Μήνυμα Μετσόλα στην Αθήνα: “Απαράδεκτες, παράνομες και μη ανεκτές οι παρακολουθήσεις πολιτικών”- Παρασκήνιο για ψήφισμα του Ε.Κ

 Μήνυμα Μετσόλα στην Αθήνα: “Απαράδεκτες, παράνομες και μη ανεκτές οι παρακολουθήσεις πολιτικών”- Παρασκήνιο για ψήφισμα του Ε.Κ

Εν μέσω του σκανδάλου παρακολούθησης που προκαλεί πολιτική κρίση στην Ελλάδα, το Playbook του Politico επανέρχεται σήμερα (μετά τα τελευταία δημοσιεύματα) με πληροφορίες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει ήδη την διατύπωση αιτήματος στις ελληνικές αρχές σχετικά με καταγγελίες ότι ο αρχηγός του κόμματος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπέστη παράνομη παρακολούθηση μέσω spyware Predator.

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο των Βρυξελλών φαίνεται πως υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το θέμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ασκεί την επιρροή του, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρωβουλευτής προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να εκδοθεί σχετικό καταδικαστικό ψήφισμα από το ΕΚ. Εάν συναινέσει σε αυτό και η ομάδα του Renew (φιλελεύθεροι και κεντρώοι), στην οποία ανήκει και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, τότε είναι πιθανό να διαμορφωθεί μία σημαντική πίεση προς την Κομισιόν και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι μάλλον βέβαιο πως το ΕΛΚ (στο οποίο ανήκει η Ν.Δ) που είναι η μεγαλύτερη σε έδρες πολιτική ομάδα θα μειοψηφούσε, η εντύπωση, ωστόσο, που θα δημιουργηθεί θα είναι δυσμενής για την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτό φαίνεται να είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και ήδη γίνονται κινήσεις για να αποφευχθεί.

Όπως γράφει το Politico, ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής καθώς και ο αρχηγός του ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, έμαθε ότι ήταν στόχος παρακολούθησης αφού χρησιμοποίησε μια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημιουργήθηκε για να επιτρέπει στους νομοθέτες να ελέγχουν εάν υπόκεινται σε παράνομη κατασκοπεία στον απόηχο του σκανδάλου του Pegasus.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε μια πιο σθεναρή απάντηση στο Predatorgate από την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα — η οποία προέρχεται από την κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ . Το S&D επεσήμανε την απάντηση Μετσόλα σε μια αρκετά πικάντικη ανάρτηση στο Instagram , γράφοντας: «Ίσως, η πίστη της κυρίας Μετσόλα να βρίσκεται στον συνάδελφό της αρχηγό του ΕΛΚ Κυριάκο Μητσοτάκη;»

Ένας εκπρόσωπος του Metsola είπε ότι η πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι ικανοποιημένη για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο που εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό Predator. «Η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών των μελών είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη», είπε ο εκπρόσωπος στο Playbook. «Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο συμβαίνουν».

Υπογραμμίζοντας το έργο της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus που ιδρύθηκε την περασμένη άνοιξη, ο εκπρόσωπος είπε ότι η PEGA έχει την «πλήρη εμπιστοσύνη της Metsola να διεξαγάγει μια ενδελεχή έρευνα για τους ισχυρισμούς και θα συμβάλει στις προσπάθειες να τερματιστεί η παράνομες πρακτικές». Η Metsola αναθέτει επίσης στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Προεδρείου για τη Στρατηγική Καινοτομίας ΤΠΕ να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας του Κοινοβουλίου «για να εξασφαλίσει την επαρκή προστασία και βοήθεια στα μέλη του Κοινοβουλίου από τη χρήση spyware», είπε ο εκπρόσωπος.

Σχετικά Άρθρα