Παρά τις νέες προκλήσεις, η Ελλάδα θα προσέλθει σε διερευνητικές επαφές εφόσον η Τουρκία ορίσει ημερομηνία, λέει ο Στ. Πέτσας

 Παρά τις νέες προκλήσεις, η Ελλάδα θα προσέλθει σε διερευνητικές επαφές εφόσον η Τουρκία ορίσει ημερομηνία, λέει ο Στ. Πέτσας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σημείωσε ότι μετά και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, τόσο στα Βαρώσια όσο και με τη Navtex κοντά στο Καστελλόριζο η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της.

«Όσοι πίστεψαν ότι όσα έλεγε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα διαψεύστηκαν . Μιλούσε για αποφυγή οποιαδήποτε προκλητικής ενέργειας στην Κύπρο και για συνέχιση της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και στα δύο ζητήματα η Τουρκία έκανε το αντίθετο» είπε για να προσθέσει ότι η Άγκυρα βρίσκεται απέναντι σε όλους τους ευρωπαίους σε μία απαράδεκτη κλιμάκωση.

Πρόσθεσε δε, ότι ο ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

Αναφορικά με το θέμα των διερευνητικών επαφών και σε περίπτωση που δοθεί ημερομηνία από την Άγκυρα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το πλαίσιο της στρατηγικής μας δεν αλλάζει.

Ωστόσο, στη συνέντευξή του στα “Νέα” ο πρωθυπουργός, πριν την τελευταία κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, μετέφερε ενα μάλλον διαφορετικό κλίμα, παραπέμποντας, μάλιστα, σε όσα του έχει μεταφέρει ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (…):

Στο θέμα των κυρώσεων ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δηλώνει πως πιστεύει «στην απειλή των κυρώσεων. Αν φτάσει στο σημείο κανείς να επιβάλει κυρώσεις, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ένταση μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα». Και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε μια οικονομία με πολλά προβλήματα φαίνεται πως έπαιξε το ρόλο της: «Δεν νομίζω πως είναι τυχαίο ότι τελικά υπήρξε μια -ας μη χρησιμοποιήσω τον όρο ‘αναδίπλωση’- προσαρμογή της τουρκικής θέσης» (κάτι τέτοιο, βεβαίως, διαψεύδεται από τις τελευταίες προκλήσεις).

«Πιστεύω πως θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές», λέει ακόμη ο πρωθυπουργός, «αυτή τουλάχιστον είναι και η διαβεβαίωση που είχα από τον υπουργό Εξωτερικών», συμπληρώνει. Με μοναδικό θέμα, τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ αποκαλύπτει ότι κάτι τέτοιο είχε συμφωνηθεί και στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. «Βεβαίως, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε αλλά…», σημειώνει και διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο μοναδικό ζήτημα «είναι το θέμα το οποίο έχει νομική διάσταση».

«Αναμένεται από την Τουρκία να δούμε πως θα κινηθεί. Όμως έχουμε δύο γεγονότα για τα οποία θα δείτε τις αντιδράσεις μας τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις του Oruc Reis και το πως θα αντιμετωπιστεί από την Αθήνα, τόνισε ότι θα γίνει ότι χρειαστεί.

Σχετικά Άρθρα