Ράφα/ Άρχισαν τα αεροπορικά χτυπήματα- Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάϊντεν- Νετανιάχου

 Ράφα/ Άρχισαν τα αεροπορικά χτυπήματα- Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάϊντεν- Νετανιάχου

Φωτό αρχείου

Ενώ την ύστατη στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν επιχειρεί να πείσει τον Μπεντζαμιν Νετανιάχου για να αποφευχθεί η νέα σφαγή στη Ράγα, τα ισραηλινά αεροσκάφη άρχισαν τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Συγκεκριμένα, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη χτύπησαν περιοχές της Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήττοντας «τρομοκρατικούς στόχους» και στρατιωτικές δομές, συμπεριλαμβανομένης μιας θέσης ελεύθερου σκοπευτή.

Το Reuters μεταδίδει ότι όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) τη Δευτέρα:

Η επίθεση περιελάμβανε περιοχές της Ράφα «από τις οποίες εκτοξεύτηκαν βλήματα προς την περιοχή του Κερέμ Σαλόμ χθες», ανέφεραν αξιωματούχοι των IDF στο Telegram.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι άρχισε να ενθαρρύνει τους κατοίκους της πόλης Ράφα της Γάζας να απομακρυνθούν σε μια επιχείρηση «περιορισμένης εμβέλειας». Δεν έδωσε συγκεκριμένους λόγους, ούτε ανέφερε εάν θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποια επιθετική ενέργεια.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την ανατολική Ράφα, σύμφωνα με το AlJazeera, μετά την εντολή του Ισραήλ να απομακρυνθούν καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια πλήρη στρατιωτική επίθεση στην πόλη που φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους.
Η Χαμάς λέει ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα δεν θα είναι «πικνίκ», προσθέτει ότι είναι «πλήρως προετοιμασμένη» να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς μετά τα πλήγματα της Δευτέρας. Τα πλήγματα των IDF την Κυριακή είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 12 άτομα στη Ράφα, μεταδίδει το αμερικανικό ABC.

Κατά το πρακτορείο AFP, αξιωματούχοι της Γάζας δήλωσαν ότι ισραηλινά αεροσκάφη χτύπησαν δύο περιοχές της Ράφα που ο στρατός είχε διατάξει να εκκενωθούν.

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τη Δευτέρα περίπου 100.000 πολίτες σε τμήματα της Ράφα να εκκενώσουν «αμέσως» μια ανθρωπιστική ζώνη, λέγοντας ότι θα επιχειρήσει με μεγάλη ένταση σε αυτές τις περιοχές, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Χαμάς κάνει λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Παλαιστιανική Αρχή σε ΗΠΑ: Σταματήστε τη σφαγή

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κάλεσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.

Νωρίτερα, η Χαμάς ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ράφας δεν θα ισοδυναμεί με «περίπατο» για τις ισραηλινές δυνάμεις και επισήμανε ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους εκεί.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρασίκ δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην πόλη της Ράφας, στη νότια Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.

Sky News/ Το Ισραήλ δοκιμάζει την ανοχή της Δύσης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Sky News, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, προειδοποίησε ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «άμεσα», καθώς οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς κατέρρευσαν στο Κάιρο. Μάλιστα, έκαναν και ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, το πρωί της Δευτέρας (06/05), οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δημοσίευσαν μια ανακοίνωση που δίνει εντολή στους κατοίκους της νοτιοανατολικής Γάζας να προχωρήσουν προς μια «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή« στα βόρεια, με επίκεντρο την πόλη Χαν Γιουνίς, καθώς και μια παράκτια κοινότητα που ονομάζεται Αλ Μαουάσι.

Οι IDF δήλωσαν ότι η περιοχή αυτή «περιλαμβάνει νοσοκομεία πεδίου, σκηνές και αυξημένες ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και πρόσθετων προμηθειών», ένας ισχυρισμός που θα γίνει δεκτός με σκεπτικισμό από τις διεθνείς οργανώσεις βοήθειας, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι Ισραηλινοί δεν έχουν κάνει αρκετά για να διευκολύνουν τη βοήθεια αυτή. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γάζα, που ονομάζεται UNRWA, αμφισβητεί αμέσως την επιχείρηση στο Χ. Είπε ότι μια επίθεση «θα σήμαινε περισσότερα δεινά και θανάτους αμάχων, αφού οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους».

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ανθρώπων που ζουν τώρα νότια της Γάζας, έχουν ήδη εκτοπιστεί από τις μάχες που μαίνονται βορειότερα και σε αυτό που αποτελεί μια σημαντική συγκυρία, οι Ισραηλινοί τους δίνουν εντολή να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης.

Σχετικά Άρθρα