Ανατροπή με τη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ – Αναμένεται η εγκύκλιος – Επιμένουν οι ειδικοί

 Ανατροπή με τη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ – Αναμένεται η εγκύκλιος – Επιμένουν οι ειδικοί

Οι ανακοινώσεις για άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στο λιανεμπόριο, «έκρυβαν» και το τέλος της μάσκας στα σούπερ μάρκετ, ένας από τους χώρους που αναμενόταν να μην καταργηθεί.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας είπε:

«Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς»

Ο ίδιος είπε ότι δεν καταργείται η μάσκα μόνο στους εξής χώρους:

  • Νοσοκομεία
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ)

Δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσης τι θα γίνει με τα φαρμακεία, ή με τα κομμωτήρια, ή με τα κέντρα αισθητικής. Η άρση μέτρων, πάντως, θα αποσαφηνιστεί με ΚΥΑ προς τα τέλη του μήνα, ενώ ισχύει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν.

Πιο αναλυτικά, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική. Αυτό που δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, και αναμένεται να αποσαφηνιστεί με την έκδοση της ΚΥΑ στα τέλη του μήνα, είναι εάν θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής ή μάσκας υψηλής προστασίας για τις μετακινήσεις με μετρό, ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία.

Για τα ταξίδια, τα δεδομένα αλλάζουν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια και η μάσκα γίνεται υποχρεωτική, όπου οι θέσεις είναι αριθμημένες, δηλαδή σε ΚΤΕΛ, τρένα και αεροπλάνα. Ωστόσο, για τα πλοία, ενόψει και του καλοκαιριού, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως αυτό θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους.

  • Εν τω μεταξύ επιμένει ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος πως οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φοράνε την μάσκα και μετά την 1η Ιουνίου για να αποφευχθεί έξαρση της πανδημίας.

Άλλο η άρση της υποχρεωτικότητας και άλλο η ισχυρή σύσταση να φοράμε μάσκα. Οι γιατροί επιμένουμε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αγνοήσουμε ότι κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο έχουμε 600.000 κρούσματα και 2.000 θανάτους. Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εδώ», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος υποστηρίζοντας ότι ο ιός «είναι μεταδοτικός και καταστροφικός».

Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είναι ανησυχητικές.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτικότητα και η επιβολή μέτρων μετά το καλοκαίρι «ώστε να έχουμε μια συμμόρφωση και να αποτρέψουμε κύμα που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία».

Παναγιώτης Δρίβας