MRB/ Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για την απήχηση Κατσέλη έναντι Γιαννίτση

MRB/ Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για την απήχηση Κατσέλη έναντι Γιαννίτση

Η προεδρική εκλογή αναδεικνύεται -μεταξύ άλλων- σε αχίλλειο πτέρνα για το ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως προκύπτει από την τελευταία μέτρηση της MRB (Open), η επιλογή της υποψηφιότητας του Τάσου Γιαννίτση δεν βρίσκει σημαντική απήχηση ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και ίσως αρνητική συγκυρία για την κυβέρνηση, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χάνει δύο μονάδες (πρόθεση ψήφου με αναγωγή) από την προηγούμενη του Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται η δυναμική που είχε δημιουργήσει η (υποδειγματική) εκλογή νέας ηγεσίας με τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη και το “μομέντουμ” της συγκρότησης νέας ηγετικής ομάδας (Δούκας, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου κ.ά), αλλά και η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και οι μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεμπών και το γενικότερο αίσθημα περί κυβερνητικής ευθύνης στην καθυστέρηση διαλεύκανσης και απόδοσης των ευθυνών δεν φαίνεται να αποδίδει δημοσκοπικά για το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ενισχύεται σημαντικά το λεγόμενο “αντισυστημικό” μπλοκ.

Ως προς την προεδρική εκλογή, ωστόσο, ο προβληματισμός που δημιουργεί στο ΠΑΣΟΚ η συγκεκριμένη έρευνα είναι έκδηλος. Κι αυτό διότι η υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση δεν βρίσκει “πέρασμα” στο εκλογικό σώμα, ενώ οι ψηφοφόροι του εμφανίζονται να αξιολογούν πολύ θετικότερα την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη (επτά στους δέκα!) και ισοδύναμα αυτή του Κώστα Τασούλα. Προκύπτουν, δε, δύο συμπεράσματα: α. ο χειρισμός της προεδρικής εκλογής με την αναμονή να ανακοινώσει υποψηφιότητα ο πρωθυπουργός -αυτό που προβλήθηκε από την Χαριλάου Τρικούπη ως “θεσμική στάση”-, δεν φαίνεται να το ωφέλησε δημοσκοπικά, και, β. η άρνησή του σε μία κοινή υποψηφιότητα με τα κόμματα της κεντροαριστεράς-αριστεράς, παρά την πρόσκληση του Σωκράτη Φάμελλου, δημιουργεί αμηχανία.

Η μείωση του δημοσκοπικού αποτυπώματος του ΠΑΣΟΚ σχετίζεται πιθανότατα με αυτή την αμηχανία, όχι μόνο στην προεδρική εκλογή, αλλά και με το ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς η πολιτική ταυτότητα του κόμματος, παρά την έντονη κοινοβουλευτική του δράση και τους υψηλότερους τόνους αντιπολίτευσης. Τα ποσοστά του παραμένουν κολλημένα, ελάχιστα πάνω από αυτό των ευρωεκλογών, κάτι που συγκρούεται με την στρατηγική νίκης στις επόμενες εκλογές (αυτόνομα).

Τα ποιοτικά στοιχεία της προεδρικής εκλογής στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Το libre παραθέτει τα ποιοτικά στοιχεία της προεδρικής εκλογής, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εκεί φαίνεται πως εντοπίζεται ένα σοβαρό πρόβλημα για τις επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη.

Χαρακτηριστικά:

Οι ψηφοφόροι του (ευρωεκλογές 2024) αξιολογούν θετικά: τον Τάσο Γιαννίτση (επίσημη υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ) με 54,6%, τον Κώστα Τασούλα (Ν.Δ) με 52,4% (…), και την Λούκα Κατσέλη (ΣΥΡΙΖΑ και με σύγκλιση της Νέας Αριστεράς) με 67%! Δηλαδή, επτά στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος προτιμούν έμμεσα την υποψηφιότητα Κατσέλη, και μόνο οι μισοί αξιολογούν θετικά αυτή του κ. Γιαννίτση, όσοι περίπου αξιολογούν θετικά και αυτή του κ. Τασούλα.

Το ποιοτικό πρόβλημα για την Χαριλάου Τρικούπη γίνεται μεγαλύτερο καθώς η υποψηφιότητα Κατσέλη εμφανίζεται να έχει σημαντική απήχηση σχεδόν σε όλα τα κομματικά ακροατήρια, σε αντίθεση με εκείνη του Τάσου Γιαννίτση.

Συγκεκριμένα στα άλλα κόμματα (ψηφοφόροι ευρωεκλογών):

Στη Ν.Δ: Τασούλας 80,5%, Κατσέλη 30,5%, Γιαννίτσης 25,4%

Στον ΣΥΡΙΖΑ: Τασούλας 27,7%, Γιαννίτσης 25,7%, Κατσέλη 68,6%. Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά έμμεσης απήχησης (θετική αξιολόγηση) της Λούκας Κατσέλη στα εκλογικά ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι περίπου ίσα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η πρώην υπουργός θα μπορούσε να είναι άνετα μία κοινή υποψηφιότητα.

Στο ΚΚΕ: Κατσέλη 43,3%, Τασούλας 18,8%, Γιαννίτσης 19,9%

Στην Ελληνική Λϋση: Τασούλας 34,2%, Κατσέλη 29,2%, Γιαννίτσης 19,9%

Στους δε ψηφοφόρους της λεγόμενης “αδιευκρίνιστης ζώνης” (αναποφάσιστοι): Κατσέλη 35,2%, Τασούλας 25,8%, Γιαννίτσης 19,5%. Το συγκεκριμένο εύρημα έχει μεγάλη αξία, καθώς η υποψηφιότητα Κατσέλη-ΣΥΡΙΖΑ προηγείται των άλλων δύο υποψηφιοτήτων.

Επίσης, έχει ενδιαφέρον η θετική αξιολόγηση των τριών υποψηφιοτήτων στο “άξονα” δεξιά- αριστερά:

Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη αποδεικνύεται ευρύτερης απήχησης, με θετική αξιολόγηση 48,6% στο κέντρο, 60,9% στην κεντροαριστερά, 47,5% στην αριστερά, αλλά και 30,5% και 29,8% στην δεξιά και την κεντροδεξιά αντίστοιχα. Ενώ του Τασου Γιαννίτση έχει 20,6% στη δεξιά, 34,4% στην κεντροδεξιά (η μοναδική “περιοχή” όπου προηγείται της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ), 37,7% στο κέντρο, 31,3% στην κεντροαριστερά αι 16,5% στην αριστερά.

Όλα αυτα σχετίζονται πιθανώς με το γενικότερα κλίμα στο σύνολο των ψηφοφόρων σχετικά με το δίλημμα αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας στις επόμενες εκλογές. Το 25,1% επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με μικρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς, το 6,5% κυβέρνηση Ν.Δ με μικρότερα κόμματα της δεξιάς, το 7,4% συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, το 15,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ, και το 5,9% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Τα ποσοστά θετικής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων στο σύνολο των ερωτηθέντων

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

 

Πρόθεση ψήφου και πρόθεση ψήφου με αναγωγή

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 21%, το ΠΑΣΟΚ 12,4%, η Ελληνική Λύση 7,2%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,3%, η Φωνή Λογικής 6%, η Πλεύση Ελευθερίας 5,6%, το Κίνημα Δημοκρατίας 3%, η Νίκη 2,3%, το ΜέΡΑ25 2,3%, η Νέα Αριστερά 1%, ενώ το σύνολο της Αδιευκρίνιστης Ψήφου ανέρχεται στο 24,6%.

Στην αναγωγή, η ΝΔ είναι στο 27,9%, το ΠΑΣΟΚ 16,4%, η Ελληνική Λύση 9,5%, το ΚΚΕ 9,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, η Φωνή Λογικής 8%, η Πλεύση Ελευθερίας 7,4%, το Κίνημα Δημοκρατίας 4%, η Νίκη 3,1%, το ΜέΡΑ25 3,1%, η Νέα Αριστερά 1,3%.

Σχετικά Άρθρα