόφαση που απαγόρευε να προσέρχονται εάν δεν είναι εμβολιασμένα και το μετέτρεψε σε είσοδο με rapid test 48 ωρών.