Δυσοίωνα μηνύματα “γαλάζιων” βουλευτών στο Μαξίμου για το πρόστιμο των 100 ευρώ

 Δυσοίωνα μηνύματα “γαλάζιων” βουλευτών στο Μαξίμου για το πρόστιμο των 100 ευρώ

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με την εφαρμογή του προστίμου των 100 ευρώ προς τους πολίτες άνω των 60 ετών αν δεν εμβολιαστούν μέχρι τη Δευτέρα, οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές της Ν.Δ. από όλες τις περιφέρειες της χώρας έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ψηφοφόρων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το κλίμα δυσαρέσκειας εντείνεται και λόγω του γεγονότος ότι δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι έμειναν εκτός της εισοδηματικής στήριξης των 250 ευρώ.

Η επιβολή δε του προστίμου σε συνδυασμό με την όξυνση της ακρίβειας τείνει να τορπιλίσει τους παραδοσιακούς δεσμούς της συντηρητικής παράταξης με ένα προνομιακό της ακροατήριο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Στις κυλιόμενες μετρήσεις που καταφθάνουν στο Μαξίμου διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, ότι το 10% – 12% του εκλογικού σώματος θα στήριζε έναν σχηματισμό στα δεξιά της Ν.Δ.

Χθες οι κ. Οικονόμου και Βορίδης επιχείρησαν να κλείσουν κάθε χαραμάδα κυβερνητικής οπισθοχώρησης ή παράτασης της εφαρμογής της κύρωσης προς τους μη εμβολιασμένους εξηντάρηδες. Ο υπουργός Εσωτερικών, μάλιστα, επισήμανε πως «δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά οι άλλοι που δεν συμμορφώθηκαν δεν θα έχουν καμία κύρωση. Τότε ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό».

Προχθές όμως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας -που θεωρείται ότι σπάνια παρεκκλίνει από την κεντρική κυβερνητική γραμμή- άφηνε ανοιχτό παράθυρο παράτασης του χρονικού ορίζοντα του προστίμου αν διαπιστωθεί ότι οι πολίτες σπεύσουν μαζικά να εμβολιαστούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι έχει η εκτίμηση επιτελικού στελέχους της Ν.Δ. Όπως σημειώνει, τέσσερις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας δεν πρέπει η κυβέρνηση να δώσει το σήμα ότι θα ανασταλούν τα πρόστιμα, διότι πολλοί πολίτες άνω των 60 που αποφάσισαν να εμβολιαστούν θα ακυρώσουν τα ραντεβού τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πέτσας είχε αναφέρει πως οι οριστικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι το Σάββατο.

Σε αυτό το φόντο, η επικοινωνιακή μηχανή του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρεί να ανασυνταχθεί και να τοποθετήσει τον πρωθυπουργό στο μεταπανδημικό κάδρο. Παρουσιάζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό (σε τηλεδιάσκεψη με τον ΣΕΤΕ) επισήμανε ότι πρέπει να ενσωματώσουμε τα διδάγματά της πανδημίας, δίχως ωστόσο να προβεί σε καμία αυτοκριτική αναφορά.

Αρκέστηκε δε σε ευχολόγια ότι η επόμενη χρονιά θα είναι μία χρονιά μετάβασης με πολύ έντονους ρυθμούς τουριστικής κίνησης. Λίγη ώρα νωρίτερα δε, στο πλαίσιο της απεγνωσμένης προσπάθειας αναστροφής της εικόνας φθοράς, είχε εξαγγείλει διθυραμβικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ το 2022. Στην ατζέντα του Μαξίμου βρίσκονται και τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Κ. Μητσοτάκη σε ελληνικά και διεθνή δίκτυα.