Αίγυπτος: “Θετικές ενδείξεις” πως η Χαμάς θα συμφωνήσει με Ισραήλ για εκεχειρία

 Αίγυπτος: “Θετικές ενδείξεις” πως η Χαμάς θα συμφωνήσει με Ισραήλ για εκεχειρία

Η Αίγυπτος έχει λάβει «θετικές ενδείξεις» από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα «υψηλόβαθμος αξιωματούχος» τον οποίο επικαλείται το Al-Qahera News, ένα μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών. «Η Χαμάς θα παρουσιάσει την απάντησή της για την πρόταση εκεχειρίας τις ερχόμενες ημέρες», διευκρινίζει η πηγή αυτή, καθώς η Αίγυπτος μεσολαβεί μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ προκειμένου να γίνει αποδεκτή μια πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Τα στελέχη της Χαμάς μας ενημέρωσαν ότι εξετάζουν σοβαρά και θετικά την πρόταση εκεχειρίας», διευκρίνισε ο ίδιος «υψηλόβαθμος αξιωματούχος», τον οποίο επικαλείται το Al-Qahera News, λέγοντας πως η Αίγυπτος έχει λάβει «θετικές ενδείξεις από τη Χαμάς δηλώνοντας την επιθυμία της για κατάπαυση του πυρός».

Αυτοί οι ηγέτες της Χαμάς «προσκλήθηκαν», εξάλλου, να μεταβούν στο Κάιρο «προκειμένου να συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την παρούσα κατάσταση», διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και άλλοι 16 ηγέτες, κυρίως από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, κάλεσαν σήμερα τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι.

Το σχέδιο προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες που θα συνοδεύεται από αποχώρηση του Ισραήλ από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα, κυρίως γυναικών και αρρώστων, και Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει και αυτή η συμφωνία είναι μια απαραίτητη αφετηρία“, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε κοινή ανακοίνωση μεταξύ άλλων με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, του Καναδά, αλλά και της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Κολομβίας.

Σχετικά Άρθρα