ΣΥΡΙΖΑ/ Πρόταση για δημοψήφισμα με ερώτηση για την ίδρυση νέου φορέα της κεντροαριστεράς- Ποιοί την προωθούν

 ΣΥΡΙΖΑ/ Πρόταση για δημοψήφισμα με ερώτηση για την ίδρυση νέου φορέα της κεντροαριστεράς- Ποιοί την προωθούν

Κλιμακώνονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που αξιολογείται αρνητικά από πολλά σημαντικά στελέχη του κόμματος, κι ενώ ο πρόεδρος του κόμματος δείχνει ανέτοιμος να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια ώρα έχει ανοίξει πόλεμο με τη Νέα Αριστερά ζητώντας επιμόνως να επιστρέψουν τις έδρες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, ομάδα στελεχών θα υποβάλλει, ενδεχομένως και αύριο ημέρα συνεδρίασης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, να διεξαχθεί δημοψήφισμα μεταξύ μελών, φίλων και ψηφοφόρων του κόμματος, όπως προβλέπεται, κατά τα λεγόμενά τους, και από το καταστατικό. Ερώτημα και στόχος του δημοψηφίσματος θα είναι να διατυπώσει η βάση την άποψή της σχετικά με την ίδρυση νέου κομματικού φορέα που θα εκπροσωπεί το σύνολο της κεντροαριστεράς ως αντίπαλο δέος στη Ν.Δ.

Η ρηξικέλευθη πρόταση απευθύνεται εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλους όμορους χώρους, μένει ωστόσο να διευκρινιστεί κατά πόσο τα κόμματα που θα ανταποκριθούν θα διατηρήσουν την αυτονομία τους εντός του νέου φορέα.

Πρτωγανιστές για την υποβολή της πρότασης είναι οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να συνταχθούν με την πρόταση και ο Κώστας Ζαχαριάδης και άλλα στελέχη.

Ο Νίκος Παππάς πάντως διατύπωσε μία πιο προχωρημένη πολιτικά πρόταση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κινηθεί παράλληλα.

Το κορυφαίο στέλεχος που συγκροτεί τον ισχυρότερο εσωκομματικό πόλο και στηρίζει μέχρι τώρα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσέγγισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μακριά από τους μικρούς διθυράμβους ικανοποίησης της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

“Η εκλογική κατάρρευση της ΝΔ ανοίγει το πολιτικό παιχνίδι και μεγιστοποιεί την πολιτικη ευθύνη των προοδευτικών δυναμεων με ορίζοντα την εκλογική συμπόρευση. Το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας, δεν θα κρυφτούμε μπροστά σε αυτή την ευθύνη. Ο λαός μας είπε “σας βλέω, σας κοιτάω, σας ακούω, κάντε κάτι. Θεωρώ οτι ο Στ Κασσελάκης θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση”, τόνισε στο κανάλι της “Ναυτεμπορικής”.

Και έγινε ακόμα πιο σαφής: “Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως οργανωμένα κόμματα οφείλουν να εκκινήσουν διαδικασίες χωρίς να χάνουν την αυτονομία τους. Ο ορίζοντας και ο στόχος πρέπει να είναι μια εκλογική συμπόρευση”. Η ιδέα περί διεύρυνσης στο προοδευτικό κέντρο και σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που ο Νίκος Παππάς λέει εδώ και πολύ καιρό. Σε αντίθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη που αποκλείει συνεργασίες κορυφής και παραπέμπει σε συζητήσεις στην κοινωνία, ενώ προσκαλεί ακόμα και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ!

Αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί από καιρό σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Σπίρτζης και άλλοι. Το ότι, όμως, το διατυπώνει ο Νίκος Παππάς που θεωρείται συμπαραστάτης του Στέφανου Κασσελάκη αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί βάση διεργασιών και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομεάρχης Οικονομικών και πρώην υπουργός, πάντως, είναι γνωστό ότι διατηρεί στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά Άρθρα