• 26 Ιουλίου, 2021

Ανατροπή με τα νέα μέτρα: Πληροφορίες από το Μαξίμου διαψεύδουν διαρροές για “μάσκα παντού” και εστίαση μόνο για εμβολιασμένους

 Ανατροπή με τα νέα μέτρα: Πληροφορίες από το Μαξίμου διαψεύδουν διαρροές για “μάσκα παντού” και εστίαση μόνο για εμβολιασμένους

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας υπάρχουν το τελευταίο 24ωρο πληροφορίες ότι θα αποφασιστεί καταρχάς η επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αλλά και το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση μόνο για εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να γίνει αυστηρή σύσταση για την επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους συνολικά ή σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο. Αν και η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη λήψη οριζόντιων μέτρων, τα τοπικά lockdown είναι ξανά στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, αν σε κάποιες περιοχές παρατηρηθεί ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μεικτά και αμιγή μαγαζιά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στους επαγγελματίες, ενώ ασκήθηκε και κριτική για τον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη. Στις επίσημες ανακοινώσεις σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης, ενώ οι διαρροές ανέφεραν ότι είναι πιθανό τελικά στις 15 Ιουλίου να ανοίξουν μόνο τα covid free καταστήματα. Οι ειδικοί εξετάζουν ακόμη, το τι θα γίνει στην εστίαση εάν κάποιος νομός μπει στο κόκκινο. Σε μια τέτοια περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργεί μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με λιγότερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίτερα.

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες από την κυβέρνηση;

Το ρεπορτάζ είναι της Στεφανίας Μουρελάτου

Σε αναζήτηση λύσεων βρίσκεται η κυβέρνηση την ώρα που η πανδημία φουντώνει και η μετάλλαξη Δέλτα οδηγεί καθημερινά τα κρούσματα σε αρνητικά ρεκόρ. Τα πιο υψηλά ποσοστά του δείκτη θετικοτητας εντοπίζονται στο Ρέθυμνο με 1,85%, στα Γρεβενά με 0,93%, στο Νότιο Τομέα Αθηνών με 0,84%, σε Ηλεία με 0,71% και στη Μύκονο με 0,65%. 

Η δε αναζήτηση επειγουσων λύσεων, που θα μπουν ανάχωμα στην νέα έξαρση της πανδημίας και ταυτόχρονα δεν θα συνιστούν πισωγυρισμα στην εξαγγελθεισα πολιτική, τροφοδοτεί ακόμη και εσωτερικούς ανταγωνισμούς στην κυβέρνηση.

  • Παρά τις διαρροές ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα βάζουν ισχυρές σκέψεις αναθεώρησης του πλέγματος ρυθμίσεων που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης με ισχύ από τις 15 Ιουλίου, ο στενός πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι το πλαίσιο δεν αλλάζει με τα υπάρχοντα δεδομένα και θα διατηρηθεί η δυνατότητα επιλογής μεικτών ή αμιγών χώρων.

Προς τούτο υπογραμμίζουν την ενθαρρυντική αύξηση των ραντεβού εμβολιασμού, που κλείστηκαν την Δευτέρα και την Τρίτη τόσο στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών οσο και στους 25-30 ετών. Είναι ενδεικτικό ότι στις 5 Ιουλίου κλείστηκαν 23.875 ραντεβού και στις 6 Ιουλίου 22.116 στις νεαρές ηλικίες, όταν για παράδειγμα στις 4 Ιουλίου είχαν προγραμματιστεί μόλις 5.495 ραντεβού.

Από τον στενό πυρήνα του Μαξίμου εξάλλου διαμηνύουν ότι στην σημερινή συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου υγείας δεν θα αλλάξει ούτε το καθεστώς στην χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Η μη επιβολή της χρήσης μάσκας χωρίς εξαιρέσεις σε εξωτερικούς χώρους ίσως όμως …. φέρει νέα επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.