• 20 Οκτωβρίου, 2021

Αγωνία για τα δια ζώσης μαθήματα στα Πανεπιστήμια – Άλλα άνοιξαν άλλα όχι

 Αγωνία για τα δια ζώσης μαθήματα στα Πανεπιστήμια – Άλλα άνοιξαν άλλα όχι

Το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άνοιξαν χθες τις πόρτες τους για πρώτη φορά ύστερα από ενάμιση χρόνο για τους φοιτητές τους, ενώ άλλα όπως το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα καθυστερήσουν για μία εβδομάδα, στις 11 Οκτωβρίου, την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου, ώστε να εξασφαλίσουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης διδασκαλία.

Για όσες σχολές και τμήματα λειτούργησαν από χθες, η επιστροφή προϋπέθετε μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και έλεγχο από τους καθηγητές ή από εξειδικευμένο προσωπικό των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακού ελέγχου για τον COVID-19.

Τις προηγούμενες εβδομάδες διοικητικό προσωπικό και καθηγητές έκαναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Λόγω της ιδιομορφίας σε υποδομές αλλά και σε διαχείριση του φοιτητικού τους δυναμικού, πολλά πανεπιστήμια δεν ήταν έτοιμα χθες να υποδεχτούν τους φοιτητές τους. Για παράδειγμα, πανεπιστήμια με campus και μεγάλο αριθμό φοιτητών σε μεγάλες πόλεις, όπως το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου είναι συγκεντρωμένες όλες οι σχολές και τα τμήματα, προετοιμάζονται αυτές τις μέρες, ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

  • «Πυρετός» προετοιμασιών επικρατεί στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο αποφάσισε να καθυστερήσει μία εβδομάδα την έναρξη των παραδόσεων. Ετσι, οι πρώτοι φοιτητές του ΑΠΘ αναμένεται να περάσουν την πύλη του πανεπιστημίου τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου. Η σχετική απόφαση ελήφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος τις προηγούμενες ημέρες, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των Σχολών και των Τμημάτων.

Αντιθέτως, σε άλλα πανεπιστήμια, οι φοιτητές επέστρεψαν στα αμφιθέατρα, ύστερα από ενάμιση χρόνο απουσίας. Ενδεικτικά, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τα μαθήματα στις περισσότερες σχολές ξεκίνησαν κανονικά με πληρότητα και με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων.