Ποιά είναι τα δύο πρόσωπα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς- Πως ECR και ID απειλούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες στις ευρωεκλογές- Θα αναγκαστεί το ΕΛΚ να συνεργαστεί με τους ακραίους;

 Ποιά είναι τα δύο πρόσωπα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς- Πως ECR και ID απειλούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες στις ευρωεκλογές- Θα αναγκαστεί το ΕΛΚ να συνεργαστεί με τους ακραίους;

Διασπασμένη, μεν, σε δύο κεντρικές πολιτικές ομάδες, το ECR και το ID, πολύ πιό ισχυρή, δε, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά καταγράφει τάση μεγάλης ανόδου ενόψει ευρωεκλογών και είναι πιθανό ως άθροισμα να αναδειχτεί δεύτερη πολιτική δύναμη στο νέο ευρωκοινοβούλιο, πίσω από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και πάνω από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές που χάνουν σημαντικό μέρος της δύναμης τους.

Η τάση επαληθεύεται από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν το διπλό φαινόμενο της αύξησης των ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την ΕΕ, αλλά και τη διάσπαση της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς σε δύο ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτήν των λιγότερο και αυτήν των περισσότερο σκληροπυρηνικών, όπως φαίνεται από στοιχεία που παραθέτει το POLITICO.

Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), στην οποία ανήκουν, μεταξύ άλλων, το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας (FdI) της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο και το ισπανικό VOX, θεωρείται λιγότερο σκληροπυρηνική.

Αντιθέτως, η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) αποτελείται κυρίως από κόμματα όπως ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, η ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, κυβερνητικού εταίρου της Μελόνι, και η γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κόμματα ευθαρσώς ξενόφοβα.

Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις

Στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο, η ID αριθμεί 59 βουλευτές, ενώ η ECR 68 βουλευτές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, η ECR αναμένεται να αυξήσει τους βουλευτές της σε 76 και η ID σε 81.

Με βάση τη δημοσκόπηση Poll of Polls (15/5) του Politico, η ECR θα εκλέξει 70 βουλευτές και η ID 84. Με άλλα λόγια, επί συνόλου 705 ευρωβουλευτών, ο αριθμός των ευρωβουλευτών των δύο ακροδεξιών ομάδων αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και τους 154, από 127 που είναι σήμερα.

Σε αυτή την περίπτωση, η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά θα αποτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα της Ευρωβουλής, μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, που αποτελείται από δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα), στο οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως 174 ευρωβουλευτές (από 221 που διαθέτει σήμερα).

Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αναμένεται να έλθει τρίτη (με 144 ευρωβουλευτές, από 191 που διαθέτει σήμερα).

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η ενίσχυση της ακροδεξιάς, ήπιας και ακραίας, θα ανατρέψει τις ισορροπίες σε μία Ευρώπη που διέρχεται ίσως την κρισιμότερη περίοδό της.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με το POLITICO και ανάλυση του tovima.gr, το ερώτημα που προκύπτει είναι μέχρι ποίου βαθμού η αναμενόμενη άνοδος της Ακροδεξιάς θα επηρεάσει την πολιτική της ΕΕ. Διότι μπορεί στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο η ομάδα ID να ήταν πολιτικά απομονωμένη, υπό την έννοια ότι καμία πρότασή της δεν ψηφίστηκε από το Σώμα κατά τη διάρκεια της περασμένης πενταετίας, όμως η ECR διαθέτει διαφορετική δυναμική και θα μπορούσε, υπό όρους, να συνεργαστεί με το ΕΛΚ, ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλείσει η πρόεδρος της Κομισιόν – και υποψήφια του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Και αυτό γιατί τα κόμματα αυτής της ομάδας είναι μεν συντηρητικά σε ζητήματα τάξης και ασφάλειας όπως και στο Μεταναστευτικό, όμως συμπλέουν με το ΕΛΚ και την ΕΕ ως προς τη στήριξη στην Ουκρανία, τη δέσμευση στο ΝΑΤΟ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις, το οποίο έχει αποδείξει εμπράκτως η Μελόνι, αμέσως μετά την εκλογή της στην πρωθυπουργία της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αντιθέτως, τα κόμματα της ομάδας ID είναι ρωσόφιλα και σύμφωνα με αναλυτές, όπως ο Λορέντσο Καστελάνι, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, είναι έτοιμα ακόμα και να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη διευθέτηση του Ουκρανικού.

Δύο πρόσωπα που αναδεικνύονται σε “κλειδιά”

Τα ισχυρά ακροδεξιά κόμματα όπως ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός (RN) με επικεφαλής τον, μόλις 28 ετών, Ζορντάν Μπαρντελά, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν έως και 32,5%, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε αντιπαράθεση με την επίσης ισχυρή γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), στην οποία οι δημοσκοπήσεις δίνουν τουλάχιστον 20%.

Η αντιπαράθεσή τους οφείλεται στις εξαιρετικά ακραίες, ακόμα και για ακροδεξιούς, θέσεις της AfD για τη μετανάστευση. Τη στιγμή που το γαλλικό RN λειαίνει το προφίλ του χάρη στον Μπαρντελά, πολιτικά άπειρο αλλά εξαιρετικά ενεργό στα σόσιαλ μίντια, γεγονός που αυξάνει την απήχησή του στους νέους, η AfD, της οποίας ο πιο προβεβλημένος ευρωβουλευτής είναι ο Μαξιμίλιαν Κρα, επιλέγει την οδό των άκρων.

Ένας 28χρονος φανατικός θαυμαστής της Λεπέν

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα (γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1995) είναι Γάλλος πολιτικός που είναι πρόεδρος του Εθνικού Ράλι (RN) από το 2022 και ιθεωρείται το “δεξί χέρι” της Μαρίν Λεπέν. Ο Bardella υπηρέτησε επίσης ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) από το 2019, όταν ήταν ο κύριος υποψήφιος για το RN στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπήρξε περιφερειακός σύμβουλος του Île- de-France από το 2015.

Πριν γίνει αναπληρωτής πρόεδρος του RN, ο Bardella υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος από το 2019 έως το 2021 και εκπρόσωπος του κόμματος από το 2017 έως το 2019. Από το 2018 έως το 2021, ήταν επίσης πρόεδρος της πτέρυγας νεολαίας του, του Génération Nation (GN), που αργότερα μετονομάστηκε Rassemblement National de la Jeunessee (RNJ).

Το 2012, ο Μπαρντέλα έγινε μέλος του Εθνικού Μετώπου (FN) σε ηλικία 16 ετών, λέγοντας ότι εντάχθηκε «περισσότερο για τη Μαρίν Λεπέν παρά για το Εθνικό Μέτωπο». Στη συνέχεια έγινε γραμματέας του τμήματος FN του Seine-Saint-Denis το 2014 σε ηλικία 19 ετών, καθιστώντας τον τον νεότερο αξιωματούχο του κόμματος ποτέ. Από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2015, ο Bardella εργάστηκε ως κοινοβουλευτικός βοηθός του μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του FN Jean-François Jalkh . Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που οι πολιτικοί παρατηρητές άρχισαν να τον θεωρούν ηγετική προσωπικότητα σε ζητήματα στα γαλλικά banlieues εντός του FN.

Μαξιμίλιαν Κρα: Ένας ακροδεξιός που αυτοαποκαλείται …δεξιός

Ο Maximilian Krah (γεννημένος στις 28 Ιανουαρίου 1977) είναι Γερμανός δικηγόρος και αυτοαποκαλούμενος δεξιός πολιτικός. Υπηρετεί ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία .Είναι μέλος του 2024 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία και αποβλήθηκε δύο φορές από αυτήν την Κοινοβουλευτική Ομάδα από το 2019.

Τον Απρίλιο του 2024, ο Krah κέρδισε τη διεθνή προσοχή όταν ο Γερμανός Γενικός Εισαγγελέας συνέλαβε τον βοηθό του, ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, μεταβιβάζοντας πληροφορίες για διαπραγματεύσεις και αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην υπηρεσία πληροφοριών της Κίνας.

Ο Krah μεγάλωσε στην Άνω Λουζατία ως το μικρότερο από τα τρία παιδιά. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και ο πατέρας του Peter Krah ήταν μηχανικός, στέλεχος για το τοπικό τμήμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και αργότερα σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών και Αθλητισμού της Κάτω Σαξονίας . Μετά το γυμνάσιο, ο Krah σπούδασε νομικά στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και ακολούθησε MBA στο London Business School και το Columbia Business School στη Νέα Υόρκη. Το 2004 ολοκλήρωσε τις κρατικές εξετάσεις για να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου και κλήθηκε στο δικηγορικό σύλλογο το 2005. Επίσης διηύθυνε ένα δικηγορικό γραφείο στη Δρέσδη με δύο συναδέλφους του. Ο Krah ζει στη Δρέσδη. Είναι εν ενεργεία Καθολικός, είναι χήρος και έχει οκτώ παιδιά από τρεις γυναίκες.

Σχετικά Άρθρα