Ρεπορτάζ libre: Ακήρυχτος πόλεμος… αναμένοντας Υπ. Εργασίας και ΣΕΠΕ-Άλλοι δύο εργάτες νεκροί σε 48 ώρες

H επικαιρότητα-δυστυχώς- δεν μάς επιτρέπει να εφησυχάσουμε ούτε στιγμή στο ζήτημα των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα. Αντιγράφουμε την είδηση όπως μεταδόθηκε σε ιστοτόπους και τηλεοπτικά κανάλια την Δευτέρα: “Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Οίας στη Σαντορίνη το Σάββατο(12/04), όπου μία 59χρονη εργαζόμενη έχασε τη ζωή της έπειτα από πτώση αιωρούμενου κρεβατιού.
Σύμφωνα με το santonews.gr, η 59χρονη που εργαζόταν στο κατάλυμα τραυματίστηκε θανάσιμα όταν ένα ειδικού τύπου κρεβάτι, το οποίο ήταν στερεωμένο ή αιωρούμενο από τον τοίχο, αποκολλήθηκε και έπεσε με δύναμη στο κεφάλι της, με αποτέλεσμα να της σπάσει τον αυχένα.
Στο σημείο έσπευσαν διασώστες του ΕΚΑΒ, ωστόσο η άτυχη γυναίκα ήταν ήδη νεκρή”.
Μία ημέρα αργότερα, την Κυριακή 65χρονος εργαζόμενος σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Φαληράκι της Ρόδου φέρεται να εγκλωβίστηκε σε πρέσα επαγγελματικού πλυντηρίου. Ο εργαζόμενος πέθανε επί τόπου κάτω από φριχτές συνθήκες.
- Δύο θάνατοι μέσα σ’ ένα 24ωρο σε ξενοδοχείο που εδρεύουν σε νησιά με πολύ υψηλό τουριστικό αποτύπωμα σε μία σεζόν μάλιστα που δεν έχει ξεκινήσει καλά-καλά ακόμη. Σίγουρα τα περαστατικά δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαία ούτε και τυχαίο είναι το γεγονός ότι προέκυψαν σε χώρους μεγάλης έντασης εργασίας όπως είναι τα ξενοδοχεία.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Υψηλή συνδικαλιστική πηγή με την οποία συνομίλησε το Libre εξέφρασε την οργή της: “Υπάρχει μία επίδειξη αναισθησίας από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας αλλά του ΣΕΠΕ, δεν μπορώ, δυστυχώς να το χαρακτηρίσω αλλιώς” τονίζει χαρακτηριστικά.
“Οι άνθρωποι κάνουν ότι δεν βλέπουν ή πραγματικά δεν θέλουν να δουν το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην εργασία τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά αυτή την ανυπαρξία πολιτικών για την προστασία της υγείας και της ακεραιότητας των εργαζόμενων, ούτε μία σύσταση από τον ΣΕΠΕ για τα μάτια του κόσμου”.
Υποτίθεται ότι το Υπουργείο επιθυμεί να νομοθετήσει. Αυτό ακούγεται τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο. Προς ποια κατεύθυνση όμως, αυτή είναι η ερώτηση; Απάντηση ξεκάθαρη δεν υπάρχει.
- Οπως πληροφορείται το Libre, τα δύο μείζονα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην εργασία, η αναθεώρηση του κώδικα νόμου για την υγεία και την ασφάλεια και οι ρυθμίσεις για τη θερμική καταπόνηση αποτελούν τον τελευταίο καιρό πεδίο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Υπουργείου και των εργοδοτών.
Τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όμως της χώρας δεν τις προσκάλεσε κανείς στις συγκεκριμένες συζητήσεις και η απορία είναι γιατί; Δεν θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τα συνδικάτα με τις επιστημονικές καταγραφές που έχουν κάνει όλα τα τελευταία χρόνια στη σχετική συζήτηση;
“Αυτό μάς κάνει να υποπτευόμαστε ότι “μαγειρεύεται” προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών, ιδιαίτερα από τους επιχειρηματίες του τουρισμού και μετάφοράς τους στους τεχνικούς και τους εργαζόμενους εν γένει” αναφέρει η ίδια πηγή στο Libre.
Ακόμα όμως και η Επιθεώρηση Εργασίας, που θα μπορούσε να προσφέρει στο κομμάτι της πρόληψης των σοβαρών εργατικών ατυχημάτων υπολειτουργεί. Ιδού μία εξόχως αποκαλυπτική είδηση: To Εργατικό Κέντρο Ρόδου ζήτησε πρόσφατα από την τεχνική υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας, περισσότερο εντατικούς ελέγχους, ακόμα και προληπτικού χαρακτήρα, με δεδομένο ότι η Ρόδος έχει το μεγαλύτερο αριθμό αδειών ανοικοδόμησης στην Ελλάδα (κάτι που φέρνει μεγάλη ένταση εργασίας στις κατασκευές).
Η απάντηση; “Η υπηρεσία μας, ως γνωστόν, εδρεύει στον Πειραιά. Δεν έχουν εγκριθεί μέχρι αυτή τη στιγμή κονδύλια για την αποστολή επιθεωρητών από τον Πειραιά στη Ρόδο”. Κοντολογίς δεν υπάρχουν χρήματα για ελέγχους…
Το τελευταίο ερώτημα, που προκύπτει αβίαστα: Μ’ αυτή τη λογική θα νομοθετήσει το Υπουργείο για την ασφάλεια και την υγεία στην Εργασία; Ας ελπίσουμε πως όχι…