Ο ΠΟΥ συνιστά τα νέα εμβόλια κατά του COVID να στοχεύουν μόνο τις παραλλαγές XBB

 Ο ΠΟΥ συνιστά τα νέα εμβόλια κατά του COVID να στοχεύουν μόνο τις παραλλαγές XBB

Μια συμβουλευτική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε πρόσφατα (την Πέμπτη 18/5) να επικαιροποιηθούν οι φετινές ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά της COVID-19, ώστε να στοχεύουν στην επικρατούσα, επί του παρόντος, παραλλαγή, τη XBB.

Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια θα πρέπει να στοχεύουν στο να παράγουν απόκριση αντισωμάτων στις παραλλαγές XBB.1.5 ή XBB.1.16, αποφάνθηκε η συμβουλευτική ομάδα, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν επίσης να ληφθούν υπόψη και άλλα σκευάσματα ή πλατφόρμες που επιτυγχάνουν εξουδετερωτικές αποκρίσεις αντισωμάτων έναντι των γενεαλογιών XBB.

Η ομάδα πρότεινε να μην περιλαμβάνεται πλέον το αρχικό στέλεχος COVID-19 σε μελλοντικά εμβόλια, με βάση τα δεδομένα ότι ο αρχικός ιός δεν κυκλοφορεί πλέον στους ανθρώπους και οι δόσεις που στοχεύουν το στέλεχος παράγουν «μη ανιχνεύσιμα ή πολύ χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων» έναντι των κυκλοφορούντων σήμερα παραλλαγών.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες εμβολίων έναντι της COVID-19, όπως οι Pfizer/BioNtech, Moderna Inc και Novavax Inc αναπτύσσουν ήδη εκδόσεις των αντίστοιχων εμβολίων τους που στοχεύουν τη XBB.1.5 και άλλα στελέχη που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) πρόκειται, επίσης, να πραγματοποιήσει συνάντηση εξωτερικών εμπειρογνωμόνων τον Ιούνιο για να συζητήσουν τις συνθέσεις στελεχών των εμβολίων έναντι της COVID-19 για αργότερα αυτό το έτος. Οι κατασκευάστριες εταιρείες εμβολίων αναμένεται να ενημερώσουν τα εμβόλιά τους μόλις επιλεγούν τα στελέχη.

Τα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια, που αναπτύχθηκαν και διανεμήθηκαν πέρσι, στόχευαν δύο διαφορετικά στελέχη – την παραλλαγή Omicron καθώς και τον αρχικό ιό.

Η συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ, η οποία συνιστά εάν χρειάζονται αλλαγές στη σύνθεση των μελλοντικών εμβολίων έναντι της COVID-19, είπε ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια επί του παρόντος θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις συστάσεις του Οργανισμού.

Στα τέλη Μαρτίου, ο ΠΟΥ είχε αναθεωρήσει τις συστάσεις εμβολιασμού κατά της COVID και είχε προτείνει ότι τα υγιή παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να μην χρειάζονται απαραίτητα εμβόλιο, αλλά οι ηλικιωμένοι και οι πολίτες που περιλαμβάνονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να λάβουν αναμνηστική δόση μεταξύ έξι και 12 μηνών μετά το τελευταίο τους εμβόλιο.

Οι τελευταίες συστάσεις για επικαιροποίηση των φετινών εμβολίων έρχονται περίπου δύο εβδομάδες αφότου ο ΠΟΥ τερμάτισε την παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον COVID-19.

Σχετικά Άρθρα