Σύνοδος Κορυφής BRICS: Ομόφωνο ψήφισμα ανησυχίας για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή

 Σύνοδος Κορυφής BRICS: Ομόφωνο ψήφισμα ανησυχίας για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή
💡 AI Summary by Libre

Οι ηγέτες των χωρών BRICS υπέγραψαν ομόφωνο ψήφισμα που καταδικάζει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις Κίνας-Ινδίας.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι και ο Ινδός Πρωθυπουργός συμφώνησαν να επιλύσουν με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο τη μεθοριακή διαφορά τους μετά από χρόνια έντασης.

Το φόρουμ BRICS, που ιδρύθηκε το 2009, προωθεί τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης για ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πολυμερές σύστημα.

Τα μέλη επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας και τήρηση του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ.

Ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή υπέγραψαν οι ηγέτες των χωρών BRICS, που συνεδρίασαν στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε πως βελτιώθηκαν οι σχέσεις Κίνας – Ινδίας, που είχαν διαρραγεί.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι δεν είχε επισκεφθεί την Ινδία από το 2019. Μια φονική συμπλοκή το 2020 είχε ως αποτέλεσμα να ταραχθούν οι σχέσεις των δυο χωρών. Το περιστατικό στα Ιμαλάια είχε διχάσει τις δυο χώρες και οι σχέσεις τους ήταν παγωμένες.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ινδία (…) ενισχύοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία», διαβεβαίωσε το Πεκίνο κάνοντας άνοιγμα προς τους Ινδούς ενώ ανοίγματα έκανε και ο Πούτιν συνομιλώντας καταρχάς με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Ο Πρόεδρος της Κίνας και ο πρωθυπουργός της Ινδίας συναντήθηκαν αργά σήμερα το απόγευμα στο περιθώριο της συνόδου και δεσμεύτηκαν να επιλύσουν «με εντιμότητα και λογική και με αμοιβαίως αποδεκτό τρόπο», τη μεθοριακή διαφορά τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.

Το φόρουμ των BRICS δημιουργήθηκε το 2009 για να ενώσει τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και στη συνέχεια τη Νότια Αφρική) εκτός των θεσμών που κυριαρχούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυτικές δυνάμεις, όπως η G7.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, σε ό, τι αφορά στα κράτη – μέλη των BRICS επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης προωθώντας ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πολυμερές σύστημα, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Νέου Δελχί που υιοθετήθηκε στην 18η Σύνοδο Κορυφής.

«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για τη μεταρρύθμιση και τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, προωθώντας ένα πιο δίκαιο, ισότιμο, ευέλικτο, αποτελεσματικό, αποδοτικό, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες, αντιπροσωπευτικό, νόμιμο, δημοκρατικό και υπεύθυνο διεθνές και πολυμερές σύστημα, στο πνεύμα της εκτεταμένης διαβούλευσης, της κοινής συνεισφοράς και των κοινών οφελών», αναφέρει το έγγραφο.

«Έχοντας κατά νου την ανάγκη προσαρμογής της τρέχουσας αρχιτεκτονικής των διεθνών σχέσεων ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις σύγχρονες πραγματικότητες, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση της πολυμερούς και πολυπολικής προσέγγισης και για την τήρηση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των Σκοπών και των Αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στο σύνολό τους και στην αλληλοσύνδεση», προσθέτει η διακήρυξη.

Τα κράτη μέλη τόνισαν «τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στο διεθνές σύστημα στο οποίο τα κυρίαρχα κράτη συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη διασφάλιση της προώθησης και της προστασίας της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους».

Σχετικά Άρθρα