Στόλτενμπεργκ: Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπίζουν άμεση στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία

 Στόλτενμπεργκ: Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπίζουν άμεση στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία

Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπίζουν «καμία άμεση στρατιωτική απειλή» από τη Ρωσία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Όσο δεν αφήνουμε χώρο σε παρανοήσεις ή εσφαλμένες εκτιμήσεις στη Μόσχα ή σε άλλες πρωτεύουσες χωρών που μπορούν δυνητικά να μας επιτεθούν, δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή εναντίον των χωρών του ΝΑΤΟ», είπε την Παρασκευή (07/06) ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να δοκιμάζει τη δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ένα από τα μέλη του σε περίπτωση επίθεσης σύμφωνα με το άρθρο 5 της συνθήκης, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Δεν βλέπουμε καμία άμεση στρατιωτική απειλή εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ».

«Κατά συνέπεια, δεν πιστεύουμε πως το άρθρο 5 θα τεθεί σε δοκιμασία», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε πρόσφατα την Ατλαντική συμμαχία ότι ξεκινάει «νέο κύκλο κλιμάκωσης» μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν στο Κίεβο να επιτεθεί σε στόχους στη Ρωσία προκειμένου να υπερασπιστεί την ουκρανική πόλη Χάρκοβο.

Από την πλευρά της, η Γαλλία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 στο Κίεβο, με τη Ρωσία να εκτιμά πως η Γαλλία είναι «έτοιμη να συμμετάσχει απευθείας στη σύγκρουση».

Ο Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε από την πλευρά του πως τα σουηδικά μαχητικά θα συμμετάσχουν στην αεροπορική επιτήρηση της Συμμαχίας, κυρίως με αεροσκάφη Gripen, στη Βαλτική θάλασσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επισκέπτεται τη Γαλλία, ζήτησε από την πλευρά του εκ νέου από τους συμμάχους του στη Δύση «να κάνουν περισσότερα» προκειμένου να βοηθήσουν το Κίεβο απέναντι στη ρωσική επίθεση.

Σχετικά Άρθρα