• 22 Ιανουαρίου, 2022

Ανάλυση: Γιατί στην κυβέρνηση “τελειώνουν” την πανδημία και ανεβάζουν σε πρώτο πλάνο την οικονομία

 Ανάλυση: Γιατί στην κυβέρνηση “τελειώνουν” την πανδημία και ανεβάζουν σε πρώτο πλάνο την οικονομία

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια δύσκολη εβδομάδα σε επίπεδο πανδημίας καθώς εκτιμάται ότι η επανέναρξη των σχολείων θα επιφέρει αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων και οι απλές νοσηλείες στα νοσοκομεία θα πολλαπλασιαστούν όπως ήδη εξάλλου καταγράφεται, οι κινήσεις της αποτυπώνουν μια ουσιαστική πολιτική στόχευση με το βλέμμα στις εκλογές.

Η τέταρτη κατά σειρά παρέμβαση για την στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια και η προαναγγελία του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι θα επεκταθεί η κρατική στήριξη και σε άλλους κλάδους πλην της νυχτερινής διασκέδασης, είχαν άρωμα μεσαίας τάξης.

  • “Το πορτοφόλι της μεσαίας τάξης κατακρήμνισε τον ΣΥΡΙΖΑ και θα παίξει και τώρα τεράστιο ρόλο στις εξελίξεις” ανέφερε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση κυβερνητικός παράγοντας του Μαξίμου. Ιδίως όταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι τόσο ζοφερή λόγω της πανδημίας.

Εξάλλου πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι η προοπτική εκλογών μέσα στο 2022 είναι απολύτως ρεαλιστική, πρωτίστως αν επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία κάποιων κυβερνητικών στελεχών ότι η Όμικρον θα “ξεθυμανει” την ένταση της πανδημίας το αργότερο ως τον Φεβρουάριο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να φέρει σε πρώτο πλάνο την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις και όχι να πορεύεται με το ημερήσιο ισοζύγιο κρουσμάτων/ νεκρών/ διασωληνωμένων.

Ο παράγοντας “Νίκος Ανδρουλάκης” παίζει και αυτός τον ρόλο του στα σχέδια επι χάρτου.

  • Η πιθανότητα εκλογών στα μέσα του 2022 ίσως και να συμφέρει τη ΝΔ, εξηγούσαν κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. “Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο τρόπος που τοποθετήθηκε πχ στο θέμα των διαγνωστικών ελέγχων και των σχολείων τού έδωσαν πόντους και έδειξαν την πάγια εμμονική αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ” σημείωναν.

Κατά το σκεπτικό τους ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να ροκανίσει αποτελεσματικά δεξαμενές προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς τη ΝΔ, συνεπώς όσο νωρίτερα εκείνη περιχαρακώσει τους ψηφοφόρους της με το δίλημμα της αυτοδυναμίας, τόσο καλύτερα.

Προσεκτικά θέλει να παίξει μπάλα και στα …. δεξιά της, όπου διάφοροι σχηματισμοί φιλοδοξούν να προσεταιριστούν τους αντιεμβολιαστες.

Θεωρούνται ειλημμένες οι προσεχείς αποφάσεις για την 7μηνη ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού αν δεν έχει γίνει η τρίτη δόση αλλά και η πιθανότητα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών κατά το πρότυπο του 100αρικου που θα ισχύσει από τις 16/1 για τους ανεμβολίαστους 60αρηδες+ .