Προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό και lockdown- Πληροφορίες για πάνω από 6.000 κρούσματα σήμερα

 Προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό και lockdown- Πληροφορίες για πάνω από 6.000 κρούσματα σήμερα

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την δραματική πίεση στο ΕΣΥ οδηγεί τους ειδικούς στην πρόταση επαναφοράς του lockdown στην χώρα.

Lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Δημόσιο προτείνει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας επεσήμανε ότι ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση και δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί ενώ επεσήμανε ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα με την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Όπως είπε στη χώρα μας δεν υπάρχει ομοιογένεια στον εμβολιασμό με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές της χώρας με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Δηλαδή μπορεί οι πλήρως εμβολιασμένοι να είναι γύρω στο 60%, όμως, το ποσοστό αυτό δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές της χώρας.

«Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής», τόνισε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Όπως είπε, η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα δείχνει ότι κατά τη γνώμη του υπάρχουν μόνο μόνο δύο δυνατότητες «ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά».

Ακρίτα: “Αληθεύει ότι κ. Βασιλακόπουλος έψαχνε ταίρι…”

Θωμαΐδης: Πάμε για 10.000 κρούσματα 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε στην ίδια εκπομπή και ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ. Όπως επεσήμανε «η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί».

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε ο Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου κατά 100% στα λύματα.

ΠΟΕΔΗΝ: Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Σε «νοσοκομείο εκστρατείας» έχει μετατραπεί το ΑΧΕΠΑ μετά την χθεσινοβραδινή εφημερία, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ.

Επτά διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, σε κλινικές που έχουν αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ ενώ ένας ασθενής βρίσκεται διασωληνωμένος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καθώς δεν υπάρχει κρεβάτι κενό.

Κατά την εφημερία καταγράφηκαν 160 περιστατικά με συμπτωματολογία κορωνοϊού. Έγιναν 35 εισαγωγές θετικών κρουσμάτων και 20 υπόπτων κρουσμάτων. Συνολικά νοσηλεύονται 105 ασθενείς στις απλές κλινικές, 15 στις ΜΕΘ και άλλοι 7 είναι διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Ιπποκράτειο. Η πληρότητα στη ΜΕΘ είναι 100% (νοσηλεύονται 15 ασθενείς) και άλλοι 6 είναι διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στα χειρουργεία και βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, είναι επίσης γεμάτες οι 18 κλίνες ΜΕΘ και υπάρχουν 8 διασωληνωμένοι σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου έχουν καλυφθεί και οι 30 κλίνες ΜΕΘ αλλά οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.

«Αδειάζει κρεβάτι και γεμίζει αμέσως από νοσηλευόμενους ασθενείς που είναι στο όριο της διασωλήνωσης.
Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ υπερβαίνει το 70%» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας επίσης πως πρόκειται στην πλειονότητα τους για ανεμβολίαστους ασθενείς, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού.

Πληροφορίες για 6.000 κρούσματα σήμερα

Κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ημέρες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr σήμερα θα φτάσουν τις 6.000.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται από χθες σειρά συσκέψεων με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ σήμερα το πρωί η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα