“Σημαία” του Τραμπ τα …”δικαιώματα των λευκών”- Ο ρατσισμός στην προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ

 “Σημαία” του Τραμπ τα …”δικαιώματα των λευκών”- Ο ρατσισμός στην προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ

Κυρίαρχο στοιχείο στην αντιπαράθεση ενόψει της αμερικανικής προεδρικής εκλογής, το Νοέμβριο, γίνεται ο ρατσισμός, με τον Ντόναλντ Τραμπ να τον κάνει σημαία του υπό το άκρως επικίνδυνο αφήγημα για ανάκτηση των δικαιωμάτων των… λευκών. Όπως επισημαίνει το Reuters, η δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ να καταπολεμήσει αυτό που αποκαλεί «αντιλευκό συναίσθημα» στις ΗΠΑ πιθανότατα θα ενθαρρυνθεί από τους συμμάχους του που επιδιώκουν να διαλύσουν κυβερνητικά και εταιρικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την τόνωση της διαφορετικότητας στην αμερικανική ζωή.

Το κλίμα αυτό υπάρχει, άλλωστε, και στην Ευρώπη, όλως τυχαίως σε πολιτικούς κύκλους που βλέπουν με συμπάθεια μία νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και μία δεύτερη θητεία του. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, άλλωστε, ο Τραμπ έχει συμμάχους, ενώ την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές όλα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή ακροδεξιά θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις της και αναμένεται να επηρεάσει τους συσχετισμούς στο ευρωκοινοβούλιο και να αναστείλει κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Σύμφωνα με την ανάλυση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, ορισμένοι υψηλού προφίλ υποστηρικτές του πρώην προέδρου, και Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία του 2024, λένε ότι οι πολιτικές για την προστασία των έγχρωμων ατόμων στις τάξεις, στους χώρους εργασίας και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για την προστασία των δικαιωμάτων των λευκών.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα σαφές αίσθημα κατά των λευκών σε αυτή τη χώρα», είπε ο Τραμπ στο Time σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. “Δεν νομίζω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειλικρινά. Αλλά νομίζω ότι οι νόμοι είναι πολύ άδικοι αυτή τη στιγμή.”

Όπως επισημαίνει το Axios.com/ Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ θα πιέσει για την εξάλειψη ή την ανατροπή προγραμμάτων στην κυβέρνηση και στην εταιρική Αμερική που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του ρατσισμού που ευνοεί τους λευκούς.

Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε παραδείγματα μεροληψίας κατά των λευκών ούτε συνταγές πολιτικής στη συνέντευξη. Αλλά ο ιστότοπος της εκστρατείας του Τραμπ εκθέτει διάφορα σχέδια και ορισμένοι από τους συμμάχους του κάνουν λεπτομερείς συστάσεις σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου .

Τι επιδιώκει να ανατρέψει ο Τραμπ με την “λευκή ατζέντα”

Μία εκλογήΤραμπ θα αντέστρεφε το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν απαιτώντας από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν εάν οι υποεξυπηρετούμενες κοινότητες – συμπεριλαμβανομένων των έγχρωμων ατόμων, των LGBTQ Αμερικανών και των Αμερικανών της υπαίθρου – μπορούν να έχουν επαρκή πρόσβαση στα προγράμματά τους.
Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, ο Τραμπ δεσμεύεται να αφαιρέσει πόρους από σχολεία που διδάσκουν κριτική θεωρία φυλών, μια ακαδημαϊκή ιδέα – που σπάνια διδάσκεται σε δημόσια σχολεία – που βασίζεται στην προϋπόθεση ότι η φυλετική προκατάληψη υφίσταται στα αμερικανικά ιδρύματα.

Μια σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας, η Lynne Patton, είπε στη συντηρητική ακτιβίστρια και δημοσιογράφο Laura Loomer σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή ότι περιμένει πως η δεύτερη θητεία του Τραμπ θα αρνηθεί ομοσπονδιακά χρήματα σε οποιαδήποτε σχολεία, εταιρείες ή φιλανθρωπικές οργανώσεις που θεσπίζουν πρακτικές προσλήψεων στο πλαίσιο προγραμμάτων Diversity, Equity and Inclusion.
Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων επιτίθενται σε αυτό που θεωρούν ως οποιεσδήποτε προσπάθειες άρνησης της ισότητας των έγχρωμων κοινοτήτων. Λένε ότι τα προγράμματα που θέλει να διαλύσει ο Τραμπ υπάρχουν για να αντιστρέψουν τεκμηριωμένες ανισότητες αιώνων.

Συμφωνα με τις μετρήσεις, η πλειοψηφία των αυτοπροσδιοριζόμενων ψηφοφόρων Τραμπ πιστεύει ότι οι λευκοί Αμερικανοί αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Περίπου το 53% των αυτοπροσδιοριζόμενων ψηφοφόρων Τραμπ που απάντησαν σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Μάρτιο είπαν ότι πιστεύουν ότι οι λευκοί στις ΗΠΑ υφίστανται διακρίσεις λόγω του χρώματος του δέρματός τους, σε σύγκριση με το 14% των αυτοπροσδιοριζόμενων ψηφοφόρων Μπάιντεν.

Ένα κεφάλαιο του Project 2025, που συνέγραψε ο συντηρητικός οικονομολόγος και σύμβουλος του Τραμπ, Στίβεν Μουρ, υποστηρίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επιδιώξει να απολύσει υπαλλήλους που συμμετέχουν πρόθυμα σε προγράμματα Διαφορετικότητα, Ισότητα και Ένταξη.
Το κεφάλαιο δεν προσδιορίζει τα προγράμματα που θεωρεί ότι είναι μια μορφή DEI, αλλά ο όρος συχνά υποδηλώνει την επιθυμία να αυξηθεί η ποικιλομορφία και να γίνουν οι έγχρωμοι άνθρωποι πιο άνετα στο χώρο εργασίας.

Ερωτηθείς για τη συνέντευξη στο Time,σύμβουλος της εκστρατείας του Μπάιντεν είπε ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για τις έγχρωμες κοινότητες.
«Ο Τραμπ ξεκαθαρίζει ότι εάν κερδίσει τον Νοέμβριο, θα μετατρέψει το ρατσιστικό του ιστορικό σε επίσημη κυβερνητική πολιτική, καταργώντας προγράμματα που δίνουν στις κοινότητες έγχρωμες οικονομικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Κέβιν Μουνόζ, εκπρόσωπος της εκστρατείας.

Σχετικά Άρθρα