• 5 Αυγούστου, 2021

Αλόννησος: Σε σπίτι ιδιώτη η οικογένεια ελλείψει ξενοδοχείου καραντίνας

 Αλόννησος: Σε σπίτι ιδιώτη η οικογένεια ελλείψει ξενοδοχείου καραντίνας

Σε σπίτι ενός ιδιώτη βρήκε τελικά καταφύγιο η οικογένεια στην Αλόννησο που αντιμετώπισε πρόβλημα με τον κοροναϊό καθώς δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας στο νησί.

Μετά το τέλος των διακοπών μιας οικογένειας στην Αλόννησο, η μητέρα υποβλήθηκε σε rapid test προκειμένου να επιβιβαστεί στο πλοίο της επιστροφής και βρέθηκε θετική στον κορoνοϊό. Η υπόθεση πήρε δυσάρεστη εξέλιξη όταν διαπιστώθηκε ότι στο νησί δεν έχει οριστεί ξενοδοχείο καραντίνας για θετικά περιστατικά κορoνοϊού, με αποτέλεσμα η οικογένεια παρά λίγο να μείνει στο δρόμο. Το θέμα πήρε διαστάσεις και τελικώς δρομολογήθηκε μία λύση για την οικογένεια η οποία θα μείνει σε κατάλυμα ιδιώτη ο οποίος θα αποζημιωθεί από την Πολιτική Προστασία.

Ο πατέρας της οικογένειας Αθανάσιος Νάκης μιλώντας στο Open το πρωί της Δευτέρας μίλησε για την περιπέτεια της οικογένειας ενώ εξέφρασε την απορία για το που μπορεί να κόλλησε η γυναίκα του τον ιό καθώς όπως είπε δεν πήγαν σε μέρος με συνωστισμό και τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας.

«Λυπάμαι που φτάσαμε ως εδώ. Ευτυχώς βρέθηκε ένας άνθρωπος να μας φέρει τρόφιμα και νερό και να μας φιλοξενήσει. Πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι. Ταλαιπωρηθήκαμε αλλά από εδώ και πέρα ελπίζουμε ότι όλα θα είναι καλύτερα. Εγώ με τον γιο μου είμαστε αρνητικοί. Η γυναίκα μου βγήκε θετική, χωρίς συμπτώματα. Εγώ με τον γιο μου είμαστε αρνητικοί. Δεν ξέρω που κολλήσαμε γιατί τηρούσαμε τα μέτρα και τις αποστάσεις» είπε ενώ σημείωσε πως ούτε εκείνος ούτε η σύζυγός του είχαν κάνει το εμβόλιο κάτι που ήταν στις προθέσεις του μόλις θα επέστρεφαν.

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο ντροπή όσα συμβαίνουν στην Αλόννησο με την οικογένεια που βρίσκεται στους δρόμους»

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο ντροπή

Το θέμα αναδείχθηκε από οργισμένη δήλωση στην οποία προέβησαν η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με αφορμή το περιστατικό με την οικογένεια από τον Βόλο που περιφέρεται στην Αλόννησο ελλείψει ξενοδοχείου Καραντίνας όταν βρέθηκε η μητέρα της οικογένειας θετική στο rapid test για την επιστροφή τους από το νησί των Σποράδων στην πόλη του Βόλου όπου και διαμένουν.

επισημαίνεται δε, ότι σε ολόκληρη την χώρα έχουν συναφθει συμβάσεις μόνο με 40 ξενοδοχεία καραντίντας, ενώ σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον αρχικό σχεδιασμό για μεταφορά των κρουσμάτων σε μεγάλα νησιά, δεν έχει υπάρξει κανένας σχετικός σχεδιασμός με πραγματικούς όρους.

Η κοινή δήλωση Νοτοπούλου και Μεΐκόπουλου, παρατίθεται:

Μόνο ντροπή προκαλούν τα όσα εκτυλίσσονται από χθες στην Αλόννησο με οικογένεια πολιτών από το Βόλο με μικρό παιδί να περιφέρεται στην Αλόννησο χωρίς να έχει πού να μείνει, έπειτα από τεστ που έδειξε τη μητέρα θετική πριν την αναχώρηση από το νησί.

Μετά τα περιστατικά ντροπής στη Μύκονο που έκαναν το γύρο του κόσμου, η ανασφάλεια σε τουρίστες και κατοίκους στην Αλόννησο κυριαρχεί.  Δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας στην Αλόννησο, καθώς μόνο 40 ξενοδοχεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες όπως ήδη αποδείχθηκε. Ο αρμόδιος Υπουργός Τουρισμού αυτοθαυμαζόταν γιατί έκανε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό για ξενοδοχεία καραντίνας ενώ  το μόνο που εξασφάλισε ήταν η επανάληψη της περσινής αποτυχίας. Η δε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Υγείας άφησαν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ορισμό ξενοδοχείων καραντίνας στη μέση. 

Η Πολιτική Προστασία ισχυρίζεται ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα για τα μικρά νησιά, γιατί ο στόχος είναι τα κρούσματα να μεταφέρονται στα μεγάλα, δηλαδή στην προκείμενη περίπτωση στη Σκιάθο.

Από τον «άριστο» σχεδιασμό τους, όμως, φαίνεται ότι διέφυγε το πώς θα διακομίζονται τα κρούσματα και οι κοντινές επαφές στα μεγαλύτερα νησιά. Ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει μετακίνηση με το πλοίο της γραμμής, ούτε υπάρχει πρόβλεψη για μίσθωση σκάφους ή συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. 

Υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά η οικογένεια,  μάλιστα, τους προέτρεψε να τηλεφωνήσουν Σάββατο βράδυ στο Υπουργείο Τουρισμού για να τους κλείσει δωμάτιο!

Αυτή τη στιγμή η οικογένεια βρίσκεται κυριολεκτικά στους δρόμους, αφού κανένα ξενοδοχείο δε δέχεται να τους φιλοξενήσει, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους ασκηθεί ποινική δίωξη και να τους επιβληθεί πρόστιμο για την παραβίαση περιοριστικών μέτρων. Μεταξύ σφύρας και άκμονος παραμένουν «παρατημένοι» και παγιδευμένοι σε ένα ατελείωτο πινγκ – πονγκ αρμοδιοτήτων και ευθυνών που δεν αναλαμβάνει μέχρι στιγμής ούτε ο ΕΟΔΥ ούτε η Πολιτική Προστασία.

Η Κυβέρνηση είναι άφαντη και επιδεικνύει για άλλη μια φορά πρωτοφανή αδιαφορία τόσο για την ασφάλεια της οικογένειας όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αλόννησο.

Ανεπανόρθωτη η ζημία για την κοινωνία και την οικονομία της Αλοννήσου και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα. 

Αυτή είναι η θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία; Αυτή είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης για ασφαλή και καθαρό τουρισμό; Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού;

Η απάντηση του Χαρδαλιά

Στην ανακοίνωση-καταγγελία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για οικογένεια στην Αλόννησο, που μέλος της έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό, «και περιφέρεται ελλείψει ξενοδοχείου καραντίνας», σύμφωνα με την Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου και τον βουλευτή Μαγνησίας, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, απαντά με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Πολιτική Προστασία μεταξύ άλλων τονίζει ότι «από την πρώτη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε ότι μεταξύ των μελών της οικογένειας υπάρχει κρούσμα, έδωσε σαφείς οδηγίες τόσο προς την οικογένεια, όσο και προς τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας για την παραμονή της στο χώρο έως την ολοκλήρωση της ενδεδειγμένης υγειονομικής απομόνωσης, καθώς στην Αλόννησο δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

Σχετικά με τους ισχυρισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αφορούν σε οικογένεια στην Αλόννησο, μέλος της οποίας βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ότι η εν λόγω οικογένεια φιλοξενείται στην ξενοδοχειακή μονάδα όπου αρχικά διέμενε και δεν βρίσκεται ούτε «περιφερόμενη στο δρόμο» ούτε «σε απόγνωση», όπως αναληθώς διατείνονται στην ανακοίνωσή τους η κα Κ. Νοτοπούλου και ο κ. Α. Μεϊκόπουλος.

Από την πρώτη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε ότι μεταξύ των μελών της οικογένειας υπάρχει κρούσμα, έδωσε σαφείς οδηγίες τόσο προς την οικογένεια, όσο και προς τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας για την παραμονή της στο χώρο έως την ολοκλήρωση της ενδεδειγμένης υγειονομικής απομόνωσης, καθώς στην Αλόννησο δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας.

Η δε εικόνα περί «περιφοράς» της οικογένειας στο νησί που με τόση γλαφυρότητα περιγράφεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά στην αυτόβουλη μετάβασή της στο λιμάνι της Αλοννήσου προς αναχώρηση, όπου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες Αρχές ότι αυτό δεν ήταν δυνατό για το προβλεπόμενο διάστημα της υγειονομικής απομόνωσης, καθώς μια τέτοια κίνηση επιφέρει σοβαρές διοικητικές, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές κυρώσεις.

Ως εκ τούτου, καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πιο προσεκτικός στα συμπεράσματά του και ελπίζουμε να κατανοεί ότι με τις αστήρικτες κατηγορίες του φέρνει σε δύσκολη θέση την ίδια την οικογένεια που υποτίθεται ότι «υπερασπίζεται».