Το “σύνδρομο του …Α” στα ευρωψηφοδέλτια- Πώς μπορεί να έχασαν τις έδρες υποψήφιοι με…λάθος επώνυμο

 Το “σύνδρομο του …Α” στα ευρωψηφοδέλτια- Πώς μπορεί να έχασαν τις έδρες υποψήφιοι με…λάθος επώνυμο

Πριν αρκετά χρόνια, κορυφαίο στέλεχος και πρώην υπουργός κόμματος εξουσίας είχε εγείρει ζήτημα σχετικά με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της εκλογικής περιφέρειας (στην Αττική) όπου πολιτευόταν. Το θέμα είχε φτάσει, μάλιστα, και στον αρχηγό του κόμματος (και πρώην πρωθυπουργό), από τον οποίο, σύμφωνα με τις τότε φήμες, το συγκεκριμένο κορυφαίο στέλεχος είχε ζητήσει τον αποκλεισμό από τη λίστα άλλου υποψηφίου που είχε το …ίδιο επώνυμο. Κι αυτό διότι φοβήθηκε πως θα προκύψουν συγχύσεις και θα χάσει σταυρούς.

Είναι γνωστό πως κατά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων αρκετοί υποψήφιοι δεν κρύβουν ότι φοβούνται εκείνους τους συνυποψηφίους τους που το επώνυμό τους αρχίζει από…Α, κι αυτό διότι κατατάσσονται (με αλφαβητική σειρά) στην κορυφή της λίστας και έτσι συχνά επιλέγονται όχι με την αξία τους αλλά λόγω… σειράς. Πολλοί ψηφοφόροι, ιδιαίτερα οι μεγαλύτερης ηλικίας, επιλέγουν κατά κύριο λόγο το κόμμα προτίμησής τους και δεν δίνουν σημασία στους υποψηφίους. Έτσι πολλές φορές “σταυρώνουν” τα πρώτα ονόματα στη σειρά χωρίς να κάνουν αξιολόγηση. Ιδιαίτερα, δε, εάν κάποιοι υποψήφιοι έχουν επώνυμα που αρχίζουν με τα τελευταία γράμματα της αλφαβήτου και βρίσκονται στον …πάτο του ψηφοδελτίου βλέπουν τις ελπίδες εκλογής τους να μειώνονται.

Εάν δει κανείς τη λίστα όσων έχουν εκλεγεί, ειδικά στα μικρότερα κόμματα, τα οποία είναι κυρίως προσωποκεντρικά, οι “Α” υποψήφιοι, ή έστω οι πρώτοι στη λίστα, έχουν σημαντικό προβάδισμα.

Το ίδιο παρατηρήθηκε ακόμα και στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ με τον Γιώργο Αυτιά να συγκεντρώνει πάνω από 300.000 σταυρούς, αν και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως ο πασίγνωστος και δημοφιλής δημοσιογράφος εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Ούτε ο πρωτεύσας σε σταυρούς Κώστας Αρβανίτης από τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ιδιαίτερα γνωστός και δημοφιλής στο εκλογικό ακροατήριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έχει ενδιαφέρον να δεί κανείς, όμως, τι συμβαίνει στα άλλα κόμματα. Όπου όσοι είναι στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου εκλέγονται ενώ χάνουν την έδρα πολλοί που είναι πιό γνωστό και καταξιωμένοι αλλά έχουν την ατυχία το επώνυμό τους να αρχίζει από τα τελευταία γράμματα της αλφαβήτου.

Παράδειγμα, το ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης είχε, εκτός από τον νυν ευρωβουλευτή Μανώλη Φράγκο (τελευταίος στη λίστα αλλά ήδη πολύ προβεβλημένος) αρκετούς υποψήφιους που ήταν γνωστοί ως δημοσιογράφοι (Γιάννης Σκάλκος από την ΕΡΤ, Νίκος Πετρουλάκης, από τους πλέον γνωστούς αθλητικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς παράγωγούς στη Θεσσαλονίκη, κ.ά), ή επαγγελματίες από άλλους χώρους. Εκτός από τον ευρωβουλευτή Φράγκο, εξελέγη τελικά η παντελώς άγνωστη Αλεξανδράκη Γαλάτω!

Στο ευρωψηφοδέλτιο της Νίκης (εξέλεξε έναν ευρωβουλευτή), τυχερός ήταν ο πρώτος στη λίστα Νίκος Αναδιώτης, ο οποίος, βεβαίως, ως ηθοποιός είχε κι ένα επιπλέον προβάδισμα. Δεν εξελέγη ο πολύ γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης που βρέθηκε μεταξύ των τελευταίων κατά σειρά ονομάτων.

Αλλά και στην Πλεύση Ελευθερίας εκλέγεται η τέταρτη κατά σειρά Μαρία Ζαχαρία (οι ψηφοφόροι έβαζαν τέσσερις σταυρούς) και δεν εκλέγεται ο “Πυξ-Λαξ” Μπάμπης Στόκας και πολλοί άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες που ήταν υποψήφιοι.

Στην περίπτωση της Φωνής της Λογικής, …λογικά εκλέγεται η επικεφαλής Αφροδίτη Λατινοπούλου, η μόνη άλλωστε γνωστή.

Νέα Δημοκρατία

  • Αυτιάς Γεώργιος 305.439,
  • Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος 256.437,
  • Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη Ελισσάβετ (Ελίζα) 243.071,
  • Μπελέρης Διονύσιος-Φρέντης 234.622,
  • Μελέτη Ελεονώρα 170.647,
  • Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ 159.575,
  • Τσιόδρας Δημήτριος 154.944.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αρβανίτης Κωνσταντίνος 151.972,

Φαραντούρης Νικόλαος 134.435,

Παππάς Νικόλαος 125.772,

Κουντουρά Έλενα 112.877.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

  • Παπανδρέου Νικόλαος 121.122,
  • Μανιάτης Ιωάννης 106.495,
  • Αρναούτογλου Αθανάσιος (Σάκης) 90.579.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

  • Φράγκος Εμμανουήλ 109.054,
  • Αλεξανδράκη Γαλάτω 50.559.

Κ.Κ.Ε.

  • Νικολάου-Αλαβάνος Λευτέρης 106.648,
  • Παπαδάκης Κωνσταντίνος 104.710.

ΝΙΚΗ

Αναδιώτης Νικόλαος 41.388.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ζαχαρία Μαρία

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Λατινοπούλου Αφροδίτη

Σχετικά Άρθρα