Ζήτημα αξιοπιστίας με τα κρούσματα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το νέο “μπάχαλο” καταγραφής

 Ζήτημα αξιοπιστίας με τα κρούσματα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το νέο “μπάχαλο” καταγραφής

Κραυγαλέες αποκλίσεις στην αρχική σελίδα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του μητρώου της ΗΔΙΚΑ σε σύγκριση με όσα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento “στις 9 Δεκεμβρίου οι θάνατοι που αναγράφονται στο μητρώο ΗΔΙΚΑ ανέρχονται σε 1523, ενώ την έκθεση του ΕΟΔΥ τη συγκεκριμένη μέρα ήταν 3289”. Και συμπληρώνει:

” Ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων που αναγράφονται στο μητρώο απέχει κατά 14 εκατ. δείγματα σε σχέση με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ Στην κατηγορία “εργαστηριακοί έλεγχοι ολοκληρωμένοι σε διερεύνηση” του εθνικού μητρώου περιλαμβάνονται αθροιστικά 1.101.225 και κατανέμονται σε θετικά αρνητικά αδιευκρίνιστα ελαττωματικά τεστ και σε διερεύνηση. Την ίδια μέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.522.718 δείγματα εργαστηριακού ελέγχου”.

Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει κι άλλα στοιχεία σχετικά με το μπάχαλο που επικρατεί στο σύστημα καταγραφής της κυβέρνησης, τα οποία προκαλούν πολύ σοβαρές ανησυχίες και εγείρουν πολλαπλά πολιτικά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η εφημερίδα Documento αποκαλύπτει ότι την ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει την πανδημία και την ώρα που καταγράφονται συνεχή αρνητικά ρεκόρ σε αριθμό διασωληνωμένων και απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, στα συστήματα καταγραφής του υπουργείου Υγείας επικρατεί «επιτελικό» μπάχαλο.

Δέκα μήνες μετά την πανδημία στην κυβέρνηση δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταρτίσουν ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής, με αποτέλεσμα άλλα στοιχεία να καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ και άλλα στοιχεία να ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά.

Κραυγαλέα παραδοχή του μπάχαλου και της ανοργανωσιάς που επικρατεί αποτελεί ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ζητήθηκε με έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς τους αρμόδιους φορείς να ενημερώσουν για τα στοιχεία των εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί.

Επειδή προκύπτουν σοβαρά προβλήματα ελέγχου, ταυτοποίησης και αποτίμησης των στοιχείων, στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχίζουν να σιωπούν. Οφείλουν να δώσουν άμεσα μιαν απάντηση γιατί δέκα μήνες μετά την αρχή της φονικής πανδημίας δεν έπραξαν το εντελώς αυτονόητο, δηλαδή να καταχωρούνται αξιόπιστα στοιχεία στον άμεσα αρμόδιο φορέα, από τον οποίο ενημερώνονται δεκάδες επιστήμονες σε όλη τη χώρα.

Μ. Κάτσης: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις

Μετά τα δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών στις εφημερίδες «Βήμα» και «Δημοκρατία» για την ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, άλλο ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” προκαλεί έντονα ερωτηματικά που χρήζουν απάντησης για την επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα μας και την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, με βάση το δημοσίευμα, το επίσημο αρχείο καταγραφής ασθενών Covid-19της ΗΔΙΚΑ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πλέον, έχει τεράστια απόκλιση από τα επίσημα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ που αφορά καταγραφή κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανούντων.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αρμόδιος Υπουργός που εποπτεύει την ΗΔΙΚΑ οφείλει να απαντήσει:

  • Γιατί παρατηρείται τέτοια τεράστια απόκλιση στα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ που σε ορισμένες περιπτώσεις (αριθμός θανάτων) είναι λιγότερα από τα μισά που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ;
  • Είναι ή δεν είναι ενιαία η βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική επιτήρηση; Πόσες επίσημες πλατφόρμες καταγραφής στοιχείων για τον Covid-19 υπάρχουν στη χώρα;
  • Με ποια δεδομένα καλούνται οι ειδικοί και οι πολιτικοί να λάβουν αποφάσεις;
  • Τελικά ο αλγόριθμος «EVA»που διαφημίζονταν από τον κ. Μητσοτάκη ως πρωτοποριακός κατά το αποτυχημένο άνοιγμα της χώρας,  «έτρεχε» έχοντας  ως είσοδο τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ όπως δήλωσε ο Υπουργός κ. Χαρδαλιάς στις 7/12 στην ολομέλεια της Βουλής;

Αναμένουμε από την κυβέρνηση να απαντήσει ενιαία και ξεκάθαρα στα παραπάνω ερωτήματα και να μην γίνει μετακύλιση ευθυνών. Τα μισόλογα , η διγλωσσία μεταξύ στελεχών και η αφωνία δεν γίνονται αποδεκτές για ένα τόσο σοβαρό γεγονός που επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών και κλονίζει την εμπιστοσύνη τους. Ειδάλλως θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για το μπάχαλο που έχουν δημιουργήσει στην διαχείριση της πανδημίας με τις τραγικές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα